Düzey B Egzersizleri Nelerdir?

Düzey B Egzersizleri Nelerdir? : Ayırt Etme ve Tanıma:

Koklear implant kullanıcısının amaçları:
Koklear implant kullanıcısının ;
1. Değişik uzunluktaki kelime, cümle ve paragrafları tanıması
1. F2 formantları farklı olan kelime, ifade ve cümleleri tanıması
1. Yükselen ve alçalan tonlama yapılarını tanıması

1.Kelime Uzunluğunu Tanıma

Amaç:
Bu aşamadaki amaç bir grup seçeneğin arasından sunulan kelimeyi tanımasıdır. Kullanıcının becerisi geliştikçe kelimelerin birbirine benzerliği ve seçenek sayısı arttırılır.

Yöntem:
1- Kelime listeleri koklear implant kullanıcısına verilir. Daha sonraki listelerkoklear implant kullanıcısı %90 başarıyı sağlayınca verilir.

2- Hem klinisyende hem de koklear implant kullanıcısında kelime listeleri bulunmalıdır. Kullanılan kelimelerin tanıdık olup olmadığını anlamak için koklear implant kullanıcısı bir kez duyduğu kelimeleri tekrar eder veya gösterir.

3- Koklear implant kullanıcısı okunan kelimeleri anladıysa birinci maddeden başlanarak rastgele bir kelime okunur. Koklear implant kullanıcısı duyduğu kelimeyi önündeki cevap kağıdına işaretler veya tekrarlar.

4- Tüm uyaranlar sunulana dek aynı uygulamayı sürdürülür. Çalışma, koklear implant kullanıcısı %90 başarı kazanana kadar tekrarlanır.

2.CümleIerde Tını Farklılığını Tanıma.
Amaç:
Bu aşamadaki amaç koklear implant kullanıcısının tını farklılığı olan iki cümleyi bu özelliklerine göre ayırt etmesidir. Cümlelerden biri çoğunlukla yüksek frekanslı, diğeri ise alçak frekanslı seslerden oluşturulmalıdır.Örneğin;En güzel elbiseyi sen seçtin (yüksek frekanslı heceler)Bu yıl okulda arkadaşım yok (alçak frekanslı heceler)

Yöntem:
Koklear implant kullanıcısına cevap kağıdı verilerek, iki cümleden biri işitsel olarak sunulur.

1. Koklear implant kullanıcısı duyduğu cümlenin iki cümleden hangisi olduğuna karar verir.

2. Bu uygulama üç kez ya da cümlelerin sunuluş sırası değiştirilerek sunulduğunda %90 başarı sağlanıncaya dek tekrarlanır.

3.ifadenin Uzunluğunu Tanıma
Amaç:
Bu uygulamadaki amaç, koklear implant kullanıcısının üç cümleden hangisini duyduğuna karar vermesidir. Cümleler baştaki ve sondaki kelimelerin uzunlukları açısından farklılık gösterir.Örneğin;Bugün evde kal Bugün evde yiyelim.Bugün evde kahve içeceğiz.Arkadaşımla okula gittik.Okuldaki dersten sonra okula gittik.Annem ve babam eve geldikten sonra okula gittik.

Yöntem:
1. Koklear implant kullanıcısına sonlarındaki ifadeleri farklı olan cümlelerden oluşan cevap formu verilir. Üç cümleden biri işitsel olarak sunulur.
2. Koklear implant kullanıcısı cümlenin sonunda hangi ifadeyi duyduğunu tanımaya çalışır.
3. Bu uygulama sunuluş sırası değiştirilerek %90 başarı sağlanıncaya dek sürdürülür.
4. Başlangıç ifadeleri değişik olan cümleler sunulur. Bu materyaller kullanılarak iki ve üçüncü aşamalar tekrarlanır.

4.Cümlenin Uzunluğunu Tanıma: Tek heceli, iki heceli ve çok heceli
Amaç:
Bu uygulamada üç bölüm vardır. İlk bölümdeki cümleler sadece tek heceli kelimelerden oluşmaktadır. İkinci bölümde ya çok heceli ya da iki heceli kelimelerden oluşan cümleler vardır. Son bölüm tek, çift ve çok heceli kelimelerden oluşan cümlelerden oluşturulmuştur.

a)Tek heceli kelimeler
Bu uygulamadaki cümleler uzunlukları farklı olup tek heceli kelimelerden oluşmaktadır. Koklear implant kullanıcısı uzunlukları farklı olan dört cümleden hangisi duyduğuna karar verir.

Örneğin;
Top atBu yaz sen de gel Bak bu at Bu gül çok hoşZil çal Bak bu ip Sarp göz kırp Çok ot verSarp göz kırp Cem küp koy Top at Can kart ver Can çok su iç

Kullanılan cümlelerin tonlama yapısının benzer olması gerekir. Koklear implant kullanıcısı cümleyi tonlama farklılığından tanımamalıdır.

Yöntem:
1. Koklear implant kullanıcısına cevap formu verilir. Dört cümleden biri okunur.
2. Koklear implant kullanıcısı duyduğu cümleyi dört cümle arasından bulmalıdır.
3. Cümlelerin sunuluş sırası değiştirilir ve uygulama üç kez veya % 90 başarı kriterine ulaşılıncaya dek tekrarlanır.

b) Tek heceli ve çift heceli kelimeler
(a) bölümündeki uygulamayı tekrarlayın ancak buradaki cümleler tek ve iki heceli kelimelrden oluşturulmalı ve cümleler birbirlerinden farklı uzunluklarda olmalıdır.Örneğin;Bak kim geldi Bugün hava çok soğuk Bu annemSen de bugün eve akşam geldin

c) Tek, çift ve çok heceli kelimeler
(a) ve (b) bölümlerindeki uygulamalar tekrarlanır. Ancak bu aşamadaki cümlelertek, çift ve çok heceli kelimelerden oluşmaktadır. Cümlelerin farklı uzunluklarda olması gereklidir.

Örneğin;
Bugün eve çok geç kaldım Dolabı ben açtım Bizimle gelKapıda tanımadığım bir adam var

5. Sesli Fonemleri Ayırt Etme
Amaç:
Bu uygulamada koklear implant kullanıcısı sadece duyduğu cümledeki bir kelimenin fonem farklılığını ayırt etmelidir. Kullanıcının elindeki cevap formunda cümlenin her iki şekli de bulunmaktadır. Kullanıcıdan duyduğu cümleyi işaretlemesi istenir.

Örneğin;
Kağıdın üstüne KUŞ resmi çiz.Kağıdın üstüne KAŞ resmi çiz.Kağıdın üstüne KAŞ / KUŞ resmi çiz.

Yöntem:
1. Her deneme için on cümlelik bir liste hazırlanır. Bu cümlelerdeki tek heceli kelimeler birbirlerinden sadece bir ünlü fonem ile farklılık gösterirler.
2. Koklear implant kullanıcısına verilen cevap formundaki cümleler aşağıdaki gibi olmalıdır;Kağıda KAŞ / KUŞ resmi çiz.
3. Seçeneklerden bir tanesi okunur, koklear implant kullanıcısı burada hangi ünlü sesi duyduğuna karar vermelidir.
4. Cümlelerin sunuluş sıraları değiştirilerek uygulama üç kez tekrarlanır ya da %90 başarı sağlanıncaya dek devam edilir.
5. On cümleden oluşan yeni bir liste ile 1-4 aşamaları tekrarlanır.
6. Soru / İfade Ayırt Etme

Amaç:
Koklear implant kullanıcısı duyduğu uyaranın soru veya eylem bildiren cümleolduğunu ayırt etmesi amaçlanır.Yalnız değil.Yalnız değil mi?

Yöntem:
1. Koklear implant kullanıcısına bir ifade veya soru cümlesi duyacağı anlatılır. Bu uygulama soyru cümlesi için yükselen tonlama, eylem cümlesi için ise alçalan tonlama örnekleri ile açıklanır.

2. Uyaranı soru ya da ifadeye uygun tonlama ile sunulur. Başlangıçta tonlamada aşırı abartma gerekebilir. Ancak, uygulamada mümkün olduğunca doğal olunmalıdır.

3. On cümlelik bir liste uygulanır. Bu listedeki soru ve ifade cümlelerin sunuş sıraları değiştirilerek sunulur.

4. Eğer koklear implant kullanıcısı %90 başarı kriterine ulaşamamışsa, yeni listelerin oluşturulması gerekebilir. Bu yeni listelerle de 1-3 aşamaları tekrarlanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp