Düşük Tansiyonu Nasıl Yükseltilir

Düşük Tansiyonu Nasıl Yükseltilir

Düşük tansiyon bazı kişilerde hiçbir belirtiye yol açmazken genellikle baş dönmesi, yorgunluk, halsizlik gibi belirtilerle birlikte görülür. Tansiyonu 90 sistolik (üst sınır) – 60 diyastolik (alt sınır) altında olan kişilerde bu belirtiler yaşanabilir. Düşük tansiyondan şikayetçiyseniz bazı doğal yöntemleri kullanarak tansiyonunuzu yükseltebilirsiniz. Yeterli miktarda su tüketmek, düzenli egzersiz ve stresi azaltacak aktiviteler basit ancak düşük tansiyonu yükseltecek çözümler arasında yer alır.

Uzanmak: Ani bir tansiyon düşmesinde yapmanız gereken ilk şey uzanmak ve ayaklarınızın altına yastık koyarak başınızdan daha yukarda tutmaktır. Bu şekilde kalbe doğru olan kan basıncı yükselir. Bu kadar etkili olmamakla birlikte ayaktayken bacaklarınızı çapraz konuma getirmek de kan basıncını yükseltebilir.

Su: Gün boyu 8-10 bardak arası su içmek kan basıncını dengelemek için oldukça önemlidir. Vücutta sirkülasyonda olan sıvı azlığı kan basıncını düşürür ve mide bulantısı, kusma, aşırı terleme ve ishal gibi belirtiler yaşamanıza neden olabilir. Ayrıca spor aktivitelerinden sonra kaybedilen suyu vakit kaybetmeden yerine koymalısınız.

Nörokardiyojenik Senkop: Nötr aracılı hipotansiyon da denilen rahatsızlık beyne kan akışı ile ilgili yanlış sinyallerin gitmesine ve kan basıncının düşmesine neden olur. Bu rahatsızlık teşhisi konmuş hastalar gün içinde daha fazla tuz tüketerek tansiyon değerlerini normal aralığa yaklaştırabilir.

Egzersiz: Düzenli egzersiz kan basıncını yükseltmek için yapabileceğiniz en kolay yöntemlerden biri. Üstelik stresi egzersiz ile azaltarak çifte yarar sağlayabilirsiniz. Stres damarları genişleterek kan basıncının düşmesine neden olur.

İlaçlar: Yüksek tansiyon ilacı kullanan bazı kişiler yemeklerden sonra kan basıncının aniden düşmesi ile karşı karşıya kalabilir. Böyle durumları engellemek için doktorunuzdan ilaç dozajını ayarlamasını isteyebilirsiniz.

Tuz: Normalden daha fazla tuz tüketmek vücudun tuttuğu su oranını ve dolayısıyla kan hacmini arttırarak kan basıncını yükseltebilir. Ancak fazla sodyum alımının diğer organlara (böbrek, kalp gibi) yan etkisi olabileceği için tuz yönünden zengin beslenme hakkında doktorunuza danışmanız en sağlıklı yol olacaktır.

Bitkiler: Bazı bitkilerin kan basıncını arttırdığı biliniyor. Örneğin yüksük otu kalbin kan pompalamasını arttıran bir kardiyak uyarıcı olarak kullanılıyor. Daha fazla kan pompalayan kalp damarlardaki kan basıncının yükselmesine yardımcı olur. Yüksük otu ve benzeri bitkilerden yardım almaya başlamadan önce dozaj ve yan etkileri hakkında bir uzmandan bilgi alın.

B12 Vitamini: B12 vitaminin düşük tansiyon üzerindeki etkisi tam olarak bilinmemekle birlikte eksikliğinin baş dönmesi, anemi, halsizlik, iştah ve kilo kaybına yol açtığı biliniyor. Bu nedenle bazı hipotansiyon vakalarında B12 vitamini takviyesi kullanılmaktadır.

C Vitamini: Gevşek damar çeperleri nedeniyle yaşanan düşük tansiyon, C vitamini takviyesi ile kan damarları duvarlarının daha güçlenmesini sağlayarak normal seviyelere çekilebilir. C vitamini ayrıca genel kalp sağlığı açısından da oldukça faydalıdır.

E Vitamini: E vitamini kan basıncını yükseltilmesi üzerinde direk etki sağlamazken genel kalp ve damar sağlığı açısından gerekli bir vitamindir. Düzgün çalışan kalp tansiyonun normal değerlerinde olmasına yardımcı olacaktır.

Düşük tansiyon ya da diğer adıyla hipotansiyon, genelde bir sağlık sorunu olarak kabul edilmez ancak bayılma veya baş dönmesi gibi belirtilere neden olabilir. Kronik hipotansiyon kan kaybı, çeşitli ilaçlar veya hastalıklar neticesinde oluşabilmektedir. Sağlıklı kişilerin yaşadığı düşük tansiyon için genellikle bir ilaçla tedavi yerine beslenme ve yaşam tarzında bazı değişiklikler önerilir. Kendiniz tansiyonu yükseltmek için bir yöntem denemeye karar verdiğinizde doktorunuza danışmak, yöntemin sizin sağlık durumunuz açısından uygun olup olmadığını en iyi şekilde öğrenmek adına daha doğru olacaktır.

Düşük Tansiyonun Belirtileri

Yukarıda belirttiğimiz gibi ani hareketerden sonra kısa süreli baş dönmes, ve sersemlilik dışında şunlar düşük tansiyon nelirtileri olabilir;
  • Baş dönmesi veya sersemlik
  • Bayılma (senkop)
  • Konsantrasyon eksikliği
  • Bulanık görme
  • Mide bulantısı
  • Soğuk terleme, soğu cilt
  • Hızlı nefes alıp verme
  • Yorgunluk
  • Depresyon
  • Susuzluk

Düşük Tansiyon Nedenleri

Düşük tansiyona neden olan bir çok faktör saymak mümkün bunları kısaca sıralayacak olursak;

Gebelik: Hamilelik esnasında kadnların dolaşım sistemi normalden daha fazla olur ve düşük tansiyon sorunları yaşanabilir. Doğumdan sonra tansiyon eski seviyesine çıkar.

Kalp Hastalığı: Kalp hastalıkları da düşük tansyona neden olur. Kalp kapakçıklarının sağlıklı çalışmaması tansiyonu düşürür.

Endokrin Sorunlar: Troid bezlerinin sağlık durumu tansiyonu etkileyebilir, bunun yanında şeker hastalığı da düşük tensiyonu tetikler.

Susuzluk: Vücudun aşırı su kaybı ve susuz kalması tansiyonun düşmesine enden olan diğer bir nedendir.

Kan Kaybı: Aşırı miktarda kan kaybı tansiyonun hızla düşmesne enden olabilir. İç veya dış kanama tansiyonu ciddi anlamda etkiler.

Şiddetli Enfeksiyon: Sağlığı ciddi anlamda tehtid eden enfeksiyon vakaları tansiyonun düşmesine neden olan diğer bir nedendir. Bununla birlikte yüksek derecedeki alerjik vakalarda tansiyonu olumsuz etkiler.

Yetersiz Beslenme: Tansiyonun düşmesine neden olan diğer bir faktör ise yetersiz beslenmedir. Özellikle B12 ve folat eksikliği düşük tansyona neden olur.

Düşük Tansiyon Nasıl Tedavi Edilir
Düşük tansiyon belirtileri ortaya çıktığında zaman kaybetmeden doktorunuza başvurmalı ve gerekli muayene ve testler yapıldıktan sonra doktor kontrolünde tedavi süreci başlamalıdır. Tedavi sürecinde doktorunuz düşük tansiyona neden olan altta yapan sebeleri belirleyecek ve bu nedenlerin ortadan kalkamasına yönelik gerekli tıbbi müdaheleleri yapacaktır.

Tedavi sürecinde doktorunuz size kullanmanız gereken bazı ilaçlar önerebilir, zaten ilaç kullanıyorsanız ilaçları değiştirmeyi veye dozunu azalta veya arttırmayı önerebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp