Diş Eti İltihabı Antibiyotik

Diş Eti İltihabı Antibiyotik : Hastalıklı dişetini anlamak için öncelikle, sağlıklı dişeti nasıl olur, onu bilmeliyiz. Sağlıklı dişeti açık pembedir, dişi ince bir bant seklinde sarar. Dokunduğunuzda, fırçaladığınızda; elma, armut, ayva yerken kanamayan dişetidir. Hastalıklı dişeti ise şiş, belirgin derecede kırmızı; en ufak temasta, fırçalama esnasında kanayan dişetidir.

Bu manzaraya kahverengi tartarlar da eşlik ediyorsa ileri derecede bir dişeti sorununuz var demektir.“Mikrobiyal dental plak” dediğimiz mikroplardan ve tükürükteki yapışkan maddelerden oluşan plaktan bahsetmiştik. Şimdi de bu mikrop plağı nasıl çalışıp da dişeti hastalıklarına neden olur, onu anlamaya çalışalım.Yemek yediniz, ağzınızda plağı oluşturdunuz. Bundan sonra mikroplar ışık hızıyla çoğalmaya başlar. 6 saat geçer, 12 saat geçer; uykunuz gelir hâlâ fırçalamaya niyetiniz yoktur. Böylelikle 24 saati doldurursunuz. Bu arada plak içindeki mikroplar sizin kadar tembel davranmaz. Ürer, ürer, ürer… Yediklerinize afiyetle ortak olur, bir taraftan diş ve diş etlerinize zarar veren toksik maddelerden oluşan atıklar üretir, bir taraftan da yiyeceklerinizi kullanarak dişlerinizi asit yağmuruna tutar. Plak 24 saatten fazla orada bırakılırsa, bizim tabirimizle, olgunlaşır.

Ürettiği atık miktarı hastalıklara sebep olacak seviyeye ulaşır. Bu plak, dişlerimizin çiğneme yüzlerindeki çukurlarda ve dişeti kenarlarında yoğunlaşır; hatta mikrop boyayıcı tabletlerle rahatlıkla görünür hale gelirler.Nasıl ki elimizin üzeri deri ile kaplıysa, sağlıklı bir dişetinin üzeri de “epitel” dediğimiz bir tabaka ile kaplıdır. Mikrop plağınca üretilen atıklar ilk olarak bu epiteli tahriş eder ve bu epitelin devamlılığını bozar. Bunu, elinize bir iki damla asit damlatılmasına benzetebiliriz. Yaralanan bölgelerde koruyucu epitel olmadığı için kolay kanayan bir dişetiniz vardır artık. Bu dişeti hastalığının ilk belirtisidir; ama henüz hiçbir şey için geç değildir. Tahrişe neden olan plak, yumuşak bir diş fırçasıyla kaldırılırsa dişeti kısasürede epitelini tamir eder ve kanamayı keser. Fakat plağı kaldırmaz ve bu arada beslenmeye de devam edip ağzınızın asit düzeyini mikropların en sevdiği kıvama getirirseniz ve atık tüm hızıyla devam ederse, diş etleri bu saldırılar karşısında daha fazla dayanamaz ve savunma gereği geri çekilir.

Öte yandan tükürükteki mineraller plağın üzerine çökmeye başlar ve diş taşı oluşturur. Diş taşlan kaliteli değildir. Yani kireç taşı gibi gözeneklidir. Bu gözeneklerin içine giren yiyecek artıkları, buralarda plak oluşmasına neden olur. Bu gözenekler mikroplarınız için süper lüks villa görevi görür. Fırça darbeleri bile bu villalar içindeki VIP konuklarınızı rahatsız edemez.Dişetinin bu illetten kurtulabilmesi için taşların tümüyle kaldırılması, yapıştığı alanların pürüzsüz hale getirilmesi ve düzenli fırçalanması gerekir. Taşlar içindeki ve diş yüzeyindeki plakların atıkları sonucu çekilen dişetinin açtığı alanlarda da plak birikir. Böylece bir kısır döngü başlar. Dişeti çekilir, çekilen alana plak birikir, oluşan plak dişetinin daha da çekilmesine neden olur.

Şekilde de görüldüğü gibi dişeti, dişi saran kemiğin 1 milimetre üzerinden başlar. Dişeti çekildikçe bu mesafeyi korumaya çalışan kemik de erimeye başlar. Diş kökleri açığa çıkmaya ve üzerlerinde taşlar oluşmaya başlar. Kök ve kemik arasındaki bu olumsuz ilişki sonucunda, dişler sallanmaya ve diş araları da açılmaya başlar. Kökleri saran kemik hem boyuna hem de enine rezorbe olur yani erir. Bu arada vücut da savunma hücrelerini dişetine gönderir. Bunun sonucu diş etleri şişer, kızarır.Bu şişlik, kabarıklık ve kemiğin erimesiyle diş çevresinde bir cep oluşur.Bu cep içine giren gıda artıkları zamanla burada birikir. Bu bölgelere fırça ulaşamaz. Hasta yüzeysel bir fırçalama yapsa bile buraları temizleyemez. Bazen bu cepler bir susam parçasıyla ya da bir domates kabuğu ile tıkanır. Oluşan cerahat dışarı akamaz ve apse yapar. Hasta birkaç gün ağrı çeker, dişine basamaz. Bu arada iltihap kendi kendine boşalır. Kronik iltihap devam etse de hastanın ağrısı kesilmiş ona göre dişi iyileşmiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp