Fiziksel Dengesizlik Ve Yorgunluk

Fiziksel Dengesizlik Ve Yorgunluk : Bitkilerin yaşlanma karşıtı etkileri olabileceği düşüncesi gençliğin kaynağını arama konusunu yeniden ortaya çıkardı. Yaşadığımız bu karamsar dönemde, vücudumuzun güçsüz düşmemesi hiç de içten değil.Bu grupta inceleyeceğimiz ilk bitkiler ginseng ve meyankökü olacak. Bu bitkiler günlük hayatımızda bizlere dinginlik ya da denge sağlar. Eğer bir kişi bezginlik ve hiperaktivite gibi iki aykırı durumun içerisindeyse, bu bitkiler kişiyi iki zıt durumun arasındaki en ideal noktaya getirir. 
 
Hatta bu bitkiler, vücudu en uygun zamanda en uygun hale getirir.Bitki uzmanları sağlıklı bir yaşam için bedensel zıtlıkların dengeli olması gerektiğine inanır: çok çalışma aynı ölçüde istirahatı de gerektirir. Eğer dinlenme ve çalışma arasındaki döngüde bir dengesizlik varsa, bu bitkiler kişinin çalışmasını sağlamak adına enerji verici olabilir. Ayrıca, dinlenme gereksinimi olduğunda, huzurlu bir uyku çekmenizi de sağlayabilirler. Keklik üzümü sinir yıpranmasıdurumunda vücudu canlandırmada oldukça etkilidir Ginsengin ise yaşlanma etkilerini geciktirdiğine inanılmaktadır. 
 
Elbette, ginseng bizi ölümsüz kılan bir bitki değildir ama düşünme ve eylemde bize canlılık veren bitki olarak kabul edilebilir.Ortanca otu ve cüce palmiye özellikle erkeklerde olmak üzere yaşlanmanın tahrip eden etkilerini önler. Bu bitkiler ayrıca yaşlanmanın zayıflatan etkilerine (dermansızlık, elden ayaktan düşme) karşı vücudu korurken, ginseng daha çok gençlikle alakalı özellikleri aşılar (coşku, cinsel güç, merak).
 
Yaşlanma karşıtı etkileri olan ginsengin enerjiyi de arttırması pek şaşırılacak bir şey değildir. İyileşme aşamasındaki hastalar için, çemen otu ve cüce palmiye faydalıdır. Bu bitkilerin gücü arttırıp, zindeliğinizi tamamen geri kazandırdıkları bilinmektedir. Ciddi bir hastalık durumunda ise, dong quai iyileşmedöneminde kullanılır. 
 
Geven ise fiziksel olarak aktif olan kişilere tavsiye edilen enerji verici bir bitkidir Bu bölümde bahsi geçen bitkiler insan yaşamının en temel özelliklerinden bazılarını (coşku, uyum, zindelik) olumlu ölçüde etkileyip bizi yaşlanmaya karşı koruduğu söylenir.Bu bitkileri kullanan kişiler, bu bitkilerden gerçekçi etkiler beklemelidir. Bir kilometre koşan, yorulmak bilmez bir âşık ya da teorik fizik ustası olmak gerçekten hayallerde kalacaktır.

Halsizlik, isteksizlik, güçsüzlük, yıpranmışlık, sıkıntı gibi tanımlamalar benzer durumu tanımlamak için sıklıkla kullanılır. Ancak, bazı hastalar egzersiz esnasındaki nefes darlığını veya bacaklardaki ağrıyı yorgunluk olarak dile getirebilir. Bu durumda tarif edilen yorgunluk bizim sıklıkla kullandığımız tanımın dışında kalp – damar sisteminin hastalığının şikayet bulgusu olabilir. Bu sebeple güçsüzlük, yorgunluk gibi yakınmaların arkasında gerçekte anlatılmak istenenin ne olduğu netleştirilmelidir. KadıköyŞifa Ataşehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İrfan Berber yorgunluk hakkında en çok merak edilen soruları yanıtladı!

Yorgunluk nedenleri nelerdir?

Fizyolojik Yorgunluk

Sağlık durumu normal olan kişilerde stres, yetersiz dinlenme, yetersiz uyku, diyet değişiklikleri veya aşırı aktivite durumunda görülür. Yaşlı hastalarda bu tip yorgunluk daha sıktır.

Organik Yorgunluk

Bu tip yorgunluk bazı hastalıklarla birlikte görülür. Orta ve ileri yaş hastalarda en sık karşılaşılan durumdur. Aile hikayesi, tam bir fizik muayene ve yapılan kan ve görüntüleme ile ilgili tetkikler sonrası nedeninin belirlenip, ilgili hastalığın tedavisi ile yorgunluk ortadan kaldırılabilir.

Psikojenik Yorgunluk

Genel olarak tüm yorgunlukların %50''''sini oluşturur. En sık depresyonla birliktedir. Herhangi bir yaş gurubunda oluşabilir. Çoğunlukla gün içinde azalır. Duygu, düşünce ve stres durumuna paralel olarak şiddeti değişebilir.

Kronik Yorgunluk Sendromu

Kronik yorgunluk sendromu büyük ihtimalle yüzyılımızın yaygın hastalığı olacaktır. Yaşlılarda nadirdir. Yorgunluğu olan hastaların %30''''unda organik veya psikolojik sebep bulunmaz. Tanı koyulana dek idiyopatik kronik yorgunluk olarak değerlendirilir. Bu olgularda motivasyon azlığı konsantrasyon yetersizliği, güçsüzlük, irritabilite vardır. Sıklıkla psikomotor yavaşlama vardır.

Yorgunluk bir hastalık mı, yoksa bir hastalık işareti midir?

Yorgunluk çoğunlukla bir hastalık bulgusu olmakla birlikte, kronik yorgunluk sendromu adı altında hastalığın kendisi de olabilir. Yorgunluk her türlü bakteriyel, viral ya da parazitik enfeksiyonun, kansızlık ve benzeri kan hastalığının, karaciğer ya da böbrek hastalığının, kandaki vitamin ve mineral eksikliklerinin, hormonal hastalıkların, beslenme ve uyku bozuklukları sonucunda oluşabilir. Özellikle tiroid hormon yetmezliği, böbrek üstü bezi yetmezliği, büyüme hormonu yetmezliği ve hipoglisemi gibi hormonal sebepler erken dönemde gözden kaçabilir. Kronik yorgunluk sendromunun tanısı içinse; tam bir klinik değerlendirme sonrası tanımlanamayan devamlı ve tekrarlayan yorgunluğun yeni ve bilinen bir zamanda başlaması, devamlılığı, sosyal ve iş hayatındaki aktivitelerde yavaşlamaya yol açması gerekir. 6 ay üzerinde devam eden durumlarda bu sendrom düşünülmelidir.

Yorgunluk hangi durumlarda masum bir halin ötesine geçerek tehlike işareti olabilir?

Yorgunluk yakınması; daha önce yaşanılmayan ölçüde yoğunsa, günlük aktiviteleri sınırlıyorsa, beraberinde başka yakınmalar mevcutsa, takipte olduğunuz kronik bir hastalığınız mevcutsa ya da aile hikayesi veya vücut yapısı nedeniyle bazı organik hastalıklar açısından risk grubunda bulunuyorsanız ve kendi çabalarınızla geçmiyorsa zaman kaybetmeden bir hekimle görüşmelisiniz. Yakınmanın tehlikeye işaret edip etmediği bazı tıbbi araştırmalar sonucunda netleşecek bir durumdur. Pek çok sinsi seyirli kanserin ilk bulgusu yorgunluk olabilmektedir. Ve bu durumda kilo kaybı, beslenme bozukluğu ve hastalığın tutulma bölgesi ile ilgili pek çok ek yakınma sonradan tabloya eklenebilmektedir.

Yorgunlukla kronik yorgunluk arasındaki farklılıklar nelerdir?

KRONİK YORGUNLUK sendromu sürekli ve tekrarlayıcı seyreden, bir çok sistemi etkileyen bir hastalığı tanımlamak için kullanılır. Tek bir sebebi yoktur. Bu hastalığın viral bir enfeksiyon tarafından çalışma dengesi bozulan beyin kaynaklı olduğu veya stres ve savunma sisteminde oluşan bozulmanın ve hedef sapmasının içinde olduğu bir durum olduğunu kabul etmeliyiz. Kronik yorgunluğun en ayırt edici özelliği yatak istirahati ile geçmemesidir. Bu sürecin sonucu bitkinliktir.

Kronik yorgunluk sendromunu gösteren belirtiler hangileridir?

Fiziksel Tükenmişlik Bulguları

- Başka bir nedene bağlı olmayan, istirahatle geçmeyen, 6 aydan uzun süren, ortalama günlük aktiviteyi en azından %50 azaltacak derecede, sürekli ve tekrarlayıcı fiziksel ve mental bitkinlik hissi.
- Güçsüzlük, daha önce tolere edilebilen egzersizden sonra oluşan ve 24 saat ya da üzerinde devam eden bir durumdur.
- Enerji kaybı
- Yıpranma
- Hastalıklara karşı daha hassas olma
- Baş ağrıları
- Bulantı
- Kas krampları ve miyalji
- Bel ağrıları
- Denge kaybı
- Sindirim sorunları
- Uyku bozuklukları
- Çabuk yorulma
- Hafif ateş, üşüme
- Boğaz ağrısı
- Boyunda ağrılı lenf bezleri
- Açıklanamayan genelleşmiş kas zayıflığı
- Kaslarda katılaşma
- Geçici eklem ağrıları
- Farenjit
- Bazı hastalarda gribal enfeksiyon benzeri durumlar

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp