dizanteri tedavisinde kullanılan ilaçlar

Amipli Dizanteri Nedenleri : Entamoeba histolytica insanların sindi­ rim sisteminde hastalık yapan tek amip türüdür. Bağırsak duvanna yerleşerek yüzeysel ya da derin yaralar açar. Asa­ lak bazen bağırsak duvarını delerek ka­ raciğere ve bağırsak dışı başka organla­ ra da ulaşabilir. Asalağın iki evresi var­ dır. Bunların biri asalağın beslenip bü­ yüdüğü ve çoğaldığı etkinlik evresidir. Öbürü ise etkinliğe uygun olmayan ko­ şullarda çevresinde bir kist oluşturduğukistli evredir; asalak kistli evrede ise bir konaktan öbürüne geçer. Etkin çoğalma evresindeki (trofozo- it) asalak, dokularda ve sulu dışkıda bu­ lunur. Kanla beslenen bu asalaktan yal­ nızca daha küçük olmasıyla ayırt edile­ bilen E. hartmanniise bağırsakta hasta­ lık yapmadan (saprofit olarak) yaşar.

Körbağırsak ya da çıkan kalınbağırsak duvarına yapışarak buradaki besin artık­ larıyla beslenir. Bağırsak içeriğiyle bir­ likte kalınbağırsağın son bölümlerine sürüklendiğinde tıpkı E. histolyticagibi daha zor yaşam koşullarına dayanabil­ mek için kistli hale dönüşür ve bu bi­ çimde dışkıyla atılır. Kistler dış ortamda uzun süre yaşa­ yabilir. Ağız yoluyla başka bir organiz­ maya girince yeni konağın bağırsağında bir kez daha etkinlik evresine girerler. Hastalık yapıcı döngünün neden her in­ sanda tamamlanmadığı, henüz bilinme­ mektedir. Ama bu döngü tamamlanınca asalak ürettiği enzimlerle bağırsak duva­ rını yıkıma uğratır; hatta bazı olgularda duvar engelini de aşar. Bağırsak enfeksi­ yonu yapan tek amip türü olan Entamoe­ ba histolytica bağırsak duvarını delerek başta karaciğer olmak üzere öbür iç or­ ganlara da yerleşebilir. Amipler bağırsak mukozasının altın­ da ürer ve bağırsak duvarında "gömlek düğmesini" andıran yaraların (ülser) oluşmasına yol açar.

Bu yaralar küçük, ama derindir. Bazı durumlarda doku ölümü derinleşerek bağırsak duvarının delinmesine, karın zan apselerine ve kanamalara yol açar. Bazı olgularda ise bu yaraların içi onarım dokusuyla (gra- nülasyon dokusu) dolarak amebom de­ nen tümöre benzer düğümcükler oluştu­ rur. Bağırsak duvarındaki yaralar genel­ likle kapanır, ama zamanla bağırsakta kalıcı bir darlık gelişebilir. Bazı olgu­ larda ise trofozoitler sindirim sisteminin ana toplardamarı olan kapı toplardamarı yoluyla karaciğere ulaşır. Amiplerin ka­ lınbağırsak mukozasına yerleşmeleri çe­ şitli biçimlerde sonuçlanabilir.

• Amipler tümüyle dışarı atılabilir.
• Küçük yaralar yapan, ama belirti ver­ meyen enfeksiyona yol açabilirler (bu durumda kişi hastalığın taşıyıcısıdır).
• Belirti veren büyük yaralar yapabilir­ ler (amipli dizanteri).
• Kapı toplardamarı yoluyla karaciğere ulaşabilirler (hepatit ya da karaciğer ap­ sesi).
• Kan ya da komşuluk yoluyla başka organlara yayılarak ender görülen bazı sendromlara yol açarlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp