Grup Üyeleri Arasında Bağlantı

Grup Üyeleri Arasında Bağlantı : iletişim, etkileşim bütünlüğü, başka bir deyişle, grup üyeleri arasındaki bağlantı biçimi de gruptan gruba değişir. Çoğu kez kendiliğinden oluşan arkadaş gruplarında, grubun tüm üyeleri arasında karşılıklı bir iletişim ve etkileşim olmasına karşılık, iş ve uğraşı gruplarında, üyeler arasında çeşitli bağlantılar sonucu oluşan çeşitli yapılar, grubun etkinliğini değiştirir.

Grubun etkinliğini belirleyen grup bağlantısı incelendiğinde, dört grup tipi olduğu görülür. Bunlar daire, tekerlek, zincir ve Y biçimi grup yapılarıdır.Daire biçimi örüntüde, grup üyeleri birbiriyle bağlantı kurarlar. Karşılıklı iletişim ve etkileşime girerler. Grubun bir önderi yoktur. Sorumluluk yüklenme, iş verimi, çalışma zayıftır.

Ani değişmelere uyum çabuk olup, üyelerin teker teker moralleri yüksek, ruhsal güçleri yerindedir. Grup içinde bulunan üyelere ruhsal doyum sağlamasına ve mutluluk vermesine karşın, verimsiz bir örüntü tipidir.Tekerlek biçimindeki grup örüntüsünde, daire biçimindekinin tam tersi olan bulgular vardır, üyeler arasında üstünlüğünü kanıtlayan bir önder belirmiş ya da belirli bir işi, uğraşıyı, amacı gerçekleştirmek için, grup kurulurken böyle bir önder atanmıştır.

Merkezde bulunan ve gruba yön veren önder dışında, grup üyelerinin hiçbiri mutlu değildir. Moralleri çok düşük, ruhsal güçleri azdır. Ancak sorumluluk yüklenme, iş verimi, çalışma, bir amaca yönelik uğraşı vermede etkinlik çok iyidir. Ani değişmeler karşısında uyum zayıftır.Zincir ve Y biçimi grup içi iletişim yapılarının özellikleri birbirine benzer. Üyeler arasındaki bağlantılar zincir biçiminde olup uçta bulunan iki kişiyle, Y biçiminde üç kişiyle kurulur.Görüldüğü gibi gruplar, merkezileşme derecesi, iletişim ve etkileşim bağlantılarının sayısı, başka bir deyişle, grup üyeleri arasındaki karşılıklı bağlantılar açısından farklılıklar göstermektedir.

Merkezileşme arttıkça grubun etkililiği artar. Ancak grup üyelerinin morali ve ruhsal güçleri düşer. Ruhsal doyumları ve mutlulukları azalır.Etkileşim süreci incelendiğinde, grubun işlevine ilişkin tüm özellikler tanınabilir.Grup üyeleri arasındaki iletişim bağlantısı, duygusal ilgiler, ortak amaçlar, üyelerin grubun etkinliğine ilişkin beklentileri, grup gereksinmelerini yaratır.

Grup gereksinmelerine en iyi cevap veren grup üyesi, o grubun önderi olur.Gruba katılan üyelerin özelliklerine ve hastalıklarına göre düzenlenen grup tedavilerinde amaç, kişiye içgörü kazandırmak, kendisini tanımasına yardımcı olmak, günlük yaşantıya uyumunu kolaylaştıracak tutum ve davranışları kazanmasına yardım etmektir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp