Çocuklarda Bağırsak Kurdu

Çocuklarda Bağırsak Kurdu: Bağırsak Kurdu Belirtileri: Çocuğunuzda bağırsak kurdu olup olmadığı hakkında şüpheye düşmeniz için öncelikle bazı belirtileri göz önünde bulundurmalısınız. Bağırsak kurdunun belirtileri arasında iştahsızlık vardır.

Çocuğunuzun genel iştahsızlığıyla bu durumu karıştırmamalısınız. Daha önce yediklerinde azalma varsa bunu iştahsızlık olarak değerlendirebilirsiniz. Ayrıca bağırsak kurdu olan çocuklarda kilo kaybı görülmektedir.

Bağırsak kurdunun bir diğer belirtisi ise kabızlık veya ishaldir. Bu durum dönem dönem kendini tekrar ediyorsa bağırsak kurdundan şüphelenilebilir. Bazı durumlarda ise ishal ve kabızlık arka arkaya kendini gösterecektir. Bağırsak kurdu bazı durumlarda ciltte çeşitli tepkimelerle de kendisini gösterir. Bu tepkimelerin en sık rastlanılanı kaşıntıdır. Bağırsak kurtları yorgunluğa da neden olacaktır. Uzun süre bağırsak kurdu olan çocuklarda vitamin eksikliği de görülmektedir. Bu da yorgunluğa sebebiyet verecektir.

Bağırsak Kurdu Bulaşıcı mıdır?

Bağırsak kurdu bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Yetişkin insanlarda bağırsak kurdunun bulaşması daha az görülür. Çocuklar kendi temizliklerini bir yetişkin gibi yapamadıklarından ötürü bağırsak kurdu çocuklara daha kolay bulaşmaktadır. Parazit bulunan yerlerle temas ettikten sonra ellerini ağızlarına götürdüklerinde bulaşma riski de yükselecektir. Bazı durumlarda okul öncesi eğitim veren mekanlarda tuvalet hijyeni yeterli derecede sağlanamazsa bağırsak kurdu olan bir çocuk, bir başka çocuğa kolaylıkla hastalığı bulaştıracaktır. Çocukların tükettikleri sulara da dikkat etmek gerekir. Bağırsak enfeksiyonları, sağlıksız su içen çocuklarda çok daha fazla görülür.

Bağırsak Kurdu Teşhisi

Teşhis için öncelikle belirtilere bakılır. Tanının konabilmesi için çeşitli tahliller uygulamaktadır. Dışkı tahlili yapılır, iç çamaşırlar incelenebilir. Bunun yanında bağırsak kurdu bulaşıcı bir hastalık olduğu için aile üyeleri de çeşitli testler yaptırmalıdır. Bazı durumlarda bağırsak kurtları demir eksikliğine yol açmaktadır. Bu nedenle de çocuğa kan testi yapılarak, kandaki demir seviyesi de denetlenmelidir.

Bağırsak Kurdu Tedavisi


Bağırsak kurdunun tedavi edilebilmesi için ilk olarak sınıfını belirlemek gerekir. Buna bağlı olarak da bağırsakta bulunan kurdun türüne göre ilaçlar ve ilaçların dozlarına karar verilir. Bağırsak kurdunda kullanılan ilaçlar sürekli olarak alınamazlar. Bir süre sonra tedavi kesilmek zorundadır. Tedavi sadece çocuğa yönelik olmayacaktır. Ailenin tümü bağırsak kurdu şikayetçisi olmasa bile tedavi uygulanmalıdır. Bağırsak kurdu çocuğun beslenmesini ve yediklerinden faydalanmasını kötü etkiler. Çocuk yeterli miktarda protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri alamayabilir. Tedavi esnasında beslenme düzeni korunmalı. Tüm bu besin öğeleri dengeli bir şekilde çocuğa verilmelidir.

Bağırsak Kurdu Nasıl Önlenir?


Bağırsak kurdundan korunmak için dikkat edilmesi gereken kurallar vardır. Elleri kirlendikçe yıkamaya özen göstermelisiniz. Çocuğunuzun el yıkamayı alışkanlık haline getirmesi gerekmektedir. Çiğ etlerde parazit bulunabilir. Ayrıca kedi, köpek gibi hayvanlardan da bağırsak kurdu bulaşabilir. Kısacası çocuklar parazit barındıran herhangi bir yere dokunduklarında ellerini yıkamalıdırlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp