Çok Terleme Nedenleri

Çok Terleme Nedenleri :

Günlük hayatımızda yaşadığımız korku, endişe, heyecan, aşırı mutluluk veya aşırı üzüntü beraberinde strese bağlı aşırı terlemeye neden olmakta.

Uzmanlar aşırı terlemeyi ikiye ayırırken; birini strese bağlamakta ve en çok avuç içi,ayak ve koltuk altında gözlendiğini söylemekteler ikinci olarak; havanın ısı ve neminden artan terleme bunu da en çok boyun, yüz ve bütün vücutta beliren terleme olduğunu söylemekteler...

Ruhsal ve fiziksel sorunlar

Bakteri üremesini kolaylaştırdığı için aşırı terleme kokuya da neden oluyor. Ruhsal ve fiziksel sorunlara yol açan, sosyal yaşamı zorlaştıran terleme, ellerde, koltuk altında, ayak altlarından, yüzde ve gövdede oluşabiliyor. Terlemenin ellerde olduğunda hem el ile yapılan işlerde güçlük çekiliyor hem de sosyal olarak kişileri rahatsız ediyor.

Terleme stresli durumlarda gelişiyorsa ve kişi terlemeden rahatsız ise kısır bir döngü içine giriyor ve terleyeceğini bilerek daha endişeli hale geliyor ki bu endişe de daha fazla terlemeye yol açıyor.

Ter Bezleri

Ter bezleri aşırı duyarlı olan bölgelerde daha fazla çalışmaktadır. El, yüz, ayak, koltuk altı sinir hücrelerinin hassas olmasından kaynaklıter bezlerinin çalışma oranı artmaktadır. Vücudun tüm bölgelerinde bulunan ter bezlerinin olması gereken normal seviye veya tam tersi olan durumlar.

İnsan vücudunda cilt içerisinde yerleşmiş yaklaşık 4 milyon ter bezi bulunmaktadır. Bu ter bezleri ekrin ve apokrin olmak üzere iki türdür.

Ekrin ter bezleri: Sayıları yaklaşık 3 milyon civarındadır. Kokusuz, berrak, elektrolitten zengin sıvı salgılarlar. Eller, ayak tabanı, yüz ve koltuk altında yoğun olarak bulunurlar. Vücut ısısının düzenlenmesini sağlarlar. Sempatik sinir sistemi (postsinaptik kolinerjik lifler) tarafından innerve edilirler.

Apokrin ter bezleri: Hafif kıvamlı, kokulu, yağlı, steroid ve hormondan zengin sıvı salgılarlar. Koltuk altı ve genital bölgede yoğun olarak bulunurlar. Ekrin bezlerle koltuk altında eşit sayıda, diğer bölgelerde ise 1/10 oranındadır. Isı düzenleme etkileri yoktur. Fonksiyonları hormonlar tarafından düzenlenir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp