Bronşitte Bitkisel Tedavi

Bronşitte Bitkisel Tedavi :

Bronşit görüldüğünde, vücudunuza yalnızca doğal bir yolla ihtimam göstermeniz bile çoğu zaman semptomları azaltmaya yetecektir. Bu, bolca temiz sıvı (sıcak çay, su ve portakal suyu, bunların tümü iyi gelecektir) içtiğinize ve geri kalanından yeteri kadar aldığınıza emin olmanızı içerir. Havadaki ekstra nem öksürdüğünüzde boğazınızın böylesine kuru olmasını ve kaşındırıcı hissetmesini engellemeye yardımcı olabileceği için birçok insan odalarında bir tane nemlendiriciyle uyumayı tercih eder.

Asla öksürüğünüzü bastırmaya çalışmayın, çünkü bu enfeksiyon oranını arttırabilir ve bu durum yalnızca öksürüğü şiddetlendirir. Öksürmek istediğinizde rahat bir şekilde öksürmek boğazınızı gevşetecektir.

Söylemeden geçmeyelim, bu durumu tedavi etmeye çalıştığınız süre boyunca sigara içmekten kaçınmanız gerekir. Eğer sigara kullanmıyorsanız sigara içenlerin yanında bulunmamaya dikkat etmelisiniz.

Akut bronşit durumunda bitkisel droglar komplikasyonları önlemek için, ağırlık derecesine göre tek başına ya da tamamlayıcı olarak erken dönemde kullanılır. Kronik bronşitte ise bu droglarla tamamlayıcı tedavi faydalı olur. Bronşiyal astım ve 3. devre KOAH bitkisel droglarla tedavi edilemez.

Bronşit İçin Şifalı Bitkiler

Duvar Sarmaşığı Yaprağı (Hederae helicis folium) : Taze ya da kurutulmuş yapraklardan üretilmiş standardize hazır preparatlar kullanılır. Etanollü ya da etanolsüz solüsyonlar bulunmaktadır. Yüksek dozları ishal bulantı ve kusmaya neden olabilir. Ayrıca mide ve bağırsak sorunu olanlar kullanmamalıdır.

Karaturp Kökü (Raphani sativi radix) : Taze kökten hazırlanan taze bitki sıkma suyu kullanılır. Karaturp soyulur, doğranır veya rendelenir ve meyve sıkacağıyla suyu çıkarılır. Günde birkaç defa 1 yemek kaşığı alınır.

Keskin tadını yitirmemesi için sıkılan su birkaç saat süresince buzdolabında bekletmeli ardından şekerle tadlandırılmalıdır. Mide mukozasında tahrişe yol açabileceği için altı haftadan fazla kullanılmamalıdır. Safra koliğine neden olabileceği için küçük safra taşı olan kişilerin kullanmaması gerekir.

Suteresi Otu (Nasturtii herba) : 2 gr kuru suteresi otu üzerine bir bardak kaynar su dökülür, 5 dakika demlenerek süzülür. Günde 3x yemeklerden sonra birer bardak içilir. Fazla miktarda veya altı haftadan uzun süre kullanılmamalı. İltihabi böbrek hastalıkları, mide ve bağırsak ülseri olan kişiler kullanmamalı.

Afrika Sardunyası Kökü: Kurutulmuş kökten hazırlanan standardize solüsyon kullanılır. Yetişkinler için günlük doz 3×30 damladır.

Balgamsız Öksürük İçin Çaylar

Daryapraklı sinirliot: 2 yemek kaşığı ince kıyılmış bitkinin üstüne bir bardak kaynar su döküldükten sonra 5 dakika demlenip süzülür ve günde birkaç bardak içilir. Beraber alındığında diğer ilaçların barsaktan emilimlerinin gecikmesine neden olabileceği için diğer ilaçların en az bir saat önceden alınması gerekir.

Ihlamur Çiçeği: 1 kahve kaşığı ince kıyılmış ıhlamur çiçeğinin üzerine 1 bardak kaynar su dökülür, 15 dakika demlenip süzülür. Günde birkaç defa içilir.

Balgamlı Öksürük İçin Çaylar

Rezene: 1 kahve kaşığı taze ezilmiş rezenenin üzerine bir bardak kaynar su dökülür, 5 dakika üstü kapalı olacak şekilde bekletilip süzülür. Günde birkaç kez içilir.

Anason: 1 dolu kahve kaşığı anason üzerine bir bardak kaynar su dökülür, üstü kapalı olarak 10 dakika demlenip süzülerek gün içerisinde birkaç bardak içilir.

Ağız mukozasındaki tatlı reseptörleri parasempatik duyu sinirlerini uyararak bronş salgılamasını arttırdıklardığı için, öksürük çayları her zaman tadlandırılarak içilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp