Fenotik Sınıflandırma

Fenotik Sınıflandırma :

B hücrelerin normal matürasyon sekansı ve fenotipik ekspresyonu gösterilmiştir. Listelenmiş antijenik markerlar klinik olarak hastalıkları sınıflandırmada en çok kullanılanlardır. Pek çok diğer marker vardır ancak gösterilmemiştir. Çünkü bunların klinik önemi yoktur.

A. Pre B Hücresi

En erken tanınabilen B hücresi pre B hücresidir ve yüzeyinde stoplazmik uL ağır zincirinin olması, hafif zincir ve beraberinde intakt immünglobülin olmamasıyla tanımlanır. Yüze markerları CD19 (CD20 değil), HLA-DR, CD34 ve CDlO (CALLA) dur. Bu hücre aynı zamanda nükleer terminal deoksi nükleotidil transferaz (TdT) eskprese eder. Bu enzim gen düzenlenmesine karışan muhtemel bir enzimdir. B hücresinin bu matürasyon evresi, akut lenfoblast löseminin en sık formundaki hücre gelişimine benzer.

B. Antijensiz Matür B Hücresi

B hücreleri olgunlaştıkça CD34 ve TdT kaybolur ve yüzey immünglobülini kazanırlar. İlk olarak IgM ve daha sonra IgM ve IgD. Aynı zamanda CD19 ve sonra CD20 elde edilir. Bu olay Kİ, lenf nodu ve dalakta gerçekleşir. Bunun sonucunda CD19, CD20, HLADR, slgM, s IgD gibi fenotipik markerları olan ancak antijenle henüz karşılaşmamış matür B hücresi oluşur. Bu yetişkin lenfoid dokusunda en çok bulunan hücredir.

C. Antijenle Birlikte Matür B Hücresi


Bir kez B hücresi antijenle karşılaşınca CD19 ve CD20'yi eskprese etmeye devam eder ama yüzey immünglobülinlerinin ekspresyonu IgG, 19Ave IgE'yi de içerebilir. Ek olarak bu hücreler aktivaston antijenlerini belirli sayıda eskprese edebilir. Bunlardan biri CD23 tür ve lenfomaların sınıflandırılmasında öneme haizdir (Bölüm 22 ye bakınız). CD23 IgE'nin fc kısmına reseptör olarak hizmet eder ve bazı aktive B hücrelerinde görülür. Bu cevabın çeşitliliği B hücreli lenfolarda görülen fenotiplerin çeşitliliğini yansıtır. Klinik teşhis amacıyla en uyumlu ve güvenilir markerlar gelişiminin herhangi bir aşamasındaki olgun B hücreleri için CD19, CD20 ve kappa ve lambda immünglobülin hafif zincirlerinin ekspresyonudur.

D. Plasma Hücresi

Bir kez B hücresi plasma hücresine dönüşünce. Tüm sentetik enerjisini immünglobülin üretimine adar ve diğer B hücre markerlearının ekspresyonun durdurur. Bunun sonucunda plasma hücreleri için en iyi marker stoplazmik immünglobülinlerin bolluğu ve yoğun CD38 ekspresyonudur. CD38 lenfoid hücrelerin aktivasyonu ve çoğalmasına yol açan sinyal sistemiyle alakalı bir markerdır.

E. CDS Pozitif B Hücresi

Major bir B hücresi alttipi B hücre gelişiminin sekansına kolaylıkla uymaz ve CD5 pozitiftir. Bu antijen aynı zamanda T hücreleri tarafından da eksprese edilir. CD5 pozitif B hücreler fetusde boldurlar ve erişkindeki B hücrelerin %15-20 sini temsil ederler. Bunlar konvansiyonel B hücrelerdeki CD19, CD20, slGM slgD eskprese ederler. Bu B hücre alttipinin ekspansiyonu SLE ve romatoid artrit gibi hastalıklarda görülen otoantikor oluşumuyla beraberdir. Aynı zamanda KLL'deki fenotiple de beraberlik gösterir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp