Hangi hastalarda embolizasyon tedavisi uygundur

Hangi hastalarda embolizasyon tedavisi uygundur

Embolizasyon tedavisi mi, cerrahi tedavi mi (ameliyat ile myomun veya rahmin tamamının alınması) konusunda kararı etkileyen çeşitli faktörler vardır. Bunlar hastanın yaşı, çocuk istemi, myomların sayısı ve boyutu, myomların yerleşimi, hastanın genel sağlık durumu gibi faktörlerdir. Bu faktörler ve tedavi tercihi hastaya göre değişebilmekle beraber genel kabul gören görüşler şu şekildedir:
- Myom tek ise myomektomi ameliyatı tercih edilir.
- Çok fazla sayıda myom bulunan hastalarda myomların hepsinin çıkarılması zor olabileceği için ve ameliyat riskli olabileceği için, ayrıca myomların tekrarlama riski fazla olacağı için embolizasyon tedavisi öncelikle düşünülebilir.
- Bazı hastalıklardan dolayı ameliyat olması riskli olan hastalarda embolizasyon uygulanabilir.
- Çocuk istemi olan hastalarda myomektomi ameliyatı uygunsa öncelikle düşünülebilir. Embolizasyon tedavisi sonrasında da hamile kalmak ve doğum yapmak mümkündür, bu tür hastalar çoktur ancak embolizasyon tedavisinin hamile kalabilmeyi zorlaştırabileceği konusunda şüpheler vardır. Bu şüpheler çok kesin değildir ancak daha fazla araştırma ile bu durum netleştirilene kadar çocuk istemi olan hastalarda ilk seçenek olarak önerilmemektedir.
- Rahimden dışarıya doğru sapla uzamış myomlar (saplı subseröz veya saplı submüköz) myomlarda embolizasyon tedavisi yerine ameliyatla myomun alınması uygundur. Çünkü embolizasyon sonrası bu myomlar sap kısmından koparak karın içerisine düşebilirler. Ayrıca bu tür saplı myomların myomektomi ameliyatı ile alınmaları nispeten kolaydır.
- Miyomun yanı sıra hastada yumurtalık (over) kisti veya başka bir patoloji varsa bu durumda ameliyat tedavisi tercih edilir. Böylece aynı ameliyatta miyom ve kist birlikte alınabilir.
- Myomlarda kanserleşme riski yoktur ancak hastada başka bir nedenle kanser şüphesi (rahimde veya yumurtalıklarda) veya benzer bir durum varsa bu durumda ameliyat tercih edilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp