Golfcu Dirsegi

Golfcu Dirsegi : El bileğini kontrol eden kaslar dirsek dış kısmına geniş bir kiriş yardımı ile yapışırlar. El bileğini aşırı zorlayan aktiviteler sonrasında, zamanla bu yapışma yerinde tendinit dediğimiz iltihabi bir durum gelişir. Tenisçi dirseğine sebep olabilecek diğer faktörlerin başında uzun süreli ve sık bilgisayar kullanımı, sıkma, ovalama, ağır kaldırma gelmektedir. Bu anlamda ofis çalışanları, ev hanımları, boya, badana, tamirat işleri ile uğraşan insanlar daha risklidir.

Hasta el veya el bileğini kullanırken dirseğin dış kısmında ağrı hisseder. Bu ağrının şiddeti hastalığın ciddiyetine göre değişir. Bazı vakalarda hasta karşısındaki insanla el sıkışırken bile şiddetli ağrı hisseder.Daha ciddi durumlarda hiç hareket etmezken bile sürekli ağrı vardır ve bu ağrı gece daha da belirginleşir.

Hastalığın tanısı, ağrının yeri ve özel muayene teknikleri ile konur. Hastaların hemen hepsinin hikayesinde zorlayıcı aktiviteler bulunmaktadır.

Hastalığın tedavisinde temel prensip tendinitli bölgeyi istirahat ettirmektir. Bunun için de ağrıya sebeb olan aktivitelerin yasaklanması şarttır. Yaklaşık 3 hafta boyunca gün boyunca takılmak üzere uygun dirsek splinti verilir. Hasta eğer akut yani hastalığın çok başlangıç döneminde ise soğuk uygulama yapılmalıdır. Lokal kortizon enjeksiyonu akut dönemde oldukça yaygın kullanılan bir tedavi yöntemidir. Ancak ciddi yan etkilerinin varlığı,hastalığın tekrarlama olasılığı ve kronik hal alması kortizon kullanımını istenmeyen tedavi durumuna getirmiştir.

Kronik dönemde,sürekli tekrarlayan iltahap ve iyileşme peryodları nedeniyle dokularda bir sertleşme ve esneklik kaybı meydana gelir ki, bu da dokuların daha kolay zedelenmesine neden olur. Yeterli kullanmamaktan dolayı kaslarda meydana gelen zayıflık da zedelenme olasılığını arttırır.

Son yıllarda LASER tedavisinin kas-tendon-sinir hastalıkları üzerindeki iyileştirici etkisi üzerinde birçok çalışma yapılmıştır. Laser ışını zedelenme bölgesindeki hücreleri uyararak, ödem ve iltihabi reaksiyonu azaltır,iyileşmeyi sağlayan aktiviteyi artırır.

Kısa sürede etkisini gösteren ağrı kesici etkisi vardır. Bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Uygulama cilt üzerinden yapılır. Hasta acı veya ağrı hissetmez.

Yaklaşık 10-15 seans uygulanır. Laser terapisinin yanında ağrılar azalınca germe ve güçlendirme egzersizlerini de düzenli yapmak gerekir. Bunlar hastalığın tekrarına karşı koruyucudur.

Laser tedavisinde hastanın ağrıları 1-2 gün içinde azalmaya başlar. Hasta aktivitelerine kısa sürede döner ve uzun süreli hastalığın vermiş olduğu moral bozukluğundan çabuk kurtulur.

Dikkat edilmesi gereken noktalar:

Tenis sporuna yeni başlayanlar tekniğine uygun oynamaya dikkat etmelidir.
Tenis oynarken dirseğinde ağrı hisseden kişi ağrıya rağmen oyuna devam etmemelidir. 3-4 hafta oynamaya ara vermelidir.
Tenisçi dirseği nedeniyle tedavi görmüş olanlar mutlaka, oyun veya zorlayıcı aktiviteler esnasında koruyucu dirseklik kullanmalıdır.
Zorlayıcı aktiviteler yapan insanlar işlerine sık sık ara vererek kol kaslarına esnetmeler yapmalıdırlar.
Bilgisayar kullanananlar saat başında bir kullanıma ara verip dirsek ve el bilek bölgesine yönelik basit germe egzersizleri yapmalıdırlar.
Tedavi süreci en kısa sürede başlamalıdır. Kortizon enjeksiyonu ilk tercih olmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp