Cholestetom

Cholestetom : Epidermis hücrelerinin üst üste, konsantrik tabakalar halinde yığılarak kitleler teşkil etmesiyle kolesteatom meydana gelir. Tabakalar arasında kolesterin kristalleri bulunur.Etyoloji - Primer veya sekonder olur :

1. Primer kolesteatom: Heterotopik bir tümördür. Embriyoner epidermis bakiyesinden menşe alır. Çok seyrek görülür.

2. Sekonder kolesteatom: Kronik ortakulak iltihabının çok sık görülen bir neticesidir. Dışkulak yolu epidermisinin kulakzarındaki perforasyondan içeriye girerek ortakulak boşluğunu kaplamasiyle husule gelir. Umumiyetle görülen kolesteatom, sekonder kolesteatomdur. Kronik ortakulak iltihabı, epitympanal yahut marginal perforasyon, fena kokulu devamlı kulak akıntısı, ortakulak mukozasının epidermizasyonu karakteristik vasıflarıdır.

Kronik ortakulak iltihabında sekonder kolesteatom teşekkülü senelerce zaman alırsa da bazı vakalarda bilhasa kızıl otitislerinde bir kaç ay içinde kolesteatom meydana gelebilir.Kolesteatom kitleleri kirli beyaz renktedir. Epitel hücrelerinin yaptığı tabakalar soğan zarlarını hatırlatacak şekilde üst üste birbirlerini sarar, uygun şartlar altında gittikçe büyür, etrafındaki kemik duvarlar tazyik altında atro- fiye olur. Böylece labirent, beyin, sinüs lateralisle iştirak peyda edebilir. Kolesteatom kitlesi putrefaksiyona uğrar, fena kokar, bir çok patojen organizma da birlikte bulunur.

Belirtiler - Bazan yıllarca belirtisiz kalabilir. Genel olarak lokal tedaviye mukavemet eden kronik fena kokulu otorrhea mevcuttur.Akıntı içerisinde, küçük kolesteatom parçaları bulunur. Kulak yoluna su girmesiyle kolesteatom birden şişebilir ve bu halde ağrıya sebep olur.

Diagnostik - Lavaj suyunun dibine çöken, yahut ortakulaktan küretle alınan parçacıklar mikroskopla muayene edilirse kolesteatom bulunur. Radyografi diagnostikte yardımcıdır.Prognos - Müsait değildir. Kitleler kulak yolundan alınsa dahi yeniden büyürler.

Tedavi - Komplikasyonsuz vak’alarda perforasyondan içeri sokulan küçük çengeller ve küretlerle kolesteatomu çıkarıp almak tecrübe edilir. Şayet polip varsa alınır. Nekrotik kulak kemikçikleri kaldırılır. Fakat komplikasyonlar gösteren vak’alarla konservatif tedavilere mukavemet eden, kolesteatom sebebiyle sık sık iltihaplara maruz kalan ve her zaman bir mütehassısa müracaat edecek durumda olmayan vak’alarda radikal mastoidektomi ameliyatı yapılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp