Erkekte Genital Siğil

Erkekte Genital Siğil :

Genital HPV yaygın bir virus olup seksüel olarak aktif insanların çoğu yaşamları içerisinde HPV enfeksiyonu ile en az bir kez karşılaşırlar. Cinsel temas ile geçen 40'dan fazla HPV tipi mevcuttur.

Bu HPV tipleri, erkeklerde penis ve anüs çevresindeki deriyi içine alan genital bölgeler ile ağız ve boğaz bölgesini enfekte edebilir.

HPV Erkeklerde Hangi Sağlık Problemlerine Neden Olur?

HPV enfeksiyonu taşıyan erkeklerin çoğunda, HPV tipi ne olursa olsun hiçbir belirti veya sağlık problemleri gözlenmez. Ancak, bazı HPV tipleri genital siğillere neden olabilir. Diğer türleri ise penil, anal veya baş-boyun kanserlerine neden olabilir.

Kanserlere neden olan HPV tipleri ile genital siğillere neden olabilir HPV tipleri birbirinden farklıdır. Ayrıca, kolorektal kanserler anal kanserlerle daha sık gözlenir ve HPV ile bağlantılı değildir.

Erkeklerde HPV Kaynaklı Sağlık Problemlerinin Görülme Sıklığı Nedir?

Amerika'da yapılan çalışmalar seksüel olarak aktif erkeklerin %1'inde yaşamın bir döneminde genital siğil gözlendiği saptanmıştır. Ayrıca, Amerika'da her yıl;

800 erkek HPV ile bağlantılı penil kanserine yakalanmaktadır.
1100 erkekte HPV kaynaklı anal kanser gözlenmektedir.
5700 erkek HPV kaynaklı baş-boyun tümörü görülmektedir (Baş-boyun tümörlerinin bir kısmı HPV kaynaklı olsa da bu tümörlerin büyük kısmı sıklıkla sigara ve alkol tüketimi ile bağlantılıdır).
Partneri erkek olan hastalarda anal kanser gelişme riski, partneri kadın olan erkeklere göre 17 kat daha fazladır.
HIV'de dahil olmak üzer immun sistem yetmezliği olan erkeklerde anal kanser gelişme riski diğerlerinden daha yüksektir. Yine, HIV taşıyan erkeklerde genital siğillerin tedavisi daha zordur.

Erkeklerde HPV Belirtileri ve Semptomları Nelerdir?
HPV taşıyıcısı erkeklerin çoğunda belirti veya virüs kaynaklı sağlık problemleri gözlenmez. Bununla birlikte, HPV kaynaklı sağlık sorunları gözlenen kişilerde bazı belirtiler ve semptomlar bulunabilir.

Genital siğiller, HPV taşıyıcısı bazı erkeklerde ilk gözlenen belirti olabilir. Bunlar:

Bunlar;
penis, testis, kasık, uyluk, ve anüs üzerinde yerleşim gösterebilirler ve bir veya daha fazla sayıda bulunabilirler.
Kabarık, düz veya karnıbahar şeklinde olup genellikle zararsızdırlar.
HPV taşıyıcısı bir kişiyle cinsel temas sonrasında haftalar veya aylar sonra ortaya çıkabilirler.
Anal kanserler, HPV kaynaklı olarak erkeklerde gözlenebilir ve farklı belirtilere neden olabilirler.

Bazen hiçbir belirti veya semptom vermezler.
Anal kanama, ağrı, kaşıntı veya akıntı gözlenebilir.
Kasık ve anal bölgede lenf düğümlerinde şişliğe neden olabilirler.
Barsak alışkanlıkları veya dışkı şeklinde değişiklikler görülebilir.
Penil kanserler, ileri aşamaya gelmeden hiçbir belirti ve semptom vermeyebilirler.

İlk belirtiler: deride renk değişikliği, kalınlaşma veya penis üzerinde doku birikimi Geç belirtiler: penisde büyüme veya duyarlılık.

Bunlar genellikle ağrısızdır. Bazı olgularda ise ağrı ve kanama gözlenebilir.Baş ve boyun kanserleri, genellikle geç aşamada belirti verirler.

Geçmeyen boğaz hassasiyeti veya kulak ağrısı
Kalıcı öksürük
Nefes alma veya yutma fonksiyonunda sorunlar veya ağrı
Ağırlık kaybı
2 haftadan daha uzun süredir bulunan ses kısıklığı veya değişiklikleri
Boyunda kitle veya şişlik
Ses telleri üzerinde gelişen kanserler ses kısıklığına sebeb olmaları nedeniyle erken tespit edilebilirler. Aksine, ses telleri üstünde veya altında yerleşen kanserler sıklıkla geç evrede saptanırlar.

HPV Erkeklere Nasıl Bulaşır?

HPV en sık cinsel temas ile bulaşır. Ayrıca oral seks sırasında da aktarılabilir. Genellikle herhangi bir belirtiye neden olmadığı için, kadın ve erkeklerin çoğu farkında olmadan HPV alabilir ve bunu diğer kişilere aktarabilir. İlk belirtiler, HPV taşıyan birisi ile cinsel ilişkiye girdikten yıllar sonra bile ortaya çıkabilir. Bu nedenle tek bir partneri olan erkekler bile HPV enfeksiyonuna yakalanabilirler.

Erkeklerde HPV Tanısı için Bir Test Var mıdır?

Erkeklerde HPV tanısı için geçerli hiçbir test yoktur. Günümüzde kullanılan gelişmiş testler bile HPV ile ilgili kanserlerin ve genital siğillerin erkeklerde taranması için kullanışlı değildir.

Bazı doktorlar erkeklerde anal kanser taraması için Pap testlerini kullanmaktadırlar. Bununla birlikte, anal kanser için önerilen rutin bir tarama yoktur. Hangi taramanın faydalı ve anal kanser riskini azaltmada etkin olduğu konusunda daha çok araştırmaya ihtiyaç vardır.

Erkeklerde veya kadınlarda genital siğilleri saptamak için onaylı bir testi yoktur. Ancak, genital siğiller çoğunlukla kişinin kendisi tarafından farkedilebilir.

Bazı doktorlar, farkedilmesi zor olan siğilleri bulabilmek asetik asit solüsyonunu kullanabilirler. Ama bu test bazen yanlış pozitiflik (genital siğil bulunmamasına rağmen varmış gibi görünmesi) verebilir. Kendisinde genital siğil varlığından şüphelenen kişiler mutlaka bu konuda deneyimli bir uzmana başvurmalıdırlar.

HPV'nin kişideki genel durumunu kontrol etmek için bir test yoktur. Ama HPV genellikle sağlık sorunlarına neden olmadan, kendi kendine geçer. Bugün bulunan bir HPV enfeksiyonu büyük olasılıkla bir veya iki yıl sonra kaybolacaktır.Penis kanserlerinin taraması için tarma testi yoktur.

Penis, skrotum veya anüs etrafında herhangi bir anormallik olup olmadığını kontrol etmek mümkündür. Siğil, kabarıklık, yara, ülser ve beyaz lekeler gibi anormallikler farkedilirse ağrısız bile olsalar mutlaka doktora başvurulmalıdır.

HPV'nin Tedavisi veya Çaresi Var mıdır?


HPV için bilinen bir tedavisi yoktur. Bununla birlikte, neden olduğu sağlık problemleri için tedavi yolları mevcuttur.

Genital siğiller, ilaç tedavisi, cerrahi eksizyon (operasyonla alınması) veya dondurma yöntemi ile tedavi edilebilirler. Bu tedavilerin bazıları ayaktan tedavi yöntemidir. Bazıları ise muayenehane şartlarında uygulanan yöntemlerdir. Ancak bu yöntemlerin hiçbiri diğerinden daha üstün değildir. Siğiller sıklıkla tedaviden birkaç ay sonra tekrar ortaya çıkarlar. Bu nedenle birçok kez farklı yöntemlerle tedavi edilemeleri gerekebilir.

Genital siğillerin tedavi edilmiş olması partnerlerine HPV geçirme riskinde azalmaya neden olmaz ve bu sebeble bazı erkekler tedavi seçeneğini kullanmayabilirler. Tedavi edilmemeleri durumunda kendileri kaybolabileceği gibi aynı kalabilirler, sayıca artabilirler veya büyüyebilirler. Bunların kansere dönüşme ihtimali veya sağlığı tehdit etme riskleri yoktur.

Penil ve anal kanserler, cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi yöntemleri ile tedavi edilebilirler. Sıklıkla, bu tedavilerin iki veya daha fazlası birlikte kullanılır. Kişiler kendileri için en iyi olan tedaviyi doktorları ile birlikte karar vermelidirler.

HPV Riskini Azaltmanın Bir yolu Var mıdır?

Güvenli ve etkili bir HPV aşısı (Gardasil) ile erkekleri genital siğillere neden olan HPV tiplerinin çoğundan (%90) korumak mümkündür. Aşı, 9-26 yaş arası erkeklerde uygulanabilir. Önerilen aşılama dozu ise 6 ay içerisinde 3 doz uygulanması şeklindedir.

Prezervatifler, doğru kullanılmaları durumunda parnerlerden HPV geçişini ve HPV'ye bağlantılı hastalıkların görülme riskini azaltır. Ancak, prezervatifler HPV enfeksiyonundan tam bir korunma sağlamaz (özellikle genital bölge dışında HPV varlığı varsa).

HPV, çok yaygın olmasına rağmen genellikle gizli seyreder. Bu nedenle, hastalıktan tamamen korunmanın kesin tek yolu seksüel kontak olmamasıdır.

Aşı HPV'den Korunmada Etkili midir?

HPV için geliştirilmiş olan Gardasil 4 farklı HPV tipi için koruma sağlar. Bu 4 tipin ikisi genital siğillerden, diğer ikisi de bazı kanser türlerinden sorumludur. Aşı, kişileri yeni HPV enfeksiyonlarından korur ancak genital siğil gibi mevcut olan enfeksiyonu ve hastalığı tedavi etmez. İlk seksüel temas gerçekleşmeden kullanıldığında daha etkilidirler.

Aşı uygulaması, bazı erkeklerde diğerlerine göre daha faydalı olur.


Erkeklerde aşı uygulamasının en faydalı olduğu dönem seksüel aktivite öncesidir. Ayrıca, seksüel olarak aktif genç erkeklerde de faydalıdır. Ancak, bu kişilerde HPV enfeksiyonu mevcutsa aşının yararlılığı azalacaktır.

Partneri erkek olan kişilerde, HPV ve HPV kaynaklı enfeksiyonların görülme riski daha yüksek olduğu için mümkün olduğunca erken aşı uygulaması önerilmektedir.

HPV aşıları oldukça güvenli ve etkili olup bilinen ciddi yan etkileri bulunmamaktadır. En sık görülen yan etkisi, uygulama sonrasında kolda ağrıya neden olmasıdır..

Yapılan çalışmalar, aşının erkekleri genital siğillere karşı koruduğunu göstermektedir. Ayrıca, penil ve anal kanserler gibi HPV kaynaklı kanserlerden de koruduğu saptanmıştır.

Partnerinizde HPV Olduğunu Öğrenmek.

Partnerler genellikle HPV enfeksiyonunu paylaşırlar. Eğer uzun zamandır partnerinizle beraberseniz büyük ihtimalle size de HPV geçmiştir. Seksüel olarak aktif yetişkinlerin önemli bir kısmı yaşamlarının bir döneminde HPV enfeksiyonuna yakalanırlar. Ancak sağlıklı çalışan bir immun sistem sayesinde sıklıkla tedaviye gerek kalmadan hatta farkında bile olmadan atlatırlar.

Prezervatifler, baştan sona kullanıldığında HPV ve HPV ile ilgili hastalıklara yakalanma şansınızı düşürebilir. Eğer 26 yaş ve altında iseniz HPV aşısı konusunda doktorunuzla görüşmeniz faydalı olabilir. Ama bunlar ile HPV'yi kesin olarak önlemek mümkün değildir.

Eşinizde genital siğil saptandı ise bunlar kaybolana kadar cinsel ilişkiden kaçınmanız ve genital bölgenizde siğil vb anormallikler olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Ayrıca, genital siğillerin ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkların kontrol edilmesi için bir sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz.

Partnerinizde HPV saptanmış olması, onun sizinle beraberken başka biriyle daha birlikte olduğunu göstermez. Çünkü, HPV enfeksiyonu hiçbir belirti vermeden yıllarca kalabildiği gibi yıllar sonra da ortaya çıkabilir.

Genital Bölgede Siğil Saptanması.

Genital siğillerin tedavisi zor olabilir. Ancak bunlar sağlık için bir tehdit değildir. Genital siğillerere rağmen kişilerin sağlıklı ve normal bir hayatı olabilir.

Genital siğiller kolayca partnerlere aktarıldığı için eşinizi bunlar hakkında bilgilendirmeniz ve kayboluncaya kadar cinsel aktiviteden kaçınmanız gerekebilir.

Ayrıca, eşiniz ve sizde cinsel yolla bulaşan diğer hastalıkların taranması faydalı olabilir.

Geçmişte ortaya çıkan ve daha sonra kaybolan genital siğillerin ne kadar süre daha bulaşıcı olduğu bilinmediği için yeni parnerinizi bilgilendirmenizin gerekli olup olmadığı bilinmemektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp