Gebelikte Anemi

Gebelikte Anemi :

Kansızlık,tıp dilinde diğer bir deyişle anemi,gebelik (hamilelik) döneminde olan kadınların sıkça karşılaştıkları sorunlardandır. İnsan vücudunda, kanın kırmızı hücreleri oksijeni dokulara taşımakla görevlidir.
Kırmızı kürelerin içindeki Hemoglobin isimli maddenin yapımında bazı vitaminlerin yanı sıra demir de kullanılır.

Anemi, kanda hemoglobin ve dolayısıyla kırmızı küre miktarının azalmasıdır. Gebelikte karşımıza en sık "Demir eksikliği anemisi" çıkmaktadır.Gebelikte, vücudun günlük demir ihtiyacı 2-3 kat artar. Bunun başlıca sebepleri, hem annenin kendi dolaşımındaki kan hacminin artması, hem de bebeğin kendi doku ve organlarının gelişimi için gerekli demiri anneden temin etmesidir.
Gebelik dışında 1-2 mg. Demir yeterli iken, erken gebelikte bu miktar 2,5 mg.'a doğuma yakın dönemde ise 6-7 mg.'a kadar yükselir.
Besinlerle alınan demir, ihtiyacı karşılayabilir. Ancak genellikle demir takviyesi gerekli olacaktır. Anemi şiddetli ise verilmesi gereken demir miktarı da artacaktır.

Aneminin birçok istenmeyen sonucu vardır. Öncelikle kişinin performansını olumsuz etkiler. Çabuk yorulma, halsizlik, baş dönmesi ilk belirtilerdendir. Özellikle ağız, göz mukozası renginde solukluk dikkati çeker. İş yaparken nefes kesilmesi ve sık sık nefes alma ihtiyacı, çarpıntı diğer bulgulardır.
Anemili kişilerin bazı hastalıklara daha kolay yakalandıkları da bilinmektedir.Bebek, demir ihtiyacını anneden karşılamaktadır. Demir eksikliği annede çok belirgin olduğunda, bebeğin büyüme - gelişmesi de olumsuz etkilenecektir.

Çoğul gebeliklerde demir eksikliği daha sık görüldüğünden özellikle dikkat edilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp