Dizde Ödem

Dizde Ödem: Hücreler arası sıvıda normalden fazla miktarda kan plazması toplanmasıdır. Ödemin farklı tipleri bulunmaktadır. Ödem hastalığa göre vücudun belirli bölgelerinde olmaktadır. Tedavisinde öncelik hastalığı ve hastalığı meydana getiren etkenleri ortadan kaldırmaktır, daha sonra veya beraber ödem çözücü ilaçlar kullanılabilir. Ödem çözücü ilaçlar genelde idrar söktürücülerdir.

Ödem kesinlikle bir hastalık değil bir veya daha fazla hastalığın semptomu (belirtisi)dir. Deride ödem olan bölgeye parmakla basıldığında, içeriye doğru bir çökme olur. Vücudumuz yeterince su alamazsa bunu bir tehlike gibi algılayıp suyu saklamaya başlar. Bu da vücutta su toplanmasına özellikle el ve ayaklarda ödem oluşumuna neden olur.

Kilolu kişilerin metabolizmalarını hızlandırmaları için daha fazla su tüketmeleri gerek. Su, kasların dengesini sağlayarak kasılma anındaki doğal fonksiyonlarını düzenlemeye yardımcı olur. Vücudun zararlı maddelerden arınmasını sağlar. Kabızlığı önler. Yeterli su alınmadığı zaman beden ihtiyacı olan suyu bağırsaklardan çektiği için kabızlık oluşur. Yemeklerden önce içilen su tokluk hissi verir.

Dizde Ödem Tedavisi

Ödem, vücutta sıvı birikmesidir ve yaygın karşılaşılan bir sorundur. Genellikle ciddi bir hastalığın belirtisidir. Belirtileri; göz kapaklarında, ellerde ve ayaklarda şişme olmasıdır. Kişi yüzük takamaz veya ayakkabısını giyemez. Dizlerde Ödem Görülmesi Ciddi Sorunlara Yol Açabilir. Ödem Sorunundan Kurtulmak İçin Aşağıdaki Makalemizi İnceleyebilirsiniz.

Ödem Neden Olur ?


- Çok sayıda hastalık ödeme yol açar.
- Böbrek hastalıkları
- Karaciğer hastalıkları
- Kalp hastalıkları
- Hormonal hastalıkları
- Damar tıkanmaları
- Nedeni bilinmeyen (idiyopatik) ödem
- Ödemi olan hastalarda yukarıdaki hastalıklar araştırılmalıdır. Bu amaçla çeşitli laboratuvar incelemeleri gereklidir.

Ödem Tedavisi

Ödem tedavisinde ilkemiz, neden olan hastalık ya da hastalıkların ortaya çıkarılmasıdır. Bunun için bir dizi tetkikler isteriz. Bu tetkiklerden elde ettiğimiz sonuçlara göre tedavi planı yapılır

Ne yapmalıyız?

- Tuzu azaltın
- Alkol, kahve, kolayı azaltın
- Bol meyve tüketin

ŞİŞLİKLERİ GİDERMEK İÇİN ÖNERİLER

Ayaklarınızı havaya kaldırın:


Gün içinde fırsat bulduğunuzda ayağınızı bir sandalye ya da benzeri nesnenin üzerine koyarak bir süre havaya kaldırın. Bunu her fırsatta yapmaya çalışın. Otururken bacak bacak üstüne atmayın. Eğer çalışıyorsanız akşamları evde mümkün olduğunca uzun oturun. Ayaklarınızı sarkıtarak oturmayın.

Uzanın:

Mümkün olduğunca dinlenmeye çalışın ve sol yana dönüp uzanın.

Sıvı alın:


Sanılanın aksine şişlik durumunda su içmek şişliği arttırmaz tam tersine azaltır. Önemli olan suyu kıstlamak değil onu hareket ettirmektir. Günde en az 8-10 bardak su için.

Yürüyüş yapın:

Düzenli egzersiz ve yürüyüş yapan kadınlarda şişliklerde dahil olmak üzere hamilelikte sık görülen sorunlar daha hafif seyreder. Yürüyüş bacak toplardamarlarınızın daha etkili görev yapmasını sağlarken doku aralığında biriken sıvının dağılmasını kolaylaştırır.

Rahat giyinin:

Aşırı sıkan her türlü kıyafetten uzak durun. Lastikleri sıkı çorap ve beli sıkı pantolon giymeyin. Rahat ve topuksuz ayakkabı giyin. Eğer şişlikler çok rahatsız ediyor ve beraberinde ağrıya da neden oluyorsa ve özellikle varisleriniz de varsa varis çorabı giymeniz yarar sağlayabilir. Bu amaçla hamileler için özel üretilmiş çorapları tercih edin.

Yediklerinize dikkat edin:

Tuz kısıtlaması ilk planda şişlikleri azaltabilir ancak uzun dönemde bir işe yaramayabilir. Uygun miktarda tuz alın. Yemeklere ekstradan tuz eklemeyin bununla birlikte tuzsus gıdalara da yönelmeyin.

Kontrollerinizi ihmal etmeyin:


Şişlikler çoğu zaman zararsız olmasına rağmen preeklempsinin ilk belirtisi de olabilirler. Eğer şişlik aniden gelişir ise veya çok aşırı ise, sadece ayaklarda değil yüzde ve elde de oluyor ise altta yatan ciddi bir durum olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp