Dış Arpacık

Dış Arpacık : Arpacık göz kapağında yerleşen ağrılı bir enfeksiyondur. Dış görünüşü bozmasının yanında oldukça acı veren bir deneyimdir. Arpacıklar iç arpacık ve dış arpacık olarak iki çeşittir.

Dış arpacığın nedeni göz kapağı kenarındaki yağ bezine yerleşen Staphylococcus bakterisinin oluşturduğu enfeksiyondur. Göz ışığa duyarlılık kazanır, gözyaşı salgısı artar ve gözde yabancı bir cisim varmış hissi yaşanır. Arpacığın içinde bulunan irin genellikle sıcak kompresle boşaltılır ancak bunun ileri dönemlerde yapılması sakıncalıdır. Çünkü kirpik köklerinin sıklığı nedeni ile irin başka yerlere bulaşarak arpacığın iyileşme sürecini etkiler. İlk zamanlarda arpacık şişmiş ve kızarmış bir sivilceye benzer. Daha sonra şişlik artar ve kızarıklık daha yaygınlaşır. Göz kapağının tamamen kapanmasına neden olabilir.

İç arpacık dış arpacığa neden olan aynı bakterinin gözkapağı içindeki bir beze yerleşmesiyle oluşur. Yani dış arpacık bulaşarak iç arpacığa sebep olabilir. İç arpacıklar dış arpacıklara göre daha ağrılı ve sıkıntılıdır. Çünkü göz küresini saran fibröz plağa temas eder.

İç arpacık incelendiğinde göz kapağı içi yüzeyinin kırmızı - kadifemsi bir alana benzediği görülür. Daha sonra irinin akabilmesi için sarı benek oluşur. İç arpacık bazen şalazyon denilen göz kapağı problemi ile karıştırılabilir. Şalazyon meibomian adlı göz kapağı bezinin içinde bulunan ağrısız bir yumrudur. Göz kapağı içinde yavaş yavaş büyür. Doku cilt içinde hareket ettirilebilir. Şalazyon iç arpacığın nedeni olabileceği gibi, iç arpacık şalazyona sebep verebilir. Bu yazi saglikal.com sitesi için hazirlanmistir.

İç - dış arpacık ve şalazyon sıcak kompres ve masaj ile tedavi edilebilir. Kronikleşen ve rahatsız edici büyüklükteki arpacıklarda göz kapağının açılarak iltihabın akıtılması gerekebilir. Arpacığın tekrarını engellemek ve enfeksiyonun göz kapağı boşluğunda blefarit adı verilen iltihaplanmaya neden olmaması için doktor kontrolünde tedavi edilmesi gerekir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp