Emzirme Döneminde Adet Düzensizliği

Emzirme Döneminde Adet Düzensizliği :

Emzirme adet düzensizliği yapabilir. Süt hormonu olan prolaktinin fazla salgılanması durumunda adet düzensizliği yaşayan anne, bu adet düzensizliğini çocuğu emzirdiği aylar boyunca görebilir. Ayrıca annenin çocuğun bakımında yaşadığı stres de adet düzensizliğine neden olacaktır.

Doğumdan sonraki kanamayla adet kanamasını karıştırmayın. Loşia adı verilen bu kanama, adet kanamasından biraz daha fazladır ve 6 hafta sürebilir.Lohusalığın ilk günlerinde rengi kırmızı olan bu akıntı, sonraki günlerde pembeye, kahverengiye ve sonra sarımsı beyaza döner.

Doğum kontrol yöntemleri kullanmadığınız sürece, eşinizle ilişkide bulunursanız yeniden hamile kalabilirsiniz. Bunun için en kısa sürede doğum kontrol yöntemlerinden faydalanın.

Emzirme döneminde doğum kontrol haplarının alınması uygun değildir. Çünkü anne sütünün miktarını azaltabilirler. Emzirmeyi düşünmeyen anneler, doğumdan 6 hafta sonra hap kullanmaya başlayabilir.

Rahim içi araç ya da diğer bir adıyla spiral, kolaylık açısından adet günlerinin ilk günlerinde rahim içine takılır. Ancak doğumdan hemen sonra takılabileceği gibi, sezaryen sırasında da uygulanabilir.

Eğer üç ay koruma sağlayan doğum kontrol iğnesi kullanmak istiyorsanız, bu iğnelerin anne sütünü azaltmadığını ancak adet düzensizliğine yol açabileceği için uzmanların bu dönem için önermediğini bilmeliniz. Bu yöntemin yerine cilt altı implant uygulaması tercih ediliyor. Çünkü bu implantlar, düşük doz progesteron içerdiği için adet düzensizliği riskini azaltıyor.

Hamileliğin en hoş taraflarından biri, 9 ay boyunca, adet kanamalarına özgü ağrı, şişkinlik, sinirlilik gibi sendromların kendiliğinden ortadan kalkmasıdır. Ayrıca ped masrafınız da yoktur. Ama hamileliğin bu keyfi, doğumdan sonra başka bir duruma dönüşür. Kanamanız başlamıştır ancak telaşlanmayın, bunun adet kanamasıyla hiçbir ilgisi yok.

Loşia olarak adlandırılan bu kanama, rahimden gelen kan, mukus ve dokudan oluşur. Lohusalık döneminde ilk üç gün bazı kadınlarda ise daha fazla sürer.başlangıçta yoğun olarak başlayan bu kanama, daha sonra azalır. Bunu renginden de anlamanız mümkün. Lohusalığın ilk günlerinde, kan ve kan pıhtısı içerdiği için rengi koyu kırmızı olur.

Daha sonra içeriği değiştiği için açık kırmızı, kahverengi, pembeye dönüşür. En son rengi de sarıdır. Başlangıçta yoğun olarak gelen loşia akıntısının bitene kadar ortalama 2 bardak kadar olduğu saptanmış.

Lohusalığın ilk haftalarında süren Loşia bittikten sonra emzirmeye devam ediyorsanız adet kanamasının başlamadığını fark edeceksiniz. Bu durum, emzirme nedeniyle salgılanan hormonlar nedeniyle, yumurta üretilmemesinin sonucudur. Dolayısıyla da hamile kalamayacağınız anlamına gelir.

Aslında bu doğal ve harika bir süreçtir. Çünkü yeni doğum yapmış annenin, hemen yeni bir hamilelik yaşaması nedeniyle beden olarak yıpranmasının önüne geçilir. Yani doğal bir doğum kontrol yöntemidir emzirmek...

Peki, emzirme üremeyi nasıl etkiliyor?

Hamilelikte hormonlar artıyor

Hamilelikle birlikte, kadın vücudunda bulunan hormonlarda, bazı değişimler yaşanır. Bu dönemde hamileliğe özgü hormonlar (beta-HCG, AFP, HPL) üretilir; bazı hormonların (progesteron, östrojenler ve prolaktin) da seviyesi yükselir. Hormonlardaki bu değişim, anne adayının hamileliğe uyumunu, bebeğin gelişimini ve doğum eyleminin başlamasını sağlar.

Doğumdan sonra, hormonlardaki bu değişim eski haline döner. Örneğin östrojen hormonu, doğum sonrası kısa sürede hamilelik öncesi seviyeye iner. Progesteron hormonu ise, yaklaşık bir hafta içerisinde hamilelik öncesi düzeye inerken, beta- HCG‘nin kandan kaybolması, iki hafta gibi kısa bir sürede gerçekleşir. Böylece doğum sonrası, hamilelik hormonlarındaki belirgin düşüşle, adet ve yumurtlama yeniden başlar.

Ancak süt üretimini sağlayan prolaktin hormonu, bebek meme emdikçe seviyesini korumaya devam eder. Sonuç olarak, adet kanamanızın gecikmesi, bu hormona bağlı olabilir.

Başlangıç zamanı

Adet kanaması, genellikle doğumdan sonra 8-16. haftalar arasında yeniden başlar ama hem kanama hem de yumurtlama, bebeğinizi emzirirseniz büyük oranda gecikir.Bebek yalnız anne sütü ile besleniyorsa, genellikle ilk 6 ayda adetlerin başlaması ve düzenli olması beklenmez.

Bu durumda telaşlanmamalısınız, zamanla kanamalarınız düzene girecektir.Bazen 18 aya kadar başlamayabilir. Hiç emzirmeyen annelerde ise adet kanaması, doğumdan sonraki 4-8. haftalarda başlar.

Bu durum, birçok değişkene bağlı olabilir. Emzirme sıklığı, emzirme süresi ve bebeğe ek besin verilip verilmediği gibi... Örneğin bir anne bebeğini günde 3 kereden daha fazla emziriyorsa, yumurtlama daha çok baskılanır. Ya da emzirdiği süre ne kadar uzarsa, regli ve yumurtlamada en uzun gecikme yaşanır.

Bebeğe ek besin verilip verilmediği de yumurtlamayı etkiler. Bebeğin biberonla beslenmesi, katı gıda yemesi hatta su bile içmesi emzirmenin yumurtlamayı engelleyen etkisini ortadan kaldırabilir.

Yorumlar

  • Ram**** Asl**
    7 yıl önce
    Merhaba ben demet on.dört aylik bi kizim var.onu emziriyorum.üç aydir adet görmeye basladim ama geçen ay adet gormedim halada gormedim acaba normal midir bu kadar gecikmesi
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Lütfen bir kadın doğıum uzmanından destek alın . iyi günler
  • Ali** Gok* Muk***
    6 yıl önce
    Selamun aleykum hocam ben 23 yasindayim 2 yasinda kizim 10 aylik bi oglum dogumlardan sonra ilk uc ay adet olmuyum digeer aylarda da duzensiz ve bu durum beni cok rahatsi wdiyo oglum kunurken oldu yine oyle bisey mi var diye kkuyum napmam lazim emziriyum oglumu da
    • Şifalı Bitkilerim
      6 yıl önce
      hamile ve emziren bayanlara birşey öneremiyoruz doktor kontrolunde olması gerekiyor. Bilgi Hattı: 0224 234 56 78
  • Med*** Yı****
    6 yıl önce
    Merhaba benim 2 yaşında bir oğlum var emzirmeyi nisan ayında kestim ve nisan ayında adet gördüm. Şuan adetim yaklaşık 20 gün gecikti böyle olması nmal mi yani emzirmeden kesmek adetin düzensizliğine sebep olur mu?
    • Şifalı Bitkilerim
      6 yıl önce
      0-3 yaş bebek ve çocuklar için bişey öneremıyoruz doktor kontrolunde olması gerekir. lütfen bir doktora danışınız. çok geçmiş olsun Bilgi Hattı: 0224 234 56 78

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp