Çocuklarda Ritim Bozukluğu

Çocuklarda Ritim Bozukluğu

Çocuklarda Ritim Bozukluğu hakkında öncelikle bilinmesi gerekenler

Çocuklarda ritim bozukluğunun neden ve belirtileri nelerdir? Çocuklarda bornşiolit sebepleri, ritim bozukluğu sebep ve tedavisi, göz iltihabı, kas hastalıkları ve konak hakkında tüm merak ettikleriniz ve bitkisel tedavi yöntemleri bu makalemizde yer almaktadır.

Çocuklarda kalp ritim bozukluğu


Hormon düzenimiz, uykularımız, yemek saatlerimiz ve hareket isteğimiz vücudumuzun biyoritmine göre şekilleniyor. Bu durumda kalbimizin de bir ritmi olduğunu unutmamamız gerekiyor. Kalp ritmi, kalbin kulakçık ve karıncıklarının düzen içinde çalışmasını sağlayan bir düzenek olarak değerlendiriliyor. Bu ritim, ihtiyaçlarımıza göre hızlanıyor veya yavaşlıyor.

İhtiyaçlardan bağımsız olarak, hiç efor sarf etmediğimiz halde artma, azalma ya da düzensizleşme meydana geliyorsa; ortaya ritim bozukluğu sorunu çıkıyor. Çocuklarda kalp ritim bozuklukları yenidoğan dönemi de dahil olmak üzere her yaş grubunda ortaya çıkabiliyor. Oyun sırasında çabuk yorulan, baş dönmesi ve bayılma gibi sağlık sorunları yaşayan çocuklarda kalp ritim bozukluğu olabileceğine dikkat çeken Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Alpay Çeliker, şöyle konuşuyor:

OYUNLAR YORUYOR


“Kalp hızı yavaşlayan çocuklarda çabuk yorulma, uykudan zor uyanma, halsizlik, büyüme geriliği, kilo alma sorunları gibi bulgulara rastlanıyor. Kalp hızının aşırı yüksek olduğu durumlarda ise atak yaşayan çocukta; soluk alamama, halsizlik, kusma, göğüs ağrısı, baş dönmesi ve bayılma gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Özellikle yavaş kalp atım hızıyla gelişen ritim bozukluklarında çocuklar çabuk yoruluyor ve bu nedenle yaşıtlarıyla oynayamıyor. Okula giden çocuk spor yaparken çabuk yorulduğu için bu tür faaliyetlere katılamıyor. Yüksek kalp ritmiyle seyreden hastalıklarda ise, efor ve heyecan gibi etkenler çarpıntıya neden olacağı için kalp ritim bozukluğu olan çocukların bunlardan uzak durması isteniyor. Atakların engellenmesi için sürekli ilaç kullanımı gerekebiliyor. Anne-babaların çabuk yorulan, halsiz düşen, çarpıntısı olan, göğüs ağrısı ve bayılma şikâyetleri bulunan çocuklarını dikkatle izlemeleri ve konuyla ilgili olarak zaman geçirmeden bir uzmana başvurmaları gerekiyor.” Çocuk ve yetişkinlerde ortaya çıkan ritim bozukluklarının tedavisinin mümkün olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çeliker, bu amaçla uygulanabilecek başlıca tedavi yöntemleri hakkında şunları söylüyor:

TEDAVİSİ MÜMKÜN


“Kalp ritmi bozulan çocuklara kriyoablasyon yani dondurma tedavisi uygulanıyor. Kriyoablasyon, kalpte ritim bozukluğuna neden olan odakların dondurularak ortadan kaldırılması anlamına geliyor. Taşikardiye neden olan anormal yol veya odaklar bu yöntemle ortadan kaldırılmış oluyor. Kalbin üst kısmında bulunan, sempatik ve parasempatik sinir lifleri tarafından yönlendirilen sinüs düğümü, kalp ritmini oluşturuyor. Kalp ritmi, heyecan anı veya efor sırasında hızlanıyor, dinlenme sırasında ise yavaşlıyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp