Çene Bölgesindeki Sivilceler

Çene Bölgesindeki Sivilceler :

Sivilce nedeni ile başvuran hastalarımızın çoğu, hastalıklarının iç organlardan kaynaklanabileceğini düşünür. Sivilcesi olan çoğu kişi ve çevresi, sivilcelerin karaciğer bozukluğuna bağlı olabileceğini düşünürler.

Hatta bazı hastalar, karaciğere yönelik tetkik istenmediğinde, bir şeylerin eksik yapıldığı duygusuna kapılırlar. Oysa bilinenin tersine, sivilceler karaciğer veya başka bir iç organ hastalığına bağlı değildir.

Sivilce genellikle sağlıklı kişilerde görülür. Ancak nadiren, bazı kişilerde hormon dengesizlikleri veya kullanılan ilaçlar da sivilceye neden olabilir.

SİVİLCEDE HORMON BOZUKLUKLARININ ROLÜ NEDİR?

SİVİLCE OLUŞUMUNDA HORMONLARIN ETKİSİ

Milyonlarca kadın, her ay belirli günlerde çıkan sivilcelerden yakınır. Sivilcelerin, hormonlardan etkilendiği bilinmektedir. Yapılan araştırmalarda, kadınların yaklaşık yarısında, adet döneminden bir hafta kadar önce, sivilcelerde alevlenme olduğu saptanmıştır.

Cilde sürülen veya ağız yoluyla alınan ilaçlara yanıt vermeyen sivilcelerde, hormon problemi olabileceğinden şüphelenilmelidir.

Sivilce gelişiminin hormon dengesizliğine bağlı olabileceğini düşündüren bulgular şunlardır:

- Sivilcelerin 20-30‘lu yaşlarda başlaması

- Adet dönemi öncesinde sivilcelerde alevlenme

- Düzensiz adet öyküsü

- Ciltte yağlanmada artış

- Tüylenmede artış veya daha önce olmayan yerlerde (özellikle çene, göğüs arası ve göbek bölgesinde) tüylenme (hirsutizm)

- Saç dökülmesi, saçın alın bölgesinde seyrekleşmesi

- Kanda erkeklik hormonlarının artmış olması

Bayanlarda hormonal dengesizlikler şu sebeplerle oluşabilir:

- Yumurtalıklardan fazla hormon salgılanması (polikistik over sendromu)

- Böbrek üstü bezlerinin fazla çalışması

Hormon dengesizliğine bağlı sivilceler, tipik olarak 20-25 yaşlarında başlar ve en çok 30‘lu yaşlarda kalıcılık gösterir. Ancak hormon dengesizliğine bağlı sivilceler, ergenlik döneminde veya 40‘lı yaşlarda da görülebilmektedir.

Hormon dengesizliğine bağlı sivilceler, yüzün alt yarısında, çene ve çene altı bölgede yoğunluk gösterir. Bazen göğüs ve sırtta sivilceler olabilirse de, en çok yüz bölgesi tutulur. Hormon kökenli sivilce daha çok papül, daha az nodül ve seyrek olarak da komedondan oluşur.

Yukarıdaki belirtiler söz konusu ise, adet döneminin ilk haftası yapılan hormon tetkikleri ile böyle bir durumun olup olmadığı kolayca saptanabilir.

Yapılan hormon testlerinden başlıcaları:

- Testeron

- DHEA-SO4 (Dehidroepiandrosteron sülfat)

- LH/FSH oranı (LH: Luteinizan hormon, FSH: Folikül stimulan hormon)

Bu testler, klinik tabloya bağlı olarak, gerek görüldüğünde doktor tarafından daha ayrıntılı bir şekilde genişletilebilir.

Tedavilere yanı alınmayan, tüylenme ve kilo problemi eşlik eden sivilceli bayanlarda mutlaka hormon araştırılması yapılmalıdır. Özellikle polikistik over toplumda oldukça yaygın görülür ve tanısı atlanabilir. Böbreküstübezleri de tedaviye dirençli hastalarda gözden geçirilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp