Güçlü Hafıza İçin Neler Yapmalıyız?

Güçlü Hafıza İçin Neler Yapmalıyız? : Biz insanların genel sağlıkları iyi oldukça ve kendimize iyi baktıkça beynimizin diğer işlevleri gibi hafızamız da daha iyi çalışır. Ayrıca, tıpkı egzersiz yapmanın kaslarımızı güçlendirdiği gibi, zihnimizi aktif tutmak da hafızamızı güçlendirir.
 

Daha güçlü bir hafıza için şunlara dikkat etmeliyiz;

* Yeni şeyler öğrenmeye devam etmeliyiz. Çünkü her yeni bilgi ve beceri bizim için birer bellek egzersizidir.
 
* Yeni sporlar, hobiler, araştırma alanları, heyecanlı ve zevkli problemler, ezberlenen yeni şiirler ve öğrenilen yeni yabancı diller beynimiz için en güçlü vitaminlerdir.
 
* Zihinsel faaliyetlerimizi sınırlamamalıyız. Özellikle televizyon seyretmek gibi hem vücut hem de beyin için pasiflik olan, hiçbir harekete sebep olmayan, hatta düşünceye dahi sevk etmeyen bu tür faaliyetleri azaltmalıyız. Çünkü televizyon karşısında geçirdiğimiz saatler sadece bedensel değil, ruhsal sağlığımızı da olumsuz yönde etkiler.
 
* Stresimizi iyi yönetmeliyiz. Ölçülü ve kontrollü stres dikkati yoğunlaştırır, odaklanmayı güçlendirir. Uzun süreli ve aşırı stres ise dikkati sürdürme kapasitesini yok eder, unutkanlığı artırır, beynin bellek için önemli bölümlerinde hasara neden olabilir. Bu nedenle kendi bedenimiz, ruhumuz için dikkat etmeli, zihnimizi, bedenimizi yoran, pasifıze eden düşüncelerden uzak durmalıyız. Çünkü zıhın aşırı yorulursa unutkanlığı da ardından getirir.
 
* İyi ve kaliteli uyku uyumalıyız.. Uykusuzluk tüm zihinsel işlevlerimizi olumsuz yönde etkiler.
 
* Her gün egzersiz yapmalıyız. Düzenli egzersiz için vakit bulamıyorsak, okuldaysak okul saatlerinde, işyerindeysek iş yerinde, evdeysek evde, her nerdeysek fiziksel olarak daha aktif olmaya, kısa mesafelerde taşıt kullanmamaya dikkat etmeliyiz.
 
* Hayata bağlı kalmalı, hayatı sevmeliyiz. İnsanlarla daha sık birlikte olmaya, ailemiz ve arkadaşlarımızla daha olumlu ilişkiler kurmaya ve sosyal aktivitelerimizi çoğaltmaya çalışmalıyız. Sosyalilişkiler bir taraftan zihinsel faaliyetlerimizi artırırken, diğer taraftan ruhsal sıkıntılarımızı hafifletmeye yardımcı olur.
 
* Fiziksel sağlığımıza özen göstermeliyiz. Birçok fiziksel hastalıklar ve buna bağlı kullandığımız ilaçlar zihinsel işlevlerimizi etkileyebilir. Doktor önerisi olmadan reçeteli ya da reçetesiz hiçbir ilacı kullanmamalıyız. Doğal ya da zararsız diye kullanabileceğimiz bazı ürünlerin beyin hücrelerimize zarar verebileceğini, zihinsel işlevlerimizi bozabileceğini unutmayalım.
 
* Alkolü içiyorsak hiç olmazsa en aza indirmeli, esasen içmemeliyiz. Yine bağımlılık yapan maddeleri kullanmamalıyız. Düzenli alkol kullanmak, zaman zamanda olsa yüksek miktarda alkol kullanmak, bağımlılık yapan madde kullanmak zihinsel işlevlerimizde geri dönüşü olmayan bozulmalara neden olur.

Hafıza Güçlendiren Yiyecekler

Eskiden, hafızanın zayıflanmasının tamamen yaşlanma ile ilgili olduğu düşünülürken günümüzde, yetersiz beslenmenin de hafızanın zayıflamasına neden olduğu bilinmektedir. Yediğiniz gıdalar ve “yemedikleriniz” beyin fonksiyonlarını etkileyerek, konsantrasyonun ve hafızanın ilerleyen yaşa rağmen keskin kalmasını sağlayabilir. Hafıza güçlendiren yiyecekler listesinde ön plana çıkan besin grupları; çeşitli renklerde sebzeler, flavonoidler bakımından zengin meyveler ve esansiyel yağ asitlerini içeren balıklardır.

Hafızayı Güçlendirmek İçin Ne Yemeli?

Aşağıdaki listede hafızayı güçlendiren ve beyni yaşlanmanın etkilerine karşı koruyan bazı gıdaların listesini bulabilirsiniz. Bu liste tam liste değildir ve listede bulunan bazı gıdaların düzenli tüketimi diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Örneğin, yumurta içerdiği vitaminlerle hafızaya katkıda bulunabilir ancak her gün yumurta yemek aynı zamanda kolesterolü yükseltebilir. Bu nedenle hafızanızı güçlendirmek için yemeniz gerekenler hakkında bilgileri ve sizin sağlık koşullarınıza uygun beslenme programını ancak bir uzmandan alabilirsiniz.

Balık: Yağ oranı yüksek olan gıdalar genellikle belleği güçlendirmek için tavsiye edilmez, ancak omega-3 yağ asitleri bilişsel fonksiyon üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Uzmanların hemen hepsi bunama ve Alzheimer hastalığı riskini azaltmak için düzenli olarak balık tüketilmesini önermektedir. Haftada en az 2 kez, özellikle omega-3 bakımından oldukça zengin olan ton, somon gibi yağlı deniz balıklarını tüketmek beyninizin ihtiyaç duyduğu omega-2 yağ asitlerini almanız için yeterli olacaktır. aşırı omega-3 tüketiminin bazı yan etkileri olabileceğini unutmadan gıdalar yoluyla almak dışında, omega-3 takviyesi kullanmak isterseniz öncelikle doktorunuza danışmanızı öneririz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp