Boyunda Mantar Hastalığı

Boyunda Mantar Hastalığı : Mantar hastalıkları, çeşitli mantarların insanda yol açtıkları hastalıkları belirten genel terim. Mantar hastalıklarının başlıcaları arasında, dermatofitlerin yol açtığı, kılsız deri, deri kıvrımları, el ve ayakları etkileyen deri hastalıkları, saçlı deriyi etkileyen ve halk arasında kellik diye nitelenen hastalık ve özellikle göğüs, boyun ve kollarda lekelere yol açan pitiriyazis versicolor sayılabilir. Mantar hastalıklarının en yaygını olan mayaya benzeyen bir mantarın yol açtığı kandida hastalıkları ya da kandidiyaz, ağız, boğaz, akciğer, barsak, dölyolu, deri‘ve tırnaklardaki yüzeysel tabakaları etkileyebilir; damakta ve yanakların iç yüzünde, pamukçuk diye nitelenen kaymağa benzer lekeler belirir.

MANTAR HASTALIKLARI:

Çeşitli mantarlar deriyi ve onun çeşitli eklerini tutup bazı hastalık tabloları yaratırlar. Vücuttaki mantar hastalıklarını genel olarak tanımlamak için kullanılan terim “Mikoz”dur. Bu bölümde mantar hastalıklarından söz edeceğiz..

DERİDE MANTAR HASTALIKLARI

Mantarlar grubunda sınıflandırılan mikroskopik yapıda asalakların deriye ve saç, kıl, tırnak gibi deri türevlerine bulaşmasıyla mantar hastalıkları ortaya Çıkar. Bu hastalıkların çok sık görülmesi ve son derece bulaşıcı hastalıklar olması nedeniyle dermatolojide önemli bir yeri vardır. Tıbbın deri hastalıklarıyla ilgilenen bu dalının ortaya çıkardığı gerçekler doğrultusunda yalnız kişilerin değil, çeşitli kurum ve kuruluşların da gerekli.Önlemleri alması gerekir. Temizlik koşullarındaki düzelme bu hastalıkların yayılmasını büyük Ölçüde engellemiş olmakla birlikte, özellikle kırsal kesimdeki yaşam koşulları mantar hastalıklarının bulaşmasını kolaylaştırmaktadır. Sonuçta hem tedavi, hem de hastalıktan korunma bakımından önemli sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle mantar hastalığına yol açan etkenler üzerinde Özenle durulması gerekir. Bu hastalık etkenleri asalak mantarlar adı altında toplanabilir.

ASALAK MANTAR NEDİR?

Bitkiler alemi üstün yapılı bitkiler, yani yeşil bitkiler ve basit yapılı bitkiler olarak iki ana gruba ayrılabilir. İsveçli ünlü doğabilimci Carolus Linnaeus bu ikinci gruba Yunanca “gizlievli” anlamına gelen kriptogam adını vermişti. Çünkü bu bitkilerde üreme organlan gizlidir ve ilk bakışta görülemez. Kriptogam ya da tohumsuz bitki denen bu grup üyelerinin tersine, üstün yapılı bitkilerde üreme organlarım oluşturan çiçekler belirgin biçimde ortadadır. Geleneksel sınıflandırmalarda kriptogamlann talli bitkiler denen bir grubu suyosunlanyla (algler) birlikte mantarları da kapsar. Tal özelleşmiş dokulardan yoksun, basit lifli bir yapıdır. Tipik olarak mantar, çeşitli biçimlerde yerleşmiş spor denen üreme birimleriyle yüklü dallanmış bir lif kütlesidir. Lifler, yani ipliksi uzantılar hif, hiflerin oluşturduğu karışık yumak İse miselyum olarak bilinir. Miselyum da üreme birimleriyle birlikte tali, yani mantarı oluşturur. İster şapkalı mantar biçiminde ortaya çıksın, ister ancak mikroskop altında görülebil-sin bütün mantarlar temel olarak aynı temel yapıyı paylaşır. Mantarların tür sayısı 100 bini aşar. Bunlar arasında bitkilerde ve hayvanlarda asalak yaşayan çok sayıda tür vardır. İnsan derisinde hastalık etkeni olan mantarların sayısı da oldukça kabarıktır. Bu mikroskopik asalaklar “deri mantarı” anlamına gelen dermatonıiset ya da tıpta daha yaygın olarak dermatofit adı altında toplanır.

Dermatofıtler Microsporum, Trichophyton ve Epidermophyton cinslerini kapsar. İnsan ve hayvan asalağı olan bu cins üyeleri bütün dünyaya yayılmıştır. Her coğrafi bölgenin kendine özgü dermatofit türleri vardır.Dermatofıtler değişik yollardan salgınlara yol açabilir. İnsana horoz, köpek gibi hayvanlardan bulaşan Microsporum üyeleri belirli bir deri bölgesine yerleşmiş hastalık odaklan oluşturur.Hastalığın yayılması aile ya da ufak bir topluluk içinde oldukça sınırlıdır. Bu durum mantarın hayvandan insana geçerken çok yüksek olan bulaşıcılığmın insandan insana geçerken azalmasından kaynaklanır. Microsporum canis‘in üç konak değiştirdikten sonra hastalık yapıcı özelliğini yitirdiği kanıtlanmıştır. Ama insandan bulaşan Microsporum cinsi mantarlar çocuklar arasında büyük sal-guılara yol açarak hastalığın okul, yuva gibi ortamlarda hızla yayılmasına neden olabilir. Geçmişte önemli sorunlar yaratan bu salgınlar yöneticileri köktenci çözümlere yöneltti. Örneğin Fransa‘da salgınları denetim altına alabilmek için tinealı çocukların gideceği ayn ilkokullar açıldı. Güve anlamına gelen Latince kökenli bir sözcük olan tinea, elbise güvesinin yünlü dokumalardaki yeniklerini andıran mantar kaynaklı yüzeysel deri lezyonlannı tanımlamak için kullanılır. Bu tanımdan da anlaşılabileceği gibi dermatofitlerin yol açtığı hastalıklar tinea adı altmda toplanabilir.

Yorumlar

  • Nur** Ake*
    7 yıl önce
    benim boynumda mantar var bikacsene önce vardı dokdora giitm boyun fısfıs verdi ve gecti şimdi gine cıktı kaşnıyo sıcaktan calışıyorumda doktora gitmeye vaktim yok acaba ne ilac öneririsniz tşkr
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Mantar hastalıkları maya veya küf mantarlarının oluşturduktan hastalıklardır. Olguların büyük çoğunluğu yüzeysel mantar hastalıkları şeklinde karşımıza çıkarlar. ürün için tıklayınız. Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp