El ve Ayak Ağrıları

El ve Ayak Ağrıları :

Eklemlerde özellikle sabahları daha fazla olan ve hareketle gün içinde azalan ağrı yakınması, eklemde kızarıklık, şişlik gibi yakınmalar daha çok iltihabi (romatolojik) hastalıkları düşündürür. Bu hastalıklar içinde en sık görüleni Romatoid artrittir. Özellikle erişkin hastalarda ve kadınlarda, erkeklerden 3 kat daha fazla görülür. Romatoid artirit, daha çok küçük eklemleri (parmaklar, el bileği, dirsekler) simetrik olarak tutan ve zaman içinde eklemlerde harabiyete neden olarak hasar bırakan bir hastalıktır. Tutulan eklemlerde şişlik, ağrı, hareket kısıtlılığı ve sabah tutukluğu (yani kişi sabah kalktığında uzun süre ellerini açıp kapatmakta, hareket ettirmekte zorlanma olup gün içinde şikayetlerinin azalması) görülür. Romatoid artrit ayrıca, akciğer (nodülleri), deri (özellikle dirsek bölgesinde subkutan nodül) ve göz bulgularına da neden olabilir. Tanısında mevcut klinik bulgulara ilaveten, hemogram, sedimentasyon, CRP, RF (romatoid faktör) gibi kan tetkikleri de yardımcı olur. Aynen romatoid artritteki gibi, eklem tutulumu yapan ancak deformasyon bırakmayan bir hastalık ta SLE'dir. Özellikle kadınlarda görülen, ağız içinde tekrarlayan yaralar, yüzde kelebek tarzı kızarıklık, güneşte vücudunda döküntüler oluşması, saçlarda dökülme, parmaklarda şişlik, ara ara nefes alıp verirken göğüs yan kenarlarında ağrı, depresyon gibi bulgular bu hastalığın bulgularındandır. Ayrıca yapılacak kan tetkiklerinizde, hemogram (lenfopeni, anemi olması) ANA, Anti Ds DNA, sedimentasyon vs tetkikleriniz yapılabilir. Ayrıca diğer romatolojik hastalıkların da araştırılması gerekir. Verilen ilaçlardan dolayı mide şikayetiniz oluyorsa, mide koruyucu ilaç alabilirsiniz. Tanınıza göre doktorunuzun tavsiye ettiği ilacı kullanmanız faydalı olur.

El bileği ve el ağrısı yapan hastalıklar nelerdir? Osteoartrit (kireçlenme), DeQuervain hastalığı, karpal tünel sendromu, el bileğinde ulnar sinir kompresyonu, tetik parmak, Dupuytren kontraktürü, Sudeck atrofisi, Raynaud hastalığı, artritler (romatoid artrit, psöriatik artrit, ankilozan spondilit), hipertrofik osteoartropati, gangliyon kistleri, travma.

Elin osteoartriti nasıl bir hastalıktır? Tedavisi nedir? Elin osteoartriti genellikle 40 yaşın üzerinde başlar. Erkeklere göre kadınlar hastalığa on kat daha fazla yakalanır. Tek eklemi tutabilirse de çoğunlukla tutuluş birden fazla eklemdedir. Özellikle ailenin kadınlar tarafında yaygındır; anne, kız, kız kardeş. Hastalık ağrısız veya pek az bir ağrı ile aylar ve yıllarca fark edilmeden ilerleyebilir. Hastalar hekime genellikle parmaklarında giderek belirginleşen kötü görünümlü nodüller nedeniyle başvururlar. Bazı hastalar işlerini eskisi kadar beceriyle yapamadıklarından yakınır. Ağrılı osteoartrozlular parafin banyosu, hot pack gibi fizik tedavi araçlarından çoğunlukla yararlanırlar. Gece giyilen naylon eldiven ağrıyı ve sabah sertliğini azaltır.

Elin romatoid artriti nasıl bir hastalıktır? Tedavisi nedir? İltihaplı bir eklem romatizmasıdır. İlerleyici ve sakat bırakıcıdır. Boyun, omuz, dirsek, kalça, diz ve ayak gibi birçok eklemi tutar. En sık tuttuğu yerlerden biri eldir. El bileği, parmak dip ve orta eklemlerinde ağrı, şişlik ve tutuklukla seyreder. Zamanla şekil bozuklukları ve kalıcı deformiteler bırakabilir. Tedavi edilmez ve hastalık ilerlerse elin fonksiyonları bozulur. Romatoid artritli hastayı bütünüyle değerlendirip temel ve semptomatik ilaç tedavisi düzenlenir. Hastalığın durumuna göre fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları yapılır. Hastaların dikkat etmesi gereken en önemli husus, hem hastalığın seyrini takip etmek hem de ilaçların fayda ve zararlarının gözlenmek için sürekli hekim kontrolü altında olmasıdır.

Karpal tünel sendromu nedir? Median sinirin karpal tünel içinde sıkışması ile ortaya çıkan klinik tablodur. Karpal tünel sendromu kadınlarda daha sıktır. Hasta ilk üç veya dört parmağındaki ağrı, uyuşma ve karıncalanmadan yakınır. Semptomlar karakteristik olarak gece, sabahın erken saatlerinde artar ve hastayı uyandırır. Hasta çoğunlukla ellerini sallayarak ağrı ve uyuşmayı gidermeye çalışır. EMG tanı ve hastalığın izlenmesinde değerli bir tetkik yöntemidir. Hafif vakalarda el bileğinin nötral pozisyonda splintle istirahata alınması ve lokal kortikosteroid enjeksiyonu çoğunlukla iyileşmeyi sağlamaktadır. Ağrı kesici ve iltihap giderici romatizma ilaçları, fizik tedavi yararlı olabilir. Bu tedavilere cevap vermeyen ve kuvvet kaybı olan hastalara cerrahi uygulanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp