Daha Önce Yapılan Meme Biyopsisi Sonuçlan

Daha Önce Yapılan Meme Biyopsisi Sonuçlan : Memede tespit edilen bir kitle ameliyatla çıkartılmış ve patolojik inceleme sonucu iyi huylu bir tümör bildirilmiş olabilir. Bazı kanser olmayan iyi huylu tümörlerin bulunması, kanser gelişme riskini değişik oranlarda artırabiliyor. 
 
Eğer biyopsi sonucu fıbroa- denom, fibrozis, mastitis, adenozis, apokrin metaplazi, kist, duktektazi ve skuamöz metaplazi şeklinde bildirilmiş ise meme kanseri riskinde bir artış söz konusu değil. Biyopsi sonucu hiperplazi veya papillomatozis şeklinde bildirilmiş ise risk 1.5- 2 kat artıyor.

Biyopsi nedir ?

Şüpheli bir bölgenin veya dokunun kanser olup olmadığını kesin olarak anlamak ve belgelemek için yapılan işlem biyopsidir. Biyopsi yapılırken doku örneği alınır ve patoloji kliniğinde mikroskop altında incelenir.

Meme biyopsisi 2 şekilde yapılır. Cerrahi biyopsi veya iğne biyopsisi.

Biyopsinin ne şekilde yapılacağına doktor karar verir. Şüpheli alanın neye benzediği, büyüklüğü ve lokalizasyonu yöntemin seçiminde önemli kriterlerdir.

Biyopsi ile alınan doku parçası, patoloji uzmanı tarafından bazı kimyasal işlemlerden geçirilip hazırlandıktan sonra mikroskop altında incelenir. Dokunun hazırlık süresi bazen 1 haftayı bulabilir. Bu sürenin sonucunda hastalığın kanser olup olmadığı kesin olarak ortaya konabilir.

Biyopsi çeşitleri

Cerrahi biyopsi:


Cerrahi biyopsi lokal veya genel anesetezi ile yapılabilir. Biyopsi yapılacak kitle meme cildinden el ile hissediliyorsa, biyopsi uygulaması da daha kolay olacaktır.

Cerrah bölgenin veya kitlenin üzerine yaklaşık 3-4 cm’lik bir kesi yapılır. Kitle, çevresindeki sağlam doku ile birlikte çıkartılır.

Eğer şüpheli kitle sadece ultrasınografide veya mamografide gözüküyor, muayenede ele gelmiyorsa, bu durumda kitlenin işaretlenmesi gerekir. Kitlenin olduğu yere radyoloji yardımı ile yerleştirilen işaret teli, memedeki doğru bölgenin çıkartılmasına yardımcı olur.

İğne biyopsisi (Kalın iğne biyopsisi)

Kalın iğne biyopsisi lokal anestezi ile yapılır. Doktor memedeki kitleye içi boş bir iğne saplayıp; bunun yardımı ile kitleden örnek alır. İğne biyopsisi radyoloji veya cerrahi uzmanları tarafından yapılır.

Ultrason eşliğinde iğne biyopsisi: Şüpheli bölgenin ultrason ile görülmesi halinde yapılır. Hasta muayene masasına sırt üstü pozisyonda uzanır ve radyolog doktor, ultrason probunun yardımı ile kitlenin yerini gösterir. Otomatik biyopsi iğnesi ile ilgili yerden örnek alınır.

Stereotaksi yardımı ile yapılan iğne biyopsisi Radyoloji masasında özel bir cihaz ile yapılır. Hasta masaya yüz üstü pozisyonda yatar. Masanın üstünde memenin aşağı sarkması için bir delik bulunur. Mamografidekine benzer hafifçe sıkıştırılan memeden doku örneği otomatik bir cihazla alınır. Bu şekilde çok küçük bir bölgenin dahi net olarak nişanlanıp örneklenmesi mümkündür.

El ile iğne biyopsisi Eğer doku örneği alınacak olan kitle muayene sırasında ele geliyorsa, bu durumda otomatik biyopsi iğnesi ile direk örnek almak mümkündür. Ultrasonografi veya mamografi gibi bir radyolojik cihaz gerekmez.

Yapılan biyopsilerin büyük çoğunluğu sonuç iyi huylu tümör şeklinde gelir. Buna rağmen hastanın endişeli ve kaygılı olması normaldir. Biyopsiye gelen hastanın yanında bir refaketçi bulunması daha iyi olacaktır.

Doğruluk

Cerrahi biyopsiler ve kalın iğne biyopsileri meme kanserinin tanısında güvenlidir. Ancak biyopsiler % 100 doğru sonuç vermeyebilir, arada bir kaç olguda tanı atlanabilir.

Cerrahi biyopsiler, ultrason eşliğinde yapılan biyopsiler ve stereotaksik biyopsiler birbirine eşit ve yüksek oranda doğru yanıt verirler. El ile yapılan iğne biyopsilerinde yanılma payı daha fazladır.

Meme kanseri tanısı konan 100 kadından:
  • Cerrahi biyopsi 98-99 kadında tanı koydurucudur.
  • Ultrason eşliğinde veya stereotaksik biyopsiler 97-99 oranında sonuç verir
  • El ile yapılan biyopsiler ise 86 kadında ancak doğru tanı verir.
İstenmeyen etkiler

Tüm biyopsi işlemlerinden sonra, kanama, morarma ve enfeksiyon olabilir. Bunlar hasta için yaşamsal risk oluşturmazlar. İğne biyopsilerinden sonra komplikasyon görülme riski çok daha düşüktür.

İğne biyopsisi yapılan 100 kadından1’inde komplikasyon olurken, cerrahi biyopsi yapıldığında bu oran % 5 civarındadır.

Aspirin ve benzeri kan sulandırıcı ilaçlar kullanılması halinde kanama ve morarma riski daha yüksektir. Bu ilaçların biyopsiden bir kaç gün önce kesilmesi gerekir.

Ağrı

İğne biyopsisi sonrası hastanın ağrısı pek olmaz. Cerrahi biyopsi sonrası hastaya basit bir ağrı kesici örneğin parasetamol reçete edilmesi iyi olur.

Biyopsi sonucu:

Biyopsi sonrası alınan dokunun incelenmesi sonrası patoloji raporu yazılır ve doktorunuza yollanır. Bu raporda biyopsi örneği alınan bölgede kanser dokusuna rastlanıp rastlanmadığı yazılır. Sonuçlerın gelmesi yaklaşık 1 hafta sürebilir. Bu süre içinde sonuçları beklemek zor ve sıkıntılı olabilir. Doktorunuz yazılı raporu size detaylı olarak açıklayacaktır.

Kanser hücresi görülmedi

Eğer kanser hücresi görülmezse, ilave tedavi gerekmeyecektir. Bazı durumlarda rutin takip gerekebilir. Daha sonraki takip planı için doktorunuzla konuşmanız gerekebilir.

Kanser hücresi görüldü

Çalışılan doku örneğinde kanser hücrelerine rastlanabilir. Patoloji raporu tanının yanı sıra, ne tür bir kanser olduğunu da açıklar. Bundan sonraki tedavi seçeneklerini bu rapora göre planlamak gerekir. Bir onkoloji uzmanı ile cerrahın birlikte konsülte edip tedavinin yol haritasını çıkartması gerekir.

Cerrah ile onkoloji uzmanının birlikte uyum içinde çalışması tedavinin başarısını arttıracaktır. Düşünmek için ve tedaviyi planlamak için zaman vardır, çünkü meme kanserleri çok yavaş seyreder.

Hastaya mutlaka patoloji raporunun bir örneğini hatta orijinal örneğini vermek gerekir. Eğer hasta başka bir doktordan ikinci bir fikir olmak isterse-ki bu her hastanın hakkıdır- hastaya bir epikriz vermek ve planlanan tedavisi hakkında not düşmek doğru olacaktır. İkinci fikir alırken bu raporlar hastanın çok işine yarayabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp