Çocuk ve Alerjik Rinit

SAMAN NEZLESİ BELİRTİLERİ

Saman nezlesi, burun ve gözlerin çevresinde histamin salgısına neden olan polenlere, vücudun verdiği aleıjik bir tepki nedeniyle ortaya çıkar. Belirgin belirtileri arasında gözlerin kızarıp kaşınması, burunun tıkanması ya da durmaksızın akması yer alır. Saman nezlesi belirtilerinin ilk atağının zamanlaması, hangi tip polenin duruma kaynaklık ettiğini gösterir. Örneğin, Nisan ayında baş gösteren belirtiler sorumlunun ağaç polenleri olduğunu gösterir; Haziran ve Temmuz ayları ise ot polenlerinin dorukta olduğu zamanlardır.

Saman nezlesi belirtileri, özellikle bahar saman nezlesi ve polen, havada asılı duran, ağaç ve çiçek polen polen alerjik reaksiyonlar vücudun göstermektedir. Vücudun karşı bir tepki olarak Alerjik rinit, hayvan tüyleri, toz, sporlar, bitkiler ve kimyasal tesisler gibi saman nezlesi tanımlanabilir.Saman, burun zarları görülmesidir.Saman ateş, hapşırma, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, gözlerde kaşıntı, kızarıklık, Boğazlar ağrı şişlik , hırıltı, halsizlik, yorgunluk gibi belirtiler vardır. Bu belirtilere neden vücutta histamin salgılanması.
 
TIBBİ TEDAVİ
 
Geleneksel übbın saman nezlesi vakalarının tedavisine yaklaşımı üç türlüdür: kabarma ve tıkanmaya neden olan histamin salgısını engelleyen antihistaminikler; steroid bazlı burun spreyleri ve efedrin gibi burundaki nemi azaltarak soluk almayı kolaylaştıran ilaçlar. Pek çok kişi, istenmeyen yan etkiler yarattıklarından dolayı bunları uzun süre kullanmaktan kaçınmaktadır; ayrıca, beslenme alışkanlıklarında yapılan değişiklikler ve doğal besin desteklerinin alımı da bu tür bir tedaviye duyulan ihtiyacı azaltabilir ya da tamamen ortadan kaldırabilir.
 
BELİRTİLERİN HAFİFLETİLMESİ
 
Saman nezlesi temel olarak, vücudun polenlere karşı gösterdiği tepkiden kaynaklansa da, bazı yiyeceklerin de bağışıklık sistemini uyararak belirtileri kötüleştirdiği bilinmektedir. Aşağıda sıralanan yiyeceklerden uzak durmaya çalışın:
 
■ Buğday
 
■ inek sütü ve peyniri gibi süt ürünleri
 
■ Çilek
 
Keçi peyniri ile soya ve pirinç sütleri, inek sütü ve peynirine iyi alternatif oluştururlar; ayrıca, buğday yerine de yulaf, pirinç, pirinç gevrekleri, çavdar ekmeği ve çavdar gevrekleri yiyebilirsiniz.

Saman Nezlesi Nedir

Alerjik rinit havayla solunan alerjenlerin; burun, boğaz ve gözlerde yarattığı alerjik reaksiyondur. Alerjik Rinit'in iki çeşidi vardır: Alerjik ve alerjik olmayan rinit

Alerjik rinit belirtileri, bağışıklık sisteminde başlayan bir zincirleme reaksiyon sonucu ortaya çıkar. Örneğin, sizde polen alerjisi varsa, bağışıklık sistemi, poleni bir işgalci ya da alerjen olarak tanımlar ve Immunoglobulin E (IgE) denilen antikorları üreterek, duruma tepki verir. Bu antikorlar, hapşırma, burun akıntısı ve tıkanıklığı, kaşıntı ve post-nazal akıntı gibi alerjik reaksiyonlara neden olur.

Alerjik rinit rahatsızlığı yaşayan kişiler, sigara dumanı, parfüm ya da soğuk, kuru hava gibi tahriş edici maddelere karşı daha duyarlı olabilir.

Rinit; astım, sinüzit, kulak ve uyku sorunlarını da tetikleyebilir. Bu hastalık, hassas kişileri, alerjisi olmayan insanlardan daha fazla rahatsız edebilir. Hatta bazı ağır alerjilerde astım da gelişebilir.

Saman Nezlesi Tedavisi

Alerjik rinit tedavisinde üç temel yöntem vardır:

1. Alerjenden uzak durmak:
Kişide alerjiye neden olan etkenlerden uzak durulması, tedavinin ilk ve en önemli aşamasıdır. Bununla beraber, alerjik rinite neden olan faktörler çevremizde çok yaygın bulunduğu için bu korunma işlemi çok da kolay olmamaktadır. Buna rağmen kişinin alacağı bazı önlemler belirtilerin şiddetini azaltabilir.

Alerjik rinitten korunmak için öncelikle, tozun ve dumanın bulunduğu alanlardan uzak durmak gerekir. Kişi çok hassas durumdaysa maske takabilir. Bulunulan ortamda, ısı ve nem iyi ayarlanmalıdır. Polenlerin arttığı mevsimlerde mümkün olduğunca dış mekânlarda bulunmamak, çok fazla kapı, pencere açmamak gerekir. Evde; akar tutan halı, kilim, battaniye ve (özellikle uyunulan odada) çok fazla bitki bulundurmamak gerekir. Hayvanların tüyleri de alerjiye neden olduğu için evde hayvan beslenmemelidir. Nevresimler, sıklıkla sıcak suyla yıkanmalıdır. Elektrik süpürgesi alınırken tozu dışarıya vermemesine dikkat edilmelidir.

Özellikle çocukları alerjik rinitten korumak için, evdeki oyuncakların anti-alerjik olmasına dikkat edilmelidir.

2. İlaç Tedavisi
alerji ilaç tedavisi
Alerjik rinit tedavisinde en sık kullanılan ilaçlar antihistaminiklerdir. Bu tür ilaçlar, özellikle, alerjene maruz kalmadan önce kullanıldığında daha faydalıdırlar ve en çok kaşıntı, akıntı ve hapşırma üzerinde etkilidirler. Hangi antihistaminin, hangi hastaya iyi geleceği denemelerle anlaşılır. Eğer bir ilaç size iyi gelmediyse ya da ilacın etkisi azalmaya başladıysa, doktorun yönlendirmesiyle diğer bir hapı denemelisiniz.

Antihistaminikler çok faydalı olmalarına rağmen özellikle uykululuk hali yarattığı için kullanırken tereddüt edilebilir; fakat son dönemde üretilen bu tür ilaçlarda bu yan etki azaltılmıştır.

Antihistaminiklerden sonra diğer bir faydalı ilaç türü de kortizonlardır. Bu ilaçlar, yan etkiyi azaltmak adına genelde ağız ya da kalça yerine burundan sprey olarak alınırlar.

Tedavide, Ayrıca dekonjestan denilen burun spreyleri ve kromolin adı verilen ve alerjik reaksiyonları önleyen ilaçlar da kullanılır.

3. İmmünoterapi (Aşı Tedavisi)
Aşıyla alerji tedavisi, alerjiden kaçınmanın mümkün olmadığı ve (veya) ilaç tedavisinden fayda görülmediği durumlarda, alerjenin (aşının), düşük dozdan başlayarak, artan şekilde enjektörlerle cilt altına verilmesi yöntemi olan immünoterapi uygulanır. Bu şekilde, vücut bu maddeyi tanıyarak, alerjik reaksiyon göstermemeye programlanır. Bu tedavi alerjik rinite neden olan alerjenler üzerinde etkili bir yöntemdir. Aşılar haftada bir olarak başlayıp, genelde 3 ila 5 sene süren bir dönemde uygulanır.

Son yıllarda, alerjenin ağızdan (dilaltı) veya burundan damla şeklinde verilmesiyle de iyi sonuçlar alınabileceği saptanmıştır. 5 yaşın altındaki çocuklar, bağışıklık sistemi hastalığı olanlar, kanser hastaları, ağır psikolojik sorunları olanlar, tedaviye düzenli devam edemeyeceklerde aşı tedavisinin uygulanması zararlıdır.

İmmunoterapi güvenli bir ortamda ve uzman kontrolü altında yapılmalıdır. Hasta, her aşıdan sonra 30 dakika kadar bekletilerek, önemli bir reaksiyon gelişip gelişmediği kontrol edilmelidir. Aşıdan sonra yukarıda sayılan belirtilerden biri hissedilir hissedilmez, hemen doktora başvurulmalıdır.

Alerjiye bağlı, burunda et büyümeleri ve sinüzitin kronikleşmesi gibi durumlarda ise, hastalığın daha da ilerlememesi için ameliyat düşünülebilinir.

Alerjik rinit tedavisinde son yıllarda çok sık kullanılan ve son teknoloji ürünü olan diğer yöntem ise, yüksek yoğunluklu soğuk bir ışık tedavisi olan Rhinolight'tır.

Burun boşluğuna, 2–3 dakika arasında değişen sürelerde uygulanan Rhinolight tedavisi sonrasında, burunda kaşıntı, hapşırık, tıkanıklık, akıntı gibi bulgular sona erer.

Saman nezlesi bulaşıcı mıdır ?
Hayır.

Saman nezlesi irsiyet ile geçer mi ?
Hastalık temayülü irsi yollar ile geçebilir.

Yıl boyunca süregelen saman nezlesi nedir ?
Bu duruma aynı zamanda burun iltihabı «rhinitis» denir ve çok kez sinüslerin iltihaplanmasıyla karıştırılır. Yıl boyu süregelen sa­man nezlesinde akan ve kaşıntı yapan gözler, hapşıran ve akan bu­run yıl boyunca bu illetlerden kurtulamazlar. Ancak bu tür allerji mevsimlik allerj enlerden değil, mevsim dışı alerjenlerden meyda­na gelmektedir. Meselâ ev tozlarından, tüylerden, hayvan kıllarından hatta yemeklerden, bazı zamanlarda da bakterilerden doğan enfeksiyonlardan da ileri gelebilir.

Hava şartlarının saman nezlesine tesiri nedir ?
Saman nezlesinin şiddeti havada polenin miktarı ve hastanın has­sasiyetine bağlıdır. Serin, bulutlu, rüzgârsız ve yağmurlu bir hava­da hastada çok kez hiçbir belirti görülmez. Hava sıcak, kuru, gü­neşli veya rüzgârlı olduğu zamanlar belirtilerde artış görülür. Has­talar ıslaklığa veya rutubete karşı alerjik iseler rahatsızlıklarında serin, veya yağmurlu günlerde artış olur. Polenlerin büyük çoğun­luğu bitkilerden saat 6 ile 13 arasında çıkar. Bunun için bu saatler hastalar için en kritik saatlerdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp