demir eksikliği ibrahim saraçoğlu

Demir Eksikliği Belirtileri

Demir eksikliği belirtileri kırmızı kan hücresi sayısının ne kadar azaldığına bağlı olarak fark edilmeyecek kadar hafif veya günlük rutin aktiviteleri etkileyecek kadar şiddetli olabilir. Hafif düzeyde başlayan belirtiler vücudun demir mineraline ihtiyacı arttıkça ve demir eksikliği anemiye dönmeye başladığında şiddetlenir.

Demir eksikliği belirtileri şöyle sıralanabilir:
Yorgunluk ve enerji azlığı
Konsantrasyon bozukluğu
Sinirlilik Bağışıklık sisteminde zayıflık
Çarpıntı ve Nefes darlığı
Solgun cilt, dişeti ve tırnaklarda kırılmalar
Yiyecek dışındaki şeylere istek.
Örneğin: toprak, buz gibi Tahriş olmuş dil 

Demir eksikliği nasıl giderilir

Eğer ciddi demir eksikliği var ise hekim tarafından gerekli kan yapıcı demir hapı, şurup veya iğne şeklindeki destek ilaç olarak zaten verilecektir. Bunun yanında özellikle dikkat edilmesi gereken bazı beslenme alışkanlıkları vardır,
Demir içeriği yüksek olan gıdalar alınmalı. Kırmızı et, tavuk, balık, özellikle kepekli ekmek ve mısır içeren yiyecekler sıklıkla tüketilmelidir.
Alüminyumdan yapılmış kaplar yerine yemekler demir birikimi olacağından demir-çelik kaplarda pişirmek gerekmektedir.
Yemeklerde çay ve kahveden kaçınılmalıdır. Çünkü bu yiyecekler gıdalardaki demiri bağlayıp bağırsaktan emilimini %75 oranında azaltmaktadırlar.
Yüksek miktarda kalsiyum demir emilimini azaltacağından demir içeren ilaçlarla birlikte kalsiyum içeren ilaçları birlikte almamak gerekmektedir.
Midedeki gaz ve gastrit için alınan antiasit ilaçlar da demir emilimini azalttığı için gereksiz yere ve sık kullanılmamalıdır.
Sık ve çok fazla maden suyu tüketimi demir emilimini olumsuz yönde etkilemektedir ve kansızlığın artmasına sebep olmaktadır.
Günde bir bardak içilen portakal suyu bitkilerden alınan demirin emilimini iki kat arttırıken aynı şekilde aç karnına alınan 1 çorba kaşığı pekmez de yaklaşık 3 gram gibi demir desteği sağlar.

Demir İçeren Besinler

Aşağıdaki listede yer alan gıdalar demir bakımından zengindir ve günlük demir ihtiyacının tamamı bu gıdaların düzenli olarak tüketildiği bir beslenme programıyla sağlanabilir. Ancak demir eksikliği anemisi ya da demirin vücut tarafından emilmesi noktasında rahatsızlığı bulunanlar demir takviyesine ihtiyaç duyabilir. Yazının devamında okuyabileceğiniz demir eksikliği belirtilerini yaşıyorsanız doktora giderek demir seviyesini ölçtürebilir ve yine doktorunuzun önereceği oranlarda demir takviyesi kullanabilirsiniz. Ayrıca listede bulunan gıdaların bazıları kolesterol, şeker, yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıkları gibi rahatsızlığı bulunanlara önerilmemektedir. Eğer böyle bir sağlık sorununuz varsa aşağıdaki besinleri tüketmeye başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız.
Tavuk ciğeri
İstiridye
Sığır ciğeri
Sığır eti
Kuzu eti
Ton balığı
Sardalye
Ördek eti
Organ etleri (sakatat)
Yengeç
Karides
Ton balığı
Zenginleştirilmiş tahıl
Yulaf
Haşlanmış soya fasulyesi
Barbunya
Fasulye
Bezelye
Patates
Tofu
Ispanak
Çekirdeksiz kuru üzüm
İrmik
Pekmez
Kepekli ekmek
Kabak
Kabak çekirdeği
Mercimek
Nohut
Kuru erik
Domates püresi
Kuru fasulye
Domates salçası
Börülce
Kaju

Demir Eksikliği Bitkisel Tedavi
Isırganotu: Taze ısırganotu yapraklarından hazırlanmış çay bedendeki demir miktarını çoğaltır. Bir avuç dolusu ince kıyılmış taze yaprak, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyuna yayılarak 2-3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp