Divertiküloz Ve Divertikülit

Divertiküloz Ve Divertikülit :

Kolon duvarından çıkan çok sayıda kesenin oluşumuna divertiküloz denir. Ekseriyetle bu keseler sancı veya başka hiçbir işaret vermezler. Ancak bu keselerin veya etraflarının iltihaplanmasına divertikülit denir.

SEBEBİ NEDİR?
Sebebi bilinmemektedir. Fakat divertiküllerle ilgili problemler A.B.D. gibi endüstrileşmiş ülkelerde daha sık görülür. Bunun için bazı doktorlar batıda lifli yiyeceklerin az yenmesinin ana faktör olduğunu düşünürler. Divertikülitle ilgili hastalıklara yakalanma riski yaşla artar. Batılı ülkelerde 50 yaşın üstündeki kimselerin yüzde 20 ila 50'sinde bu hastalık vardır.

BELİRTİLER
Divertiküloz hastalarında ekseriyetle hiçbir belirti görülmez. Bu hastalık ortaya çıkmadan devam eder veya başka bir nedenle baryumlu inceleme yapılırken tesadüfen bulunur.
Divertikülozun kolonunuzun alt (sigmoid) kısmında bulunması olasıdır. Bir divertikül iltihaplanması veya enfekte olması sindirilmemiş yemeğin ve bakterinin onun içine yerleşmesinden kaynaklanır, kan gelemez ve bakteri artar.
Ufak bir apseden yaygın bir enfeksiyona veya delinmeye kadar herhangi biri olabilir. Bu apandisitin meydana geliş biçimine benzer. Ancak o kolonunuzun alt sol tarafında olur.
Eğer divertikülitiniz varsa şiddetli kramplar olabilir. Ekseriyetle sol taraftakiler daha şiddetlidir. Daha kötüleşmeden Önceki 3-5 gün sancı hafif veya şiddetli olarak devam eder. Genelde ateş ve bulantı da olur. Bazen iltipahlanmış olan divertikül yırtılır besin maddeleri karın boşluğuna dökülür. Bu peritonite sebep olur. Peritonit acil bir tıbbi vakadır. Kanama daha az rastlanan bir komplikasyondur.

TEDAVİ

Iltipahlanma hafifse ve divertikül yırtılmamışsa tedavi sadece yatak istirahatı, dışkının daha yumuşamasını sağlayacak ilaçlar, sıvı gıda ve antibiyotikten oluşur. Yırtılma veya çok yaygın iltihaplanma varsa damardan antibiyotik verilebilir. Ekseriyetle hastaneye gitmek gerekir.
Eğer serihalindealinde krizler gelirse belirtilerin kaybolduğu bir devirde bağırsağın etkilenmiş olan kısmının ameliyatla çıkarılıp alınması tavsiye olunur. Akut bir krizde eğer damardan verilen antibiyotiğe cevap vermezseniz gene ameliyat gerekebilir. Ekseriyetle bu gibi akut durumlarda bir geçici kolostomi tercih edilir.
Daha ileri bir tarihte bağırsaklar ikinci bir ameliyatla gene bağlanabilir.
Divertikülozu birçok doktor belirti olmaması halinde tedaviye gerek duymaz. Diğerleri çok lifli bir diyet tavsiye eder ve eğer çok ufak belirtiler varsa spazm giderici ilaçlar verir. Ekseriyetle hassas bir barsağın belirtileri yanlışlıkla diverti-küloza yüklenir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp