Gözdeki Arpacık

Gözdeki Arpacık : Arpacık; gözkapakları sınırında oluşan iltihap dolu bir şişkinliktir. Kirpikleri besleyen gözkapağı bezcilerinden birinin iltihaplanmasından meydana gelir. Hemen hemen her zaman alt gözkapağında oluşan arpacık, dört beş gün içinde baş verir ve patlayarak boşalır. Gözleri kaşımak, kirpikleri çekmek arpacığı azdırır ve genel olarak gözkapaklarının iltihaplanmasına yol açar. Arpacık çok bulaşıcı olmamakla beraber bir gözden diğer göze bulaşabilir.

Muhtemel belirtileri: Genel görüntü gözkapağında iltihaplandıkça büyüyen ve acı veren kırmızı bir şişkinliktir.

İlk olarak ne yapmalısınız?
1-Gözkapağındaki nokta yalnızca bir kızarıklık ve yanma halindeyse müdahale etmeyin. Çocuğunuzu da, dokunmamaya ve kaşımamaya ikna edin. Arpacık görüntüde olmamasına rağmen acı veriyorsa; gözü gazlı bez yada temiz, ütülenmiş bir mendil ile kapatın ve fazla sıkmadan bandajlayın.

2-Arpacık iltihaplanmışsa ve acıyorsa, sıcak su kompresi veya sıcak suya batırılmış ve sıkılmış pamukla her iki üç saatte bir, birkaç dakika pansuman yapın. Bu acıyı hafifletecek ve arpacığın baş vermesini sağlayacaktır.

3-Arpacık baş vermişse, cerahati boşaltarak çocuğun acısı giderilmelidir. Kirpiği arpacığın merkezinde görebiliyorsanız onu usulca bir cımbızla çekin. Eğer çıkaramazsanız ısrar etmeyin ve sıcak su kompreslerine devam edin. Kirpik çıkar çıkmaz iltihap akmaya ve arpacık geçmeye başlayacaktır. Akan cerahati sıcak su ve pamukla silerek gözü temizleyin.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp