gastrit belirtileri ishal

Gastrit Ülser Reflü :

Ülser Hastalığının Tedavisi

Geçmişte baharatlı, acı, ekşi, turşudan, yağlı ve asidik yiyeceklerden kaçınılması gerektiği söylenip, süt tedavisi verilirdi. Bugün ülser için özel bir diyet olmadığı gibi, gece yatmadan önce içilen sütün zararı bile olabilir. Özel diyetin ülseri iyileştirmede katkısı olmadığı deneylerle gösterilmiştir. Şu anda kişisel olarak şikayetine sebep olduğu düşünülen yiyecek maddesinin kısıtlanması gerektiği söylenmektedir. (Örneğin ülserli bir kişiye soğan yemek dokunmuyorsa yemesinde bir sakınca yoktur). Ancak ülserli hasta sigarayı (eğer çok içiyorsa) bırakmalıdır. Sigara içiminin ülser iyileşmesini geciktirdiği, sık ülser tekrarlanmalarının ( nüks ) neden olduğu gösterilmiştir. Genellikle ülserli hastalar aspirin ve benzeri romatizma ilacı almamalıdır. Alkol alımı, yüzeyel mukoza direncini bozarak, gastrite ve ülser iyileşmesinde gecikmeye yol açabilir. akut ülserde özellikle alınmamasında yarar vardır.

Ülser Hastalığının Bitkisel Tedavisi

- Yağlı kudret narı: Öncelikle kudret narını birazda olsun tanıyalım kudret narı şifalı bitkiler arasında neredeyse en önemli yeri alır mayıs ayında ekilen kudret narı haziran ayında yetişir.kudret narının ülseri tedavi etmesi için zeytin yağının içerisinde en az 2 sene beklemesi gerekirki fayda verebilsin

Kullanılışı : 2 Sene zeytin yağının içinde bekletilmiş kudret narı iyice çalkalandıktan sonra sabah öğle ve akşam olmak üzere günde 3 defa aç karnına ( aç karına olmasının sebebi ise boş midede daha çabuk tedavi uygulamasıdır) yenilmesi tavsiye edilir kullanım süresi 40 gündür yaklaşık 15 günde yara temizlenir fakat bir daha ortaya çıkmaması için 40 günlük kullanım şarttır

- Alternatif olarak kullanabileceğiniz bir karışım daha vermek istiyorum çünkü zeytin yağlı kudret narı genelde reflü, gastrit ve ülseri tedavi eder. Mide yanması, mide ekşimesi, mide bulantısı bağırsak enfeksiyonlarına karsı da kullanabileceğiniz bitkilerde şunlardır :

25 gr sarı kantron,25 gr meyan kökü,25 gr mayıs papatya ,25 gr ısırgan yaprağı,25 gr çam sakızı (dövülmüş),25 gr keten tohumu

Hazırlanışı : Bitkiler toz haline getirildikten sonra hepsi birbirine karıştırılır iyice harman yapılır bu karışımı macun haline getirebiliriz. Macun halinde kullanımda bal kullanılması gerekmektedir kullanımı daha rahat olur aynı zamanda balın vücutta yayılımı daha kolaydır anca bunu şeker hastaları için kesinlikle önermiyoruz. Hazırlamış olduğumuz toz karışımını yaklaşık 2 kg çiçek balının içerisine döküp iyice tahta kaşıkla karıştırıyoruz. (tahta kaşık olmasının sebebi ise metal kaşık balın özelliğini bozar) ve karışımımız kullanıma hazır. Her sabah öğle ve akşam olmak üzere günde 3 defa aç karnına 1 er tatlı kaşıgı yenilecek ve en az 40 gün kullanılacak yaklaşık 10 gün içerisinde faydasını gördüğünüzde sakın iyi oldu diye bırakmayın. Çünkü tamamen iyileşmediği için tekrar nüksetme ihtimali var o yüzden 40 günlük kullanım şart. Şeker hastalığı olanlar ise toz karışımı cay şeklinde kullanacaklar. Yine sabah öğle ve aksam olmak üzere günde 3 defa bir su bardağı kaynamış suyun içerisine 1 tatlı kaşığı toz karışımdan atılacak. 5 dakika demlenmesi beklendikten sonra süzülüp içilecek tabi ki macun şeklinde yiyemem diyenlerde çay şeklinde karışımı kullanabilirler ve yine kullanım süresi 40 gündür.

GENEL TEDAVİ ÖNLEMLERİ:

Uzun süre aç kalmaktan sakının.

Az miktarda ama sık ve düzenli yiyin.

Yemekten sonra en az 2-3 saat yatağa girmeyin.

Yiyecekleri yavaş yiyip, iyi çiğneyin.

Çok sıcak yada çok soğuk yemeyin.

Stresden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.

Dar ve beli sıkan giysiler giymeyin.

Fazla kilolarınızdan kurtulun.

Sigarayı azaltın, mümkünse bırakın.

Teknolojinin giderek gelişmesi ve yaptığımız işlerin çoğunu makinelere, aletlere bırakmamız hareketlerimizin azalmasına neden olmaktadır. Bunun yanında çalışma hayatınız da oldukça hareketsiz ve stresli geçiyorsa vücudunuz bir süre sonra buna tepki vermeye başlayacaktır. Dışarıda yediğiniz yemekler, dengesiz bir beslenme ve bununla birlikte sürekli oturmak, hareketsiz bir yaşam sürdürmek birçok rahatsızlığa neden olmaktadır. Hazımsızlık, şişkinlik, göğsünüzde yanma, mide ağrısı vb. gibi belirtileriniz varsa mutlaka doktora gitmeli ve yemek yeme şeklinizi gözden geçirmelisiniz. Mide ve barsak hastalıklarının en büyük nedeni maalesef strestir. Doktorlar ne kadar stresten uzak durun dese de ülkemizde yaşarken bunu gerçekleştirebilmek ne kadar doğru bilemeyiz? Reflü, gastrit, ülser, kabızlık (konstipasyon), irritable barsak sendromu son zamanlarda hem beslenme kaynaklı hemde stresten dolayı artan hastalıklardır.

REFLÜ yü azaltmak için

Reflünüz varsa öncelikle kilonuz yüksekse ideal kilonuza inmelisiniz

Mide gerilimini azaltmak için öğünlerinizi sık aralıklarla yapmalısınız

Yemek aralarında daha az sıvı tüketip, su ve diğer sıvıları aralarda içmelisiniz

Yağ ve yağlı yiyecekler, koyu çay, kahve, çikolata, nane, soğan gibi besinleri azaltmalısınız

Mide asidinin uyarılmasını önlemek için karbonatlı içecekler, domates ve turunçgil tüketmemelisiniz

GASTRİT ve ÜLSER için nelere dikkat edilmeli ?

Midenin dinlenmesi için sık aralıklarla yemek yemelisiniz

Yemekleri yavaş yemeli, iyi çiğnemelisiniz

Mideyi uyarmayan tahriş etmeyen yiyecekler yemelisiniz

Yemekler çok sıcak ve soğuk olmamalıdır

Acı baharatlardan, tuz, kahve, alkol ve asitli meyve sularından kaçınmalısınız

İRRİTABLE BAĞIRSAK SENDROMU

Çok sık görülen bir hastalıktır. Spesifik bir ilaç ve diyet yoktur. Yeterli uyku, düzenli yeme ve egzersiz yapmalısınız

Yağ barsak hareketlerine göre kullanılmalı, ishalde azaltılıp, kabızlıkta biraz arttırmalısınız

Genelde az posa almalısınız, kabızlık olursa biraz ekleyebilirsiniz

Gaz yapıcı besinler (lahana, turp, kurubaklagiller vb…) tüketmemelisiniz

Acı baharatlardan, alkol ve sigaradan uzak durmalısınız

Çavdar, yulaf, çay, kahve, sirke, çikolata, soğan gibi besinleri dikkatli tüketmeli ve izlemelisiniz

ÜLSERATİF KOLİT

İştahsızlık, bulantı, kusma olduğu için yüksek enerjili bir beslenme programı olmalı

Az yağ ve az posa tüketmelisiniz

5-6 öğün yapmalısınız

Süt ürünlerine intolerans varsa beslenmenizden çıkarmalısınız

Gördüğünüz gibi beslenme mide ve barsak hastalıklarında çok önemli. Ancak her hastalık bireye göre farklı durumlar gösterebilir. Doktorunuz ve diyetisyeninizle daha spesifik bir tedavi planı oluşturmalı, beslenme planınızı rahatsızlığınıza göre değiştirmelisiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp