Çocuklukta Görülen Kalp Hastalıkları

Çocuklukta Görülen Kalp Hastalıkları

5-15 yaş grubu çocuklarda üst solunum yolları enfeksiyonları ( bademcik iltihabı ve boğaz iltihapları) tedavi edilmezse zamanla romatizmal kalp hastalıklarına sebep olur.

Kalp Damar Hastalıkları ve Şişmanlık

Kalp hastaları yağ oranı azaltılmış diyet uygulamalıdır. Şişmanlık koroner kalp hastalığı için risk taşır. Fazla yemek yenir mide şişerse akciğerlere daha az hava gider. Kalp hastaları için yetersiz oksijen alımı daha da azalır. Fazla yemek yemeden sonra kalp hastalarında solunum güçlüğü olur. Kalp hastaları akşam az yemeli ve iyi çiğnemelidir. Şişmanlık, diyabet ve hipertansiyon için de risk taşır. Verilen kilo arttıkça fayda da artmaktadır. %5 kilo vermek bile yaşam kalitesini artırmakta, diyabet riskini azaltmakta ve kan yağlarını olumlu etkilemektedir. Sebze, meyve, balık ve zeytinyağıyla beslenenler, tereyağı ve bitkisel yağla beslenenlere oranla daha fazla yaşamaktadır. Meyvelerden incir, üzüm ve kavun fazla şeker içerdiği için kalorileri çok olduğundan fazla yenmemelidir.

Kalp Hastalıkları ve Hipertansiyon

Yüksek tansiyon kalp hastalıklarının önemli sebeplerindendir. Hipertansiyonun erken teşhis edilmesi ve tedavisine başlanması kardiyovasküler hastalıklar için önemlidir. Kahve ve çayın kan basıncını olumsuz etkilediği tespit edilmiştir. Yaş ilerledikçe kahve ve çay içimi azaltılmalıdır. Hipertansiyonda genetik faktörler, beslenme şekli, fiziksel aktivitenin azlığı, sigara, alkol ve stres etkili faktörlerdendir.

Kalp Hastalıkları ve Sigara

Sigara çok zararlıdır. Sigara içen kadın sayısında ki artış kalp hastalığını da beraberinde getirmiştir. Erkeklerde ise sigara bırakma daha fazla olmaktadır.

Kalp Hastalıkları ve Stres

Stres kalp rahatsızlığını artırır. Stresten' uzak durulmalıdır. Özellikle çalışan kadınlar açısından stres önemli bir faktördür. Çalışan kadın bitkin bir halde eve gelir ve ayrıca ev işlerini de görür. Zaman yetmez. Çocukların okul ödevleri, ekonomik sorunlarla ilgili streste kadınları sıkmaktadır, Kötü beslenmenin ve hareket etmemenin sonucu kadınlarda şişmanlık ve sağlık sorunları ortaya çıkar.

Çalışan veya ev kadınları her ikisini de şişmanlık tehlikesi tehdit ediyor. Genellikle doğumdan sonra şişmanlık başlıyor. Menopoz dönemindeki sağlık sorunları bilinmemektedir. Bu dönemdeki kalp damar hastalıkları konusunda yeterli uyarılar yapılmamakta ya da yapılan uyanlar kulak arkası edilmektedir. Menopoz döneminde kolesterol sorunu olur. Şişmanlama riski artar. Kemik kırılganlığı artar.

Kalp kontrolü yaptırmalıdır. Kadınlar, kalp damar hastalıklarını, şişmanlığı ve birçok sağlık sorununu yaşlanmanın bir sonucu olarak görmektedir. Kalp krizi geçiren kadınlar bunu genellikle strese ve üzüntüye bağlamaktadır. Kalp kontrolü ve test yaptırması gerekirken bunu yaptırmamaktadır. Sigara bırakılmalı, beslenme dengeli: ve sağlıklı olmalı, düzenli egzersiz yapmalı, stresten kurtulup neşeli ve sağlıklı bir hayat yaşamalıdır. Kan basıncı takip edilmeli, yüksek tansiyon tedavi edilmeli, katı yağ ve kolesterol alımı azaltılmalı, şeker hastaları dikkatli olmalı ve sağlık kontrolleri düzenli yaptırılmalıdır.

Kalp Hastalıkları ve Spor

Sağlıklı kalp için diyet yanında egzersiz yapmalı ve hareketli bir yaşam tarzı olmalıdır. Temiz havada her gün en az yarım saat (en az 1000 adım) yürüyüş yapmalıdır. Yüzme en idealdir. Hareketsizlik kalp hastalığına yol açar. Spor yapmayı alışkanlık haline getirmelidir. Düzenli spor kalp atım sayın sı ve tansiyonu düşürmüştür. Spor, işlerin daha az oksijenle yapılmasını sağlar. Haftada 3 kez yapılmalı ve en az yarım saat sürmelidir. 10 dakika ısınma, 10 dakika da soğuma hareketleri yapmalıdır. Aşırı sıcaklarda kalp yorulur, dikkat etmelidir.

Halter gibi ağır sporlarla uğraşanlar kalp hastalıkları riski taşır. Kalp hastalıklarını önlemek için yürüyüş iyidir Ağır kaldırmak, ağır bir şey çekmek veya araba itmek kalp için zararlıdır. Aşırı efor gerektiren spor ve işler kalp hastalıkları, bel ve kasık fıtıklarının oluşmasına sebep olur. Kilo azaldıkça kalp hastalığı risk azalır.

Kalp Hastalıkları ve Dengeli Beslenme

Kalp sağlığının birinci şartı dengeli beslenmektir. Yağ ve karbonhidratça zengin yiyecekler, fastfood'lar ve dengesiz beslenme şişmanlığı artırır ve kalp hastalıklarına yol açar. Tuzun azaltılması kan basıncını düşürür. Yüksek kan basıncı, şeker hastalığı ve şişmanlık kalp hastalığını artırır. Bir porsiyon sebze miktarı 100-150 gr olmalı, etler 250-300 gr'ı geçmemelidir. Kolesterol etin yağındadır. Hayvansal gıdalar kabızlık riskini artırır. Bitkisel gıdalar fazla yenir.

Fazla alkol, toksik etkisi nedeniyle kardiyo vasküler sisteme zarar verir. Yeterli ve dengeli beslenmeyen kişilerde, vitamin emiliminin bozulmasına bağlı hastalıklar oluşur, tansiyon yükselir, kalp ritmi bozulur, pıhtılaşma, trigliserid düzeyi ve felç riski artar. Sebze ve meyve bol su ile yıkanmalı, yiyecekler kapalı yerde saklanmalı, ilaç ve deterjanlarla gıdalar aynı yerde olmamalı, tavuk, et ve sebzeler iyice pişirilmeli, açıkta satılan yiyeceklerden alınmamalı. Yemeklerden önce ve sonra eller yıkanmalı ve sular klorlanmalıdır.

Fastfood ve yağlı çerez yenmemeli, sigara içilmemeli, turşu, pastırma, konserve, salam, sucuk, sosis ve yağlı etlerden uzak durulmalıdır. Kolesterollü yiyeceklerden uzak durulmalı, tansiyona ve strese dikkat edilmeli, hareket ve yürüyüş yapılmalıdır. İdeal vücut endeksi vücut ağırlığının kişin boyunun (metre) karesine bölümünden elde edilir. 25'in altında olmalıdır. Üzerinde olursa kalp rahatsızlığı riski artar. Kalp hastaları üzülmemeli ve fazla yorulmamalıdır. Kalp hastaları şişmanlamamalıdır. Sigara ve içkiyi bırakmalıdır. Uykuya dikkat edilmelidir.

Kabız olmamaya dikkat etmeli ve beslenmesine dikkat etmelidir. Çürük diş varsa tedavi ettirmelidir. Tuz azaltılmalıdır. Hayvansal yağlardan uzak durulmalı, sıvı yağlar kullanılmalı, yoğurt, tahıl, taze meyve ve sebze tüketilmelidir. Turp, soya fasulyesi, arpa ve çavdar ekmeği, kepekli buğday ekmeği, bal, badem, kiraz, sarımsak, çilek, portakal, armut, elma, erik, ısırgan otu, marul, pırasa, kuru soğan, kuru ve taze üzüm, kereviz, maydanoz ve havuç salatası yenmelidir. Limon suyu, anason çayı, nane, nar suyu, havuç suyu, karanfil çayı ve süt içmek faydalıdır. Brokoli, domates, keten tohumu, süt ürünleri, lahana,

Brüksel lahanası, yeşil çay, balık, fındık, ceviz gibi Omega-3 yağca zengin gıdalar kalp damar hastalıkları riskini azaltır. Günde 30 gr ceviz ve haftada 3 defa balık yenmelidir. Zeytinyağı, ayçiçeği yağı ve mısır özü yağı kullanılmalı, sakatatlar(işkembe, karaciğer, dalak) yenmemelidir. Yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Yağlı tatlılardan vazgeçmelidir. Alkollü içecekler, meşrubatlar, koyu çay ve kakaolu yiyecekler tüketilmemelidir. Gaz yapan kuru baklagiller, karnabahar ve lahana akşam yemeğinde yenmemelidir.

Öğün sayısı günde en az 3-4 olmalıdır. Günde 4-5 zeytin, 5-6 fındık, 2-3 ceviz ve kepekli ekmek yenmelidir. Günde 2-3 su bardağı yağsız süt veya yağsız yoğurt (300-500 gr), günde 1-2 kibrit kutusu kadar az yağlı veya yağsız peynir (30-60) gr, köfte, yağsız et veya tavuk günlük 90 gr. kadar, kuru baklagiller 1 tabak, 1 kase çorba, 4 kaşık pilav veya makarna, 1 dilim ekmek veya börek, 2 tabak sebze yemeği ve 1 tabak salata yemelidir.

Sebze ve meyve posalıdır, mineral madde ve vitamince zengindir. Kuru baklagiller, yulaf, mercimek, buğday posalı karbonhidratlardır. Bunlardan yeterli miktarda tüketilmelidir, Şekerden uzak durulmalıdır. Kahve, neskafe ve çayı az şekerli veya şekersiz içmelidir. çay, kahve ve neskafeyi az içmelidir. Tatlı, pasta ve çikolata az yenmelidir. Hazır meyve suları değil taze meyve suları içilmelidir. Maden suyu içilebilir.

Kalp Damar Hastalıkları ve Yağlar

Yağ insanların yaşamı için gerekli temel besin maddelerinden birisi olmasına rağmen ölümcül hastalıklarla ilgili en önemli diyet faktörü de yağdır. İhtiyacımız olan enerjiyi, karbonhidrat, protein ve yağlardan alırız. Yağlar lezzet ve enerji verir. Yağlar doymuş yağlar ve doymamış yağlar diye ikiye ayrılır.

Doymuş Yağlar

Süt, tereyağı ve kırmızı ette bulunan yağlara denir. Doymuş' yağlar kandaki kolesterolün yükselmesine sebep olduğundan kalp damar hastalıkları açısından en riskli yağlardır. Bu nedenle yemeklerde hayvansal yağlar ve margarin kullanılmamalıdır. Türkiye de kırmızı et ve hayvansal yağ yeme alışkanlığı olan bölgelerde kalp hastalıklarının oranı daha fazladır.

Doymamış Yağlar

Sağlığımız açısından faydalı oldukları için yemeklerimizde doymamış yağlardan zeytinyağı ve diğer bitkisel sıvı yağları(ayçiçeği, soya, fındık ve mısırözü yağı) kullanmalıyız.

Omega 3

Öncelikle balıkta bulunur. Kanı sulandırır, akışını hızlandırır ve içerdiği kükürt sayesinde kan dolaşımı yetersizliğine bağlı olarak oluşan selüloit oluşumuna da engel olur. Vücudun bağışıklığını güçlendirir. Balık yağında bulunan Omega 3 faydalıdır. Günlük 100 gr balık yenirse kan basıncında azalma olduğu belirlenmiştir. Çok balık yiyen Eskimolarda kanser ve koroner kalp hastalıklarının az olması dikkati çekmiştir.

Kalp damar Hastalıkları ve C vitamini

C vitamini damarlar için çok önemlidir. Damar içi elastikiyet ve damarları koruma özelliğinin yanı sıra soğuk algınlığı hastalıklarına karşı da koruyucu etkisi vardır. C vitamininin kollagen üretimini uyararak vücutta yağ oluşumunu yavaşlatıcı etkisi de vardır. C vitamini yetersiz olursa damarların çatlaması daha çabuk olur. Kivi, greyfurt, portakal ve limon da C vitamini fazladır. Kırmızı biber de bulunan "kapsicina" adlı madde damarları genişletici etkiye sahiptir. Ayrıca kırmızı biber kan dolaşımı ve damar sağlığı açısından önemlidir. Kırmızı biber C vitamininin yanında yine antioksidan özelliğe sahip A ve E vitaminlerini de içerir,

Folik asit

Kalp sağlığı açısından en önemli vitaminlerdendir. Portakal suyu folik asitçe zengindir.

Flavonoid

Flavanoid maddesi kabukta bulunduğu için meyvelerin kabuğu ile yenmesi tavsiye edilmektedir. Damarları koruyucu etkisi vardır. Eksikliğinde C vitamininin etkisinin azalması söz konusudur. Havuç, maydanoz, kabak, ıspanak, şeftali, erik ve kuru üzümde fazla miktarda bulunur.

Çinko

Çinko damarların iç duvarlarındaki hücreleri güçlendirir. Mantar, deniz ürünleri, et, bira mayası ve kuru baklagillerde bulunur.

Potasyum

Potasyum hücrelerde su tutma yani şişkinliğin önlenmesinde görevi vardır. Muz, patates domates ve domates suyu potasyumca zengindir.

Kalp Sağlığı İçin Elma Suyu

Elma ve elma suyunun beslenmemizde önemli rolü vardır. Yüksek tansiyonu ve kalpteki ritim bozukluklarını önleyici etki gösterdiği tespit edilmiştir.

Keten Tohumu ve Kalp Hastalıkları

Kalp damar hastalığı riskini ve kan basıncını azaltıcı etkisi vardır. Günde 1-2 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu almak yeterlidir. Bir kaşık keten tohumunda 1800 mg Omega 3 yağ asidi bulunur. Taze tüketilmesi önerilir. Pişirilebilir, bal ve yoğurda çiğ olarak katılarak ta tüketilebilir. Doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır. Aşırı kullanmak her zaman zarar verir. Gebelerin, emzirenlerin kullanması tavsiye edilmez.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp