göz hastalıkları ve tedavileri kısa

Göz Hastalıkları Tedavisi : Günümüzde, presbiyopi dışındaki kırılma kusurlarının tamamına yakını excimer lazer teknolojisi ile tedavi edilebilmektedir. PRK, bıçaklı LASIK, LASEK, wavefront, lazer bıçaklı LASIK ve Epi-LASIK adıyla anılan mevcut lazer yöntemlerinde ortak nokta, excimer lazer teknolojisinin kullanılmasıdır.

PRK: En eski yöntemdir. Günümüzde çok az tercih edilmektedir. Kornea dediğimiz gözün en ön kısmındaki şeffaf tabaka damla ile uyuşturulur. En dışındaki epitelyum zarı kazınarak atılır. Üzerine excimer lazer uygulanarak kırılma kusuru düzeltilir. 3-5 gün ağrı, batma, sulanma ve bulanık görme olmaktadır. Net görme 1-2 haftada ortaya çıkmaktadır. 6 numara üzerindeki miyoplarda, 2 numara üzerindeki hipermetroplarda ve 3 numara üzerindeki astigmatlarda etkisi çok azalmaktadır.

LASIK: Günümüzde en çok tercih edilen sistemdir. Şeffaf tabakadan (kornea) keratom denilen otomatik bıçaklı bir sistem yardımıyla çok ince bir kapak kaldırılır. Altındaki bölgeye excimer lazer uygulanarak kırılma kusuru düzeltilir. Kapak yerine yapıştırılır. Çok kısa süren ve nispeten ağrısı az olan bir işlemdir. Tedaviden hemen sonra hasta görmeye başlamakta ve ertesi gün net görme tamamen sağlanmaktadır. Göz yapısı uygun olan hastalarda LASIK yöntemi sayesinde 8-10 numaraya kadar miyop, 4-6 numaraya kadar hipermetrop ve 5 numaraya kadar astigmat başarıyla düzeltilebilmektedir.

LASEK: Şeffaf tabakası LASIK tedavisi için yeterli kalınlıkta olmayan hastalarda özellikle tercih edilmektedir. LASIK‘tan farkı, korneadan kapak kaldırma işleminin yapılmamasıdır. LASEK‘te kornea üzerindeki epitelyum zarı özel bir solüsyon yardımıyla soyularak kenara çekilir. Excimer lazer alttaki tabakaya uygulanarak kırılma kusuru düzeltilir ve ince zar yerine getirilir. İyileşmenin hızlanması için geçici kontakt lens uygulanır. LASEK‘den sonra 3 - 5 gün hafif ağrı, sulanma, batma, ışık rahatsızlığı ve puslu görme olmaktadır. Net görme 1-2 haftada ortaya çıkmaktadır. LASEK işlemi, mitomisin denilen bir ilaç yardımıyla uygulandığında 8-10 numaraya kadar miyop düzeltmesi de yapılabilmektedir.

Epi-LASIK:
LASEK tedavisine benzemektedir. Şeffaf tabakanın epitelyum zarı, keratom denilen otomatik çalışan ve ucunda sert plastik bulunan cihaz yardımıyla kaldırılır. Lazerden sonra zar yerine tekrar oturtulur. LASEK‘e göre tedavi sonrası iyileşme daha hızlı, şikâyetler daha az ve sonuçları daha başarılıdır.

Intralase Femtosecond Lazer Keratom (lazer bıçağı):
En son ve en gelişmiş olan teknolojidir. LASIK tedavisine benzer. Ancak burada şeffaf tabakadan kapak kaldırma işlemi otomatik bıçak yardımıyla değil, lazer ile yapılmaktadır. Böylece işlemin emniyeti en yükseğe çıkarken, tedavi sonrası görüş kalitesi daha yüksek olmaktadır. Lazer keratom sayesinde, şeffaf tabaka kalınlığı sınırda olan veya tabakanın aşırı düz olması sebebiyle LASIK işleminin uygulanamadığı hastalarda da tedavi yapabilme şansı ortaya çıkmıştır. Yüksek miyoplarda, hipermetrop veya karışık astigmatı olanlarda veya wavefront tedavisi yapılması gerekenlerde lazer keratom özellikle tercih edilmelidir.

WAVEFRONT Tedavisi: Excimer lazer tedavisinin en gelişmiş şeklidir. Standart lazer tedavisinde yalnızca göz bozukluğu düzeltilmektedir. Wavefront uygulamasında ise şeffaf tabaka, göz merceği ve gözün diğer kısımlarındaki ışık saçılma ölçümleri esas alınarak ‘‘kişiye özel tedavi‘‘ yapılmaktadır. Aberasyon denilen bu ışık saçılmalarının azaltılması, tedavi sonrasında daha kaliteli bir görüşün ortaya çıkmasına yardımcı olmaktadır. Işık saçılmaları ve göz bebeği büyüklüğü fazla olan, gece araç kullanma zorunluluğu olan kişilerde wavefront yardımlı excimer lazer tedavisinin özellikle tercih edilmesi gereklidir. Ayrıca standart lazer tedavisi sonrasında ışık saçılma problemi devam eden hastalarda en etkili yöntem wavefront tedavisidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp