Burun Ve Kulak Tıkanıklığı

Burun Ve Kulak Tıkanıklığı :

Burun tıkanıklığı nedir?

Burnun en önemli görevlerinden biri solunumdur. Eğer bu görev tam anlamıyla yapılamıyorsa burun tıkanıklığından bahsedilir. Burun boşluğu ortada septum adı verilen ve kıkırdak ile kemikten yapılı bir bölme ile ikiye ayrılır. Her iki tarafta da konka adı verilen etler bulunur. Bu etler solunum havasının nemlendirilmesi ve ısıtılmasından sorumludur.

Burun Tıkanıklığı Sebepleri Nelerdir?

Burun tıkanıklığına anatomik, iltihabi ya da tümöral faktörler neden olabilir. Ayrıca bazı hastalar alt solunum yoluna bağlı nefes darlıklarını burun tıkanıklığı olarak tarif edebilmektedirler. En sık burun tıkanıklığı yapan hastalıklar şunlardır:

Kulak Tıkanıklığı Nedir?

Kulak tıkanıklığı, kulaklarda tıkanma hissine sebep olan ve seslerin net bir şekilde duyulmasını engelleyen bir durumdur. Bu rahatsızlık, genellikle uçak yolcularında görülür.

Kulak Tıkanıklığının Sebepleri Nelerdir?

Orta kulaktaki basınç değişiklikleri (barotravma), yabancı objeler, kazara kulak kanalından içeri giren böcekler, kulak kirinin fazlaca birikmesi, kulak içinde meydana gelen birtakım büyümeler, kulak hastalıkları, alerjik reaksiyonlar, kulak enfeksiyonları, grip, migren, sinüs enfeksiyonları ve yüksek yerlere çıkmak gibi etkenler kulak tıkanıklığının başlıca nedenlerindendir.

Omuzlarda ve boyunda meydana gelen kas sıkışmaları bile kulak tıkanıklığının sebepleri arasında sayılabilirler. Bu etkenlerin bir kısmı orta kulağı yemek borusuna bağlayan östaki borusunun zarar görmesine sebep olur. Bu borunun görevi orta kulağa hava giriş ve çıkışını sağlayarak kulak zarının her iki tarafına da hava baskısı yapmaktır. Bu iki tarafa yapılan baskının da eşit olması gerekir. Ancak östaki borusu tıkandığı zaman orta kulaktaki baskı azalır ve sonuç olarak da kulak zarı içe doğru çekilir. Bu da kulakta tıkanıklık hissinin oluşmasına sebep olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp