eklem romatizması için bitkisel tedavi

İltihaplı Eklem Romatizması Tedavisi :

Vücudumuzun hareketini sağlayan kas ve iskelet sistemimizde şişlik, ağrı, hareket sınırlamasına yol açan, iç organlarımızda çeşitli rahatsızlıklara neden olan hastalıklara romatizma denir.Romatizma tek bir hastalık değildir. 200′den fazla çeşidi vardır.Kadınlarda daha fazla görülse de erkeklerde daha çok görülen türleri de vardır (gut gibi). Yaş ilerledikçe görülme olasılığı artar. Çocuklarda genelde 1-3 ve 9-12 yaşlarında başlar. Kız çocuklarında görülme sıklığı daha fazladır ama ülkemizde durum bunun tersidir. Ağrı, ateş, eklem tutulması, zayıflık, iç organların tutulması gibi şikayetler gözlenir. Aniden ortaya çıkabilir ya da yavaş yavaş gelişir.

Daha ağır seyreden ve genelde tüm vücudu etkileyen iltihaplı romatizmaların nedeni bağışıklık sistemi bozukluklarıdır. Tüm organlarda etkisi görülebilen ve genetik geçişin önem taşıdığı bu hastalıkların hiçbirinin kesin tedavisi bulunamamıştır. Romatizmal hastalıklar genel olarak kadınlarda daha sık görülmekte ve yaş ilerledikçe sıklığı artmaktadır. Bununla birlikte erkeklerde daha sık görülen (gut, ankilozan spondilit vs) ya da ön planda gençlerde görülen (sistemik lupus eritematozus, ankilozan spondilit vs) hastalıklar da vardır. Romatizmal hastalıklar çocukluk çağında da görülebilir (akut romatizmal ateş, juvenil romatoid artrit vs). Romatolojik hastanın en sık yakınmaları ağrı, halsizlik, yorgunluk ve tutukluktur.

Bu ağrı eklem veya eklem dışında olabilir. Hastalıklı eklemde ağrı uzun süren hareketsizliği izleyen devrelerde daha belirgin olarak hissedilir. Bu bakımdan sabahları hastalar eklemlerini çok zorlukla hareket ettirirler. Sabah sertliği ya da sabah tutukluğu adı verilen bu olayın süresi hastalığın tanısında çok önemlidir. Genellikle tutulan eklemler çevresinde 1 saatten uzun süren sabah tutukluğu mevcuttur.Bazı iltihaplı romatizmal hastalıklar kas-iskelet sistemi dışında iç organlar ve cilt tutulumuna da yol açabilir. Romatizmal hastalıklar tanı ve tedavisi zor olan; doktor ve hasta açısından sabır isteyen kronik hastalıklardır. Bu nedenle hastanın bilinçli ve sabırlı tutumu teşhis aşamasında etkin rol oynar. Tedavi ve takiplere uymanın şart olduğu bu hastalıklarda, aksi taktirde hastalığın ilerlemesi kaçınılmazdır.

Romatizma Nasıl Tedavi Edilir?

Romatizmada tedavinin başarılı olması için erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis için uzun bir tetkik süreci ve hastanın takip edilmesi gerekir. Çünkü belirtiler, şikayetin azaldığı dönemde veya arttığı dönemde değişir. Tedavi şekli kişiden kişiye değişir ve her hastaya farklı tedavi uygulanmalıdır. Kronikleşmiş hastalıklar sonucu uzun süren tedavi uygulaması gerekebilir. Doktor kontrolünde yapılan ilaç tedavisi ve fizik tedavi sonucu hastalık tamamen yok edilemez ama ilerlemesi durdurulur ve ağrı kesilerek hastanın yaşamı daha kolay hale getirilir.İlaç tedavisinde hastanın ağrısını kesecek, hastalığın durdurulmasını sağlayacak ya da şiş ve ağrıyı kesecek ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar romatizma sonucu oluşan iltihabı etkilerler.

Ayrıca hastada görülen diğer bulguları ortadan kaldırmak için kas gevşetici, vitamin takviyesi, tansiyon düşürücü ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar alınırken bol suyla birlikte alınmalıdır. Ayrıca yan etkisi olup olmadığına (bazı ilaçlar gebeliği önleyebilir) dikkat edilmelidir.Fizik tedavi, romatizma tedavisinde önemlidir. Bu sayede eklemlerin hareketleri düzeltilir, kaslar güçlendirilir ve ağrı azaltılır. Böylece günlük işleri yapmak daha kolay hale gelir. Bu sayede hasta romatizmayla yaşamayı ve baş etmeyi öğrenmiş olur.Ameliyat da tercih edilen bir diğer yöntemdir. Sakat kalmış ya da eklemlerinde bozukluk olan, hareket güçlüğü çeken kişilere uygulanarak eski yaşantısına dönmesi amaçlanır. Ağrı giderilir, gerekirse yerine yapay eklemler takılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp