egzama ilaçları isimleri

Egzama, deri hastalıklarının hemen yarısını teşkil eden ve çok değişik şekiller gösteren bir deri hastalığıdır. Genellikle deri bozukluğuna elverişli bir ortamda, içten veya dışarıdan alerjik bir etkenle ve iltihapla başlar. Kırmızı bir zeminde ufak su toplanmaları, kabuk teşekkülü ve kaşıntı vardır.Bir alerjik reaksiyon olarak meydana gelen egzama yaranın biçimine, seyrine ve yerine göre sınıflandırılan ve isimlendirilen bir hastalıktır.Akut egzama: Deride kaşıntı ve yanma hissi ile başlar. Daha sonra bir topluiğne başı cesametinde veya daha büyük, berrak sıvı ihtivaeden ve adına vezikül denen kesecikler meydana gelir. Bazen bu ve- ziküller açılmadan kurur ve kabuklanır. Buna kuru egzama denir.

Bazen veziküller birbirleriyle birleşe- rek içi su dolu kabarcık yani bül halini alır ve iltihaplanarak pürülan bir karakter kazanır. Buna iltihaplı egzama veya sulu (impetijinize) egzama denir. Sızıntı kesildiği zaman deri ince, frajil, kırmızı, adeta vernik sürülmüş gibidir. İnce, beyaz skuam denen kabuklar meydana gelir ve onlar da döküldükten sonra deri eski haline döner. Akut egzamalar bazen kaybolmazlar ve değişik şekillerle devam ederek kronik bir hal alırlar.olarak bazı ilaçların (penisilin, sulfa- mid, iyot, novokain vb.), kozmetik maddelerin, giyeceklerin, bitkilerin deriye teması ile meydana gelen egzamalar için kullanılan terimdir.Çocukluk (Atopik) Egzama: Bu, ilk kez çocuklukta ortaya çıkan bir egzama türüdür.

Genellikle bileklerde, dirsek ve diz içlerinde görülür, ama ağır durumlarda bütün vücudu da sarabilir. Tedavisi, sert sabun ve deterjandan kaçınmak, yumuşak sabun ve yağlı krem kullanmaktır. Ayrıca nemlendirici krem de sürülür. Kaşıntı fazlaysa, bunu önlemek üzere doktor ilaç verebilir. Egzamalı yerlerde iltihap başgösterirse, antibiyotikli krem sürülür ve ağızdan antibiyotik alınır. Egzama nedenini bulmak için deri testleri yapılır. Bazı yiyecekler egzamayı azdırdığı için, doktor özel bir rejim verebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp