Doymuş Yağ Asidi Nedir

Doymuş Yağ Asidi Nedir

Bütün karbon atomları hidrojen atomları ile doymuş olur. Bundan daha fazlasını kabul etmesi mümkün değildir.Bunlara örnekler:Sütte ve tereyağında bulunan Butyric asit.Hayvansal yağlarda bulunan palmitik asit.Hindistan cevizi ve süt ürünlerinde bulunan Laurik asit.Sığır yağında bulunan stearic asit.

Kimya ve biyokimyada, yağ asidi, genelde uzun, alifatik kuyruklu bir karboksilik asittir. Uzun karboksilik yağ asitlerinden 4 karbonlu (butirik asit)ve daha uzun zincirlileri yağ asidi olarak sayılır; doğal yağları (trigliseritleri) oluşturan yağ asitlerinden söz ederken ise bunların en az 8 karbonlu olduğu (kaprilik asit gibi) varsayılabilir. Çoğu doğal yağ asitlerinin çift sayılı karbon atomu vardır, çünkü bunların biyolojik sentezlerinde iki karbon atomlu asetat kullanılır.

Endüstriyel üretimde yağ asitleri yağlardaki (trigliseritler) ester bağının hidrolizi ve gliserolun ayrılması ile elde edilir.

Yağlar               

En başından net olarak ifade edelim: Yağa ihtiyacımız var.
Enerji verir. Büyüme, sağlıklı bir deri ve metabolizma için gereklidir. Yağda çözünen vitaminlerin (A, D, E ve K) emilmesine yardımcı olur. Ayrıca tat katar.

Peki doymuş yağ nedir? Doymamış yağ nedir?
Peki trans yağ?

DOYMUŞ YAĞLAR

Çoğunlukla hayvani yağlardan elde edilir: et, süt ve yumurta. Oda sıcaklığında katıdır. Kötü kolestrolü yükseltirler.
                            
DOYMAMIŞ YAĞLAR
Sebze ve bitkilerden elde edilir. Oda sıcaklığında sıvı, soğutulduğunda katılaşırlar. Zeytin, fıstık, fındık, kanola ve avokado vb. bulunur. İyi kolesterolü yükseltir, kötü kolesterolü düşürürler.

TRANS YAĞLAR
Sıvı sebze yağlarının hidrojen yardımıyla katı yağlara dönüştürülmesiyle elde edilir. Ürünlerin raf ömrünü arttırmak için kullanılırlar. Hazır kek, kurabiye, cips, ısıtılıp yenmek üzere hazırlanmış hazır gıdalar vb.de bulunurlar. Kötü kolesterolü yükseltir, iyi kolesterolü düşürürler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp