Çiçek Hastalığı (Cüderi, Variola)

Çiçek Hastalığı (Cüderi, Variola) :

Genellikle çocuklarda görülen bulaşıcı bir cilt hastalığıdır. Bazen orta yaşlı kimselerde de görülür. Deri altında meydana gelen beyaz, kırmızı, san, menekşe, yeşil, siyah ve iltihaplı taneciklerdir. Gözlerde çıktığı zaman gözü kör eder. Çeşitleri: Çiçek hastalığında hastanın. çıkardığı çiçeğin çok çeşitleri vardır. Beyaz, kırmızı, san, menekşe, yeşil ve siyah olabilir. En hafifi beyaz olanıdır.

Zira vücudun kuvvetli olduğuna delalet eder. Şiddetlisi ise, küçükten büyüğe doğru şu sıraya göredir. Beyaz, kırmızı, sarı, menekşe, yeşil ve siyah. Çiçeğin siyah ola m en kötüsü ve en tehlikelisidir. Vücutta çiçek kabarcıklar ne kadar az ve hacmi ne kadar büyük olursa, o kadar tehlikesi az olur. Çünkü bu durum vücuttan çıkan maddenin kontrol edilebilir ve vücudun kuvvetli olduğuna delalet eder.

Ancak bu durumda bile, çiçeğin birisi batıp diğeri çıkıyorsa, yine tehlikelidir.

Çiçek kabarcıklarının sayı bakımından çok ve hacim bakımından küçük olanı tehlikelidir. Tehlikesi en az olanı, hastalığın başlangıcından itibaren üçüncü günde veya buna yakın günlerde çıkmış olanıdır.

Yavaş yavaş çıkan çiçek tehlikelidir.

Çünkü bu durum, hastalık unsurunun kuvvetli ve vücut mukavemetinin zayıf olduğuna delalet eder. Vücutta çıkan çiçeklerin hepsinin birden çıkması veya hepsinin birden kaybolması da tehlikelidir.

Çiçeğin çabucak olgunlaşanı tehlikesi az (selim) olan, geç olgunlaşan ise tehlikesi çok (hebis) olanıdır. Yuvarlak olanı selim, köşeli olanlar ise habistir. Karında ve göğüste çıkarolan çok görülür ve tehlikelidir.

Çünkü hastalığın etrafa yayıldığı için vücuttan çıkan maddenin kontrol edilemediğine delalet eder. EI ve ayaklarda çıkması, baş ve yüzde çıkmasından daha iyidir. Izdırabı ve ateşi az 0-lam selim, bunun aksi ise habistir. Hastanın ateşi arttıktan sonra çıkanı, ateş yükselmesinden önce çıkanından daha az tehlikelidir. Nefes alıp verme normal ise selim, normal değilse habistir.

Çok susuzluk veriyorsa öldürücüdür. Hastanın kan veya siyah renkte idrar yapması da öldürücüdür. Sebebi:

• Çiçek hastalığı vücuttaki kanın bozulmasından meydana geldiği halde; kızamık, safra sıvısının bozulmasından meydana gelmektedir.

Belirtileri:

• Vücutta kaşıntı meydana getirir.

• Burun akıntısı, öksürük ve yüksek ateş baş gösterir. Vücutta ve gözlerde kızartılar meydana gelir, • Nefes alıp verme güçlüğü ortaya çıkması gibi şeylerdir.

Arazları:

• Vücutta lekeler bırakır. Gözde çıkarsa, gözü kör ettiği olur.

• Vücutta hafif kavlamalar meydana getirir. .

Tedavi:

• Çiçek, suçiçeği ve kızamık hastalığına yakalanan kimselerin soğuktan ve özellikle soğuk sudan sakınmadan lazımdır.

• Çiçek hastalığı başladığı zaman, hastanın gözelerine sürme çekilir, ayaklarının altına da kına yakılırsa, çiçek gözlerine zarar vermez.

• Mercimek suya ıslatılıp içilirse, çiçek hastalığına karşı faydalıdır.

• Hünnap şurubu, çiçek ve kızamık hastalıklarına karşı faydalıdır.

• Hastayı ishalden korumak lazımdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp