Çocuklarda Vitiligo

Çocuklarda Vitiligo hakkında bilgiler.

Vitiligo deriyi boyayan maddenin (pigment ) kaybı nedeniyle, cildin beyazlaşması ile seyreden bir hastalıktır. Çocuklarda görülen vitiligo hastalığı hakkında bilgi edinmek için aşağıdaki makalemize göz atabilirsiniz.

Çocukluk çağında ortaya çıkan vitiligo; hastalığın klinik tipi, başlangıç yeri, otoimmün hastalıklar ile birlikteliği gibi bir çok konuda erişkin vitiligosundan farklı özellikler göstermektedir.

Vitiligonun etyolojisi, hastalığın nedenlerini ortaya koymaya çalışan klasik teoriler ve birçok yeni teorinin varlığına rağmen hala tartışma konusudur. Hastalığın, birçok faktörün katıldığı kompleks bir sürecin sonunda ortaya çıktığı görüşü hakimdir.Bu makalede, çocuklarda ortaya çıkan vitiligoya ait epidemiyolojik özellikler ve vitiligonun etyolojisi yeni görüşler ışığında değerlendirilmiştir. (Türkderm 2006; 40: 81-6)

Vitiligo, etyolojisi net olarak açıklanamayan, herediter veya edinsel olabilen, spesifik olarak melanosit yıkımı ile seyreden, klinik olarak ise iyi sınırlı depigmente maküllerle karakterize bir hastalıktır. Vitiligo, sıklıkla çocukluk veya genç erişkin dönemde ortaya çıkmaktadır. Olguların yaklaşık yarısı 20 yaş altında başlamaktadır.

Epidemiyoloji

Vitiligo epidemiyolojisine ilişkin yapılan çalışmalarda hastalık insidansının % 0,14-8,8 gibi geniş bir aralık gösterdiği ortaya konsa da; ortalama insidansın % 1-2 olduğu kabul edilmektedir. Çocuklardaki vitiligo olgularının özelliklerini ortaya koyan epidemiyolojik çalışmalar, son 15-20 yıl içerisinde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalarda çocuklardaki vitiligonun erişkin vitiligosundan farklı özellikler taşıdığı ortaya konmuştur.

Türkiye'de çocuklardaki vitiligonun epidemiyolojik özelliklerine ilişkin bir çalışma bulunmamaktadır. 1987'de, Halder ve arkadaşları, Amerika Birleşik Devletleri'nde 82 vitiligolu çocuğa ait epidemiyolojik özellikleri, erişkin vitiligolular ve aynı yaş grubundaki diğer deri hastalıklarına sahip çocuklar ile karşılaştırmışlardır. Halder'in bu çalışmasında çocuklardaki vitiligonun, daha çok kız çocuklarını etkilediği, en sık generalize tipte seyrettiği görülmektedir.

Yorumlar

  • ERK** KAY*
    7 yıl önce
    KIZIMDA SOL BALDIR İÇ KISMINDA VİTİLİGO TEŞHİSİ KONULDU BEYAZ LEKELER VAR.KÜÇÜKKEN LEKE UFAKTI SONRALARI BÜYÜDÜ,ŞİMDİ SOL AYAK ÜST KISMINDA MEVCUT UFAK UFAK.BUNUNLA İLGİLİ YARDIMCI OLURMUSUNUZ.ERKEN TEDAVİ MÜMKÜNMÜ.TEŞEKKÜRLER
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Ne yazıkki vitiligo henüz gerçek anlamda tedavisi mümkün olmayan bir hastalık. ani pigment ölümleriyle gerçekleşen bu hastalıkta ımmunu desteklemek çok önemli. Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp