Çürük Dişlerin Tedavisi

Çürük Dişlerin Tedavisi :

Ağızda bulunan bakterilerin oluşturduğu bakteri plağı,ağızda ki gıda artıklarından asit oluştururlar.Bu asitler dişin mine tabakasının bozulmasına ve sonuçta diş çürüğünün başlamasına neden olurlar.

Diş çürüğünün 3 etkeni vardır.

Bakteri plağı

Karbonhidratlı gıdalar

Dişin ve çürüğün yapısı gibi bünyesel etkenler

Çürük Nasıl Anlaşılır?

Çürük, diş hekimlerinin kavite olarak adlandırdıkları koyu renkli oyuklar şeklinde görülürler.Bazen çürük,ara yüzeylerde oluşabilir ve bu diş hekimi tarafından sond denen el aleti yada röntgen cihazı ile teşhis edilebilir.

Çürükler genellikle dişin çiğneyici yüzeyinde yada fırçanın ulaşamadığı ara yüzeylerde görülür.

Diş hekimine hasta genellikle ağrı,soğuk ve ya sıcak hassasiyeti tatlı-eşki yediğindeki duyduğu ağrılarla gelir.Ancak ileri çürüklerde gece uykudan uyandıran ve hiç geçmeyen ağrılar görülebilir.

Çürük Nasıl Tedavi Edilir?

Çürük,diş hekimi tarafından tespit edildikten sonra çürük temizlenir ve çürüğün derinliğine göre dolgu yapılarak yada ileri boyuttaysa yani çürük dişin sinirine(pulpaya) ulaşmışsa kanal tedavisi yapılarak tedavi edilmektedir.Bu işlemler sırasında anestezi yapıldığı için hiçbir şekilde ağrı hissedilmez.

Diş Çürüğü Nasıl Önlenir?

Dişlerin düzenli olarak en az günde 2 defa (sabah ve akşam yatmadan önce) fırçalanması ve ara yüzeylerin temizliği için diş ipi kullanılması ile büyük oranda önlenir.Burada önemli olan ağızda gıda artığı bırakmadan etkin diş temizliği yapmak ve düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gitmektir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp