Bursit Hastalığı

Bursit Hastalığı :

Dirsek, kalça, diz, omuz. ayak başparmağı veya başka bir ekleminizde ağrı ve şişme Kese (burs) torbaya benzeyen bir zar olup pek çok eklemde bulunur (vücudun bir yanında 78 adet mevcuttur) Kese, kemikle kas ve kirişlerin lifli dokuları arasında bir yastık görevi görerek sürtünmeyi azaltır ve harekete olanak verir.

Biru kese iltihaplandığında ortaya çıkan hastalığa bursit denir. Tekrar eden fiziksel faaliyetler, çoğunlukla bursit'e neden olurlar; bir beyzbol topunu fırlatma ve bir tenis raketini sallama, yaygın nedenlerdendir.

Daimi uğraşla ilgili faaliyetler de bursit'e yol açabilir, bunun tipik bir örneği, "hizmetçi kızın dizi" denilen hastalıktır. (Burada dizin ön tarafındaki kese iltihaplanır).

Bursit, genellikle aşırı kullanım veyabasınç olayları ile ilgili olsa da böyle bir durum olmadan da ortaya çıkabilir.Doktorunuz fiziki muayene yapacak ve son zamanlardaki faaliyetlerinizi soracaktır.

Palpasyon ile, belli bir bölgede zayıflık olduğunu fark edebilir. Rahatsızlığın başka bir nedeni olduğu düşünülüyorsa, etkilenen bölgenin röntgeni çekilebilir; sebep bursit ise, röntgen görüntüsü normal olacaktır.

Ağrılı ekleme gerekli itina gösterildiği takdirde, bursit genellikle 2 hafta içinde yok olur. Aspirin gibi iltihap giderici ilaçlar, rahatsızlığı gidermek için kullanılabilir.

Bir kortikosteroid ilaç lokal enjeksiyonla verilebilir. Bursit. aynı eklemde ortaya çıkmaya devam ederse, etkilenen kese cerrahi müdahale ile alınabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp