Genital Hijyeni Korumanın 10 Altın Kuralı

Genital Hijyeni Korumanın 10 Altın Kuralı

Sağlıklı ve bakımlı bir kadın olmak için bazı kurallara göre davranmamız gerekiyor...

KURAL 1
Doktorunuz aksini önermedikçe vajinanın içini yıkamaya yönelik üretilen hijyen ürünlerini kullanmayın. Ancak bu ürünlerle dış genital bölgenizi temizlemenizde bir sakınca yoktur.

KURAL 2
Tuvalet sonrası temizlikte, temizliğin önden arkaya yapılması çok önemli. Aksi takdirde bakteriler vajinaya bulaşabilir.

KURAL 3

Mantar ve diğer bakterilerin nemli ortamlarda daha kolay üremesi nedeniyle genital bölgenin kuru kalması önemlidir.

KURAL 4
İlişki sonrasında ve diğer tüm zamanlarda idrar yapma ihtiyacı ortaya çıktığında ertelenmemelidir.

KURAL 5
İlişkiye yeterli kayganlık oluşmadan başlamayın. Gerekirse doktor önerisine göre kayganlaştırıcı kullanabilirsiniz.

KURAL 6

Adet döneminde tamponu sık aralıklarla değiştirmeyi ihmal etmeyin. Vajinal tamponlar uzun süre vajina içinde kaldıklarında sorun yaratabilirler.

KURAL 7
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH) açısından risk altında olan biriyle cinsel ilişkiye girdiğinizde prezervatif kullanmasını istemek en doğal hakkınızdır.

KURAL 8
Ağda ve jilet kıl köklerinin enfeksiyonunu kolaylaştırır ve genital bölgenin daha kolay tahriş olmasına neden olur. Bunun yerine makas kullanmayı tercih edebilirsiniz.

KURAL 9
Tuvalette klozet kapağının üzerine serilen tek kullanımlık kağıtları mutlaka kullanın. Bir diğer sorun da tuvaletin içindeki kirli suyun genital bölgeye sıçramasıdır. Bunu önlemek için kirli suyun üzerini tuvalet kâğıdıyla kaplayabilir ya da mavi su verici dezenfektan tabletlerden faydalanabilirsiniz.

KURAL 10
Hiçbir sorununuz olmasa da yıllık jinekolojik muayenenizi yaptırın. Bu, geç belirti veren hastalıkların tanı ve tedavisi açısından çok önemlidir.

Kadın genital sistemi cinsel ilişkiyle içeri giren bakterilerle sürekli "savaş" halindedir.

Bunun yanında genital organların kalın bağırsakla yakın komşulukta olması buradaki bakterilere de vajinadan direkt bir giriş kapısı oluşturur.Genital sistemin idrar yolu ile yakın komşuluğu bölgede uretra (idrar borusu) yoluyla mesaneye direkt bir geçiş sağlar.Normal şartlarda vajinanın mükemmel savunma mekanizması ve uretradan mesaneye geçişi zorlaştıran kapak mekanizması sayesinde bakterilerin genital bölgede ve idrar yollarında enfeksiyon yapması engellenir.Her ay gerçekleşen âdet kanaması içerdiği proteinler nedeniyle bakterilerin çoğalması için çok uygun bir ortam oluşturur ve bu nedenle kadınlarda enfeksiyonlar en sık âdet döneminde ortaya çıkar.

Genital hijyen kuralları hakkında bilgi sahibi olmanız, hem genital sistem hem de idrar yolu enfeksiyonlarından korunmanız açısından son derece önemlidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp