Böbrek Üstü Bezi Rahatsızlıkları

Böbrek Üstü Bezi Rahatsızlıkları :

Böbreküstü bezi hayati önemi olan hormonları salgılayan bir endokrin organdır. Adını bulunduğu yerden alır.Böbreklerimizin üstünde yer almasına rağmen böbreklerle ilgisi yoktur. Korteks dediğimiz dış kısmı üç bölümden oluşur, iç kısmı ise tek bölümdür. Korteks de vücut için gerekli kortizon yapısındaki Hormonlar üretilir.

Bu hormonlar üç gruptur: seks steroid hormonları, mineralokortikoidler, glukokortikoidler.Addison hastalığında özellikle bu Hormonların eksikliğine bağlı belirtiler olur. Hastalığı Thomas Addison tanımladığı için ismi verilmiştir.En sık görüldüğü yaşlar 30- 40 yaşlarıdır. kadınlarda daha fazla görülür.

Hastalık ya böbreküstü bezinin kendisine ait bozukluklar veya böbreküstü bezini idare eden hipofiz bezinin yetersiz çalışması sonucu ortaya çıkar. Böbreküstü bezinin harabiyeti otoimmun sebepler, verem, mantar infeksiyonları, meningokoksemi, lenfoma, amiloid veya demir birikimi ile olur.

BELİRTİLERİ


Halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, zayıflama ilk yakınmalardır. Bu şikayetler pek çok hastalıkta da olan genel şikayetler olduğu için çok anlamlı olmayabilir. Bunlar dışında deri rengi koyulaşması, ağız içinde ve vücuttaki kat yerlerinde koyu renk lekelenmeler, tansiyon düşüklüğü, bulantı, kusma, kabızlık, karın ağrısı, şeker düşüklüğü, ishal, kas eklem ağrısı, Tuzlu yeme arzusu, ciltte beyaz lekeler (vitiligo) görülür.

Uzun süren durumlarda psikolojik bozukluklar da görülebilir. Bunlar hafıza bozukluğu, bilinç bulanıkları, Depresyon şeklinde olabilir. Androjen yetersizliği erkekte belirgin değilken kadında kasık ve koltukaltı kıllarda azalma, adet kanaması olmamasına, cinsel istek azalmasına sebep olur.

TANI


Tanısı için hastalığı mutlaka akla getirmek gerekir. Hastalık yavaş ve sinsi geliştiği için yakınmalar hastalık ilerledikçe daha belirgin hale gelir. Tanıda bezin salgılaması gereken hormonların eksikliği ve bu hormonların eksikliğinin yol açtığı laboratuar sonuçlarının saptanması gerekir. Hastalığa yol açan sebepleri belirlemek için ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MR) gibi görüntüleme tetkikleri kullanılır. Ayrıca tanıyı doğrulamak için hormonal uyarı ve baskılama testleri de yapılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp