Âdet Öncesi Gerginlik, Premenstrüel Tansiyon (pmt)

Âdet Öncesi Gerginlik, Premenstrüel Tansiyon (pmt) : PMT yıllarca tartışma konusu olmuştur. Çünkü, kimse bu sendromu tam tanımlayamamıştır. Londralı doktor Katharina Dalton’a göre, PMT, «Âdet öncesi belirtilerin görünüp âdetten sonra kaybolmasıdır.» 150’yi aşkın âdet öncesi belirtisi sayılabilir ve bazı kadınlarda bunlardan yalnızca bir tanesi vardır. Ama çoğunlukla 5-6 belirti birden görülür.
PMT BELİRTİLERİ

PMT ile beslenme arasındaki bağlantılar üzerinde araştırmalar yapan Dr. Guy Abraham’a göre, PMT aşağıdaki kategorilere ayrılabilir:

• PMT-A Anksiyete, sinirlilik, sinirsel gerginlik ve değişken ruh durumları.

• PMT-B Şişmanlama, ellerin, ayakların şişmesi, göğüslerdegerginlik ve duyarlılık, karın şişmesi.

• PMT-C Baş ağrısı, tatlı yeme özlemi, iştahın artması,kalp çarpıntısı, yorgunluk, baş dönmesi ve baygınlık

• PMT-D Depresyon, unutkanlık, ağlama, akıl karışıklığıve uykusuzluk.

Öbür belirtilerin başında yağlı cilt, akne, sakarlık, şiddet duygusu, hatta ağır durumlarda intihar gelir. Öte yandan, bazı hastalıkların —özellikle astım, epilepsi (sara) ve alkolizmin— âdet öncesi azdıkları bilinir. Bizce önemli bir tıbbi hastalığı olan, çocuk doğuracak yaşa gelmiş her kadını, doktoru sorguya çekip hastalık belirtilerinin âdetten önce daha kötüleyip kötülemediğini öğrenmesi yerinde olur ve böylelikle belirtilerin muhtemel nedeni hakkında yararlı bir ipucu elde edilebilir.Değişik ülkelerde, değişik yaşlarda kadınlar üzerinde incelemeler yapılmış, bunlarda hangi âdet öncesi belirtilerin ne kadar sıklıkla belirdiği saptanmıştır. Öyle görünüyor ki, çocuk doğuracak yaştaki kadınların % 50’sinde en azından birkaç âdet öncesi belirtisi vardır. Bu kadınların aşağı yukarı yarısı tedavi için doktora başvurmaktadır.

Âdet öncesi belirtilerinin Yunanistan ve Japonya’da daha az görülmesi ilginçtir. Bu belki de beslenme farklılığından ileri gelmektedir.Âdet öncesi gerginliğinin (PMT) bazı risk etkenleri vardır. Örneğin, yaşlanma ve çok çocuk doğurmuş olma PMT riskim çoğaltır. 13-20 yaşlar arasındaki genç kızlarda ve genç kadınlarda âdet öncesi ağrıların daha çok olduğu, ama yaşlandıkça sancıların azalıp yerini PMT’a bıraktığı görülmüştür. Deneyimlerimize göre, en şiddetli ve zor PMT 40 yaşlarındaki kadınlarda meydana gelmektedir. Bu kadınlarda çoğu kez âdet öncesi belirtilerle menapoz (âdetten kesilme) belirtileri birbirine karışmakta ve hastaya soluk aldırmamaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp