Diz Kapağı Kırığı

Diz Kapağı Kırığı :

PATELLA KIRIKLARI (DİZ KAPAĞI KEMİĞİ KIRIKLARI)

Patella, diz kapağı kemiği, dizin ön tarafında yer alan dize bakan yüzeyinde eklem kıkırdağı bulunan ve diz eklemimizi düz hale getirme ve düz tutmada önemli rol oynayan kemiksel bir yapıdır. Patella kırıkları, eklem içi olmaları ve dizin ekstansiyon (dizin düz tutulması) fonksiyonu bozulmasına yol açmaları nedeni ile tedavi gerektirirler.

Patella kırıkları (diz kapağı kırıkları) nasıl olur?

Patella kırıkları; diz üstü düşme, ateşli silah yaralanması yada araç içi kazalarda diz önünün torpido gözüne çarpması gibi direkt travmalarla olabilir. Bunun yanında zıplama gibi hareketlerde kasılı uyluk önü adeleleri ve ekstansiyondaki dizin ani fleksiyon zorlamasında yada haltercilerde olduğu gibi ani kasılmalarla indirek travma şeklinde patella kırığı olabilir. Bunun yanında patella kemiğini zayıflatan olaylarda da kırık sıklığı artar. Patellayı zayıflatan nedenler örnek ön çapraz bağ onarımı sırasında hastanın kendi dizinden greft alınması yada patella içi kist, tümör ve metastasların varlığı verilebilir.

Patella kırığı tanısı nasıl koyulur?

Patella kırığında; diz önünde ağrı, şişlik ve hassasiyet vardır. Bunun yanında çekilen diz radyografilerinde kırık görülür. Kırık parçaları arasında ayrışma göstermeyen olgularda hastanın bacağı dizini düz tutarak kaldırmasına bakılır.

Patella kırıkları (Diz Kapağı Kemiği Kırıkları) nasıl tedavi edilirler?
Çekilen radyografilerde ayrışma göstermeyen, bacağnı dizini bükmeden düz kaldıran patella kırığı olguları breys yada alçı ile tedavi edilebilir. Burada önemli olan eklem yüzeyinde basamaklaşma dediğimiz seviye farkının olmamasıdır. Ortopedi uzmanı, gerekli olgularda Bilgisayarlı tomografi isteyebilir. Kırık uçlarında ayrışma, eklem seviyesinde basamaklaşme ve dizini düz tutarak bacağını kaldıramayan patella kırıklı hastalarda cerrahi tedavi uygulanır. Patella kırığı cerrahisinde sıkla germe teli uygulaması dediğimiz tel ve ince çivilerle uygulanan yöntem kullanılır.

Dizin ön tarafında bulunan, uyluk kemiğinin güçlü kaslarının buluştuğu yerde kalkan görevi gören bu ufak kemik, alınan direkt darbelerde ya da kas çekmesinde kırılabilir. Diz kapağı kırığı şu belirtilerle teşhis edilir:
 
Diz ekleminin önünde ağrı
 
Dizde hassasiyet
 
Dizi oynatamama
 
Dizde şişme ve su toplama
 
İlk Yardım
 
Kazazedeyi, omzu ve başı yukarda olacak şekilde sırtüstü yatırın.Kırık dizin altına, kalçadan topuğa kadar uzanan kırık tahtası yerleştirin. Kırık tahtasıyla diz arasına yumuşak bir bez parçası koyun. Bileğin etrafında sekiz rakamı bandajı uygulayın.Kazazedeyi derhal hastaneye götürün.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp