Çocuklarda Bağırsak Enfeksiyonu

Çocuklarda Bağırsak Enfeksiyonu :

Belirtiler

-Sulu ishal zaman zaman kanlı,

-Kramp ve karın ağrısı,

-Hafif ateş,

-Bulantı, kusma veya her ikisi,

-Zaman zaman kas ve baş ağrıları.

Acil Durum Belirtileri

- Başta boşluk hissi yaratacak derecede çok ve sürekli sulu ishal.

Mide - bağırsak enfeksiyonlarına bütün dünyada çok sık rastlanır. Kalkınmakta olan ülkelerde, enfeksiyonlardan doğan ishaller çocuklarda ölüme neden olan hastalıkların başında gelir. Sağlık ve temizlik konusunda gelişmeler özellikle mikroplu yiyeceklerden geçen enfeksiyonların azalmasında büyük rol oynamaktadır.

Buna rağmen Hastalık Kontrol Merkezleri istatistiklerine göre, ABD`de dahi yılda 25 milyon insan bu tür enfeksiyonlar yakalanmakta ve 10.000`in üstünde ölüme neden olmaktadır. Mide bağırsak yollan enfeksiyonlarının yansına virüsler yol açar. Ayrıca bakteri ve parazitler de enfeksiyon yaparlar. Aşağıda en çok rastlanan enfeksiyonları anlatacağız.

Virüs Enfeksiyonları

ABD`de üst solunum yollan enfeksiyonlarından sonra en çok rastlanan virütik mide-ba-ğırsak enfeksiyonlarıdır. Belirtiler, ishal, bulantı, kusma, hafif ateş, karın krampları ve kas ağrılarıdır. Şiddetli virütik mide-bağırsak enfeksiyonları çok ciddi boyutlara vararak bebek, yaşlı ve bağışıklık sistemleri hastalık nedeniyle dirençsiz olan kişilerde ölüme yol açar. Yetişkinlerde de çok rahatsızlık verecek boyutlara ulaşarak iş veya okuldan geri kalmaya neden olur. Bu kişilerde hastalık zaman içinde geçer.

Antibiyotikler etkili değildir. İshal önleyici ilaçlar da tavsiye edilmez. Çünkü bunlar virüsün vücuttan atılmasına mani olarak enfeksiyonun uzamasına neden olurlar. Birçok virüs ani ve şiddetli mide-bağırsak enfeksiyonlarına yol açar. Bunların başında Rotavirus ve Noralk virüsü gelir.

Rotavirus

Rotavirus, Amerika Birleşik Devletleri gibi gelişmiş ülkelerde en yaygın bulaşıcı ishal nedenidir. 2 yaşından küçük, çocuklarda en sık tespit edilen ishal nedenidir. Kreşe giden çocuklarda da en yaygın ishal nedenidir. Rotavi-rüs zaman zaman, yaşlılar evinde kalan yaşlılar arasında enfeksiyon salgınlarına neden olur. Amerika Birleşik Devletleri`nde rotavirüs enfeksiyonları kış aylarında doruğa ulaşırlar, virüs kişiden kişiye geçer. Gelişme süresi 1 ilâ 3 gündür. Tipik belirtiler arasında sulu (kanlı değil) ishal, kusma ve 5 ilâ 8 gün süren düşük dereceli ateş sayılabilir. Rotavirüs mide barsak enfeksiyonlarının kendine özgü bir tedavisi yoktur. Araştırmalar bir aşı geliştirmeye yönelik olarak sürdürülmektedir.

Norvvalk Virüsü

Norvvalk virüsü, ailelerde ve mahallelerde, özellikle büyük çocuklarda ve yetişkinlerde, mide barsak enfeksiyonu salgınlarının önemli bir nedenidir. Bu rahatsızlığa, en yaygın belirtileri (kusma) ve vakaların çoğunun ortaya çıktığı zamanı yansıtacak şekilde, kış kusma hastalığı da denir. İshal, mide bulantısı ve kusmaya ek olarak, birçok kişi kas ağrısı da hisseder. Bu virüs genellikle etkenin bulaştığı gıdalarda ya da içme suyunda bulunur. Bu gıdanın yenilmesinden ya da suyun içilmesinden, belirtilerin başlamasına kadar olan gelişme süresi 4 ilâ 72 saattir.

Virüslere Bağlı Mide Barsak İltihabının Başka Nedenleri.

Sitomegalovirüs, bağışıklığı kaybolmuş kişilerde yaygın bir ishal nedenidir. Bu virüs AlDS`lilerde oldukça sık görülür. Yeni geliştirilmiş bir ilaç olan gancyclovir bazen sitomegalo-virüsün yol açtığı ishalin tedavisinde etkili olmaktadır.Herpes simplex virüsünün yol açtığı mide barsak enfeksiyonları, eşcinsel erkeklerde, anal ilişkiye giren heteroseksüel kadınlarda ve bağışıklığını kaybetmiş bireylerde sık sık ortaya çıkar.

Genel olarak, herpes simplex virüsüyle en-fekte olan kişilerde anüs ağrısı, kabızlık ve kanlı ishal görülür. Bu kişilerde, özellikle arka uyluk ağrısı ya da kalçada veya anüs bölgesinde uyuşukluk ya da yanma olmak üzere, nörolojik belirtiler de olabilir. Tedavi, ağrı kesiciler, sıcak banyolar ve dışkı yumuşatıcılardan oluşan genellikle destekleyici bir tedavidir. Virüse karşı bir ilaç olan acyclovir ilk nöbetin şiddetini ve daha sonra tekrarlama olasılığını azaltır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp