Gözde Arpacık Neden Çıkar

Gözde Arpacık Neden Çıkar :

Arpacık denince, akla göz kapağında oluşan ufak şişlikler gelmektedir. Sivilce büyüklüğündeki bu şişlikler, gözün etkili bir şekilde çalışmasını etkilemez lakin göz kapağında kaşıntı oluşturur. Kirpik yapısının dibinde çıkan bu şişlik, zamanla kendiliğinden kurur yahut bir kaç hafta içinde kendiliğinden erir. Alt yahut üst göz kapağında oluşan bu hastalık, günümüzde tedavisi kolay olan sıkıntılardan birisidir.

Arpacık hastalık basit bir hastalık olarak görünse de, var olduğu sürece kişiye rahatsızlık verebilecek şekildedir. Genellikle cildi kuru ve egzamaya meyilli bir cilt yapısına sahip olan kişilerde görülür. Arpacık ortaya çıkmadan birkaç gün önce gözde kaşınma ve batma hissi verir. Bir iki gün içerisinde çıkmaya başlar. Küçük, ağrılı bir nokta biçiminde kendini gösterir ve daha sonra şişerek belirgin kırmızı bir şişlik meydana gelir. Arpacıklar göz kapağının bezlerine göre iç arpacık ve dış arpacık olmak üzere 2 çeşittir.

Arpacık Hastalığı Nedenleri
Genel olarak sağlık bozukluğu, düzensiz beslenmeden kaynaklanan direnç düşüklüğü, kapalı ve tozlu alanlarda sıkça bulunmak arpacığın çıkmasına zemin hazırlamaktadır.

Arpacık Hastalığı Tedavisi
Tadavide erken teşhis durumunda antibiyotikli merhem ya da damlalar kullanılabilir. İltihaplanan durumlarda ise, iltihabın boşalması sağlanarak sıcak kompres uygulanmaktadır. Dış Arpacık tedavisinde kıl kökü gözle görüldüğü için, görünen kıl cımbız ile alınarak, ağrı hafifler ve kendiliğinden geçmeye başlar. İç arpacık tedavisi için aynı durum söz konusu değildir ve iç arpacığın tedavisi daha zordur. Göz kapağı bezinin iç kısmında meydana gelen bu hastalığın tedavisi için cerrahi müdahale gerekebilir. Lokal anestezi ile kitle alınarak tedavi edilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp