Böbrek Taşı Nasıl Düşer Belirtileri Nelerdir

Böbrek Taşı Nasıl Düşer Belirtileri Nelerdir

Daha çok su için
Su vücuttaki toksinlerin ve böbreklerdeki taşların (kumun) daha hızlı atılmasına yardımcı olur. Her ne kadar çok su içmek, doğrudan bir böbrek taşı tedavisi değilse bile, yinede küçük büyüklükteki kumların atılmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca daha büyük taşların oluşmasını da engellemektedir. Ayrıca sıcak bölgelerde, deniz kenarlarında yaşıyorsanız su tüketiminize özel olarak dikkat etmeli ve arttırmalısınız. Ayrıca sadece su içerek değil, çeşitli meyve sularıyla da vücuda su alımını arttırabilirsiniz. Örneğin limonata içerdiği sitrik asitle, böbrek taşını oluşturan ana elementlerin çözülmesine yardımcı olacaktır.

Ağrı kesiciler
Böbrek taşıyla ilgili rahatsızlık çeken birçok kimse çeşitli ağrı kesiciler kullanmaktadır. Bunun sebebi böbreklerdeki taşın (kumun) idrar yoluyla düşürülmesi gerçekten çok ağrı verici olabilir. Birçok durumda idrarda kan bile görülebilir. Eğer ağrınız dayanamayacağınız kadar çok olursa reçetesiz olarak satılan çeşitli ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Bu konuda tek dikkat etmeniz gereken sterod yapıda olmayan ve iltihap sökücü özellikteki ağrı kesicileri tercih etmenizdir. Eğer bu tarz reçetesiz ilaçlar ağrınızı dindirmeye yetmzse, doktorunuzun tavsiyesiyle daha güçlü ağrı kesicilere yönelebilirsiniz. Fakat ağrı kesicilerin kullanımında, mutlaka tavsiye edilen dozda kullanmaya özen göstermelisiniz. Ağrının artmasıyla tavsiye edilen düzeyin üstünde ağrı kesici kesinlikle kullanmamalısınız.

Alternatif tedavilerle böbrek taşı nasıl düşer
Eğer bitkisel şifa ve tedavi yöntemlerini tercih ediyorsanız böbrek taşıyla ilgili bu konuda yardım alabilmeniz mümkündür. Birçok uzmanın tavsiyesine göre, 1 yemek kaşığı zeytinyağını, yine 1 yemek kaşığı limon suyuyla karıştırarak içmek, böbrek taşının düşürülmesinde yardımcı olmaktadır. Bu yöntemin faydalı olduğunu bildiren çok sayıda hasta olmuştur. Fakat tabiki bunu denemeden önce doktorunuza mutlaka danışmalısınız. Bazı doktorlar yeterince araştırmayla desteklenmediği için alternatif ve bitkisel tedavi yöntemlerinin uygulanmaması gerektiğini savunmaktadırlar. Ayrıca hali-hazırda uygulanan bir tedavi yöntemi var ise, bu yöntemle uyumsuzluk gösterebileceğini belirtmektedirler.

Litotripsi yöntemiyle böbrek taşı nasıl düşer
Litotripsi böbrek taşlarının kansız olarak parçalanmasında kullanılan ve böbrek taşı tedavisinde kendisini kanıtlamış bir yöntemdir. Bu yöntemde özel dalgalar yardımıyla böbrek taşları parçalanmaktadır. Fakat eğer böbrek taşlarınız çok büyükse, bu durumda litotripsi etkili olamayabilir ve bu durumda doktorunuz cerrahi müdahele ile böbrek taşınızın alınmasını tavsiye edebilir.

Cerrahi müdahele
Açık cerrahi müdahele böbrek taşının tedavisinde çok nadir olarak kullanılmaktadır. Bunun sebebi çeşitli komplikasyonlar ve içerdiği yüksek risktir. Ayrıca hastaneye yatma zorunluluğu bulunması ve tedavi sonrası kendini toparlama sürecinin 4 ile 6 hafta arasında sürmesi bu yöntemin çok tercih edilmemesine sebep olmaktadır.

Böbrek Taşı Belirtileri

Taş, üst idrar yoluna inmedikçe herhangi bir belirti yaşamayabilirsiniz. Ancak taş idrarla birlikte mesaneye ulaşmak için üst idrar kanalına çıktığında, kanalı tıkayarak idrarın mesaneye ulaşmasını kısmen önleyebilir. İşte böbrek taşı belirtileri bu noktada ortaya çıkar.

Ağrı: Karın bölgesinde, yanlarda veya sırtın alt kısmında, bıçak gibi giren şiddetli ağrılar görülebilir. Ağrılar aniden gelir ve birden hafifleyebilir.

Ağrı uzun veya kısa süreli olabilir. İki ağrı dönemi arasında herhangi bir ağrı yaşanmayabilir. Ağrı kasık bölgesine ve testislere inebilir. Hasta ağrı anında ağrının hafiflemesine yarayacak bir duruş pozisyonu bulamaz ve genellikle ayakta durur.

Ağrıların şiddeti taşın büyüklüğüyle doğru orantılı değildir. Örneğin, çok küçük fakat keskin uçları bulunan kristal formunda bir böbrek taşı şiddetli ağrılara neden olabilir.

İdrar Rengi: İdrar normalden koyu, bulanık ve kokulu olabilir. idrarda kan görülebilir.

Sık İdrara Çıkma: Taş, üst idrar yolundan mesaneye doğru ilerledikçe hasta daha sık idrara çıkma ihtiyacı hissedebilir. İdrar sırasında yanma yaşanabilir.

Diğer Belirtileri: Kusma ve mide bulantısı böbrek taşı belirtileri arasındadır.

Böbrek taşı üst idrar yolunu tıkarsa böbrek enfeksiyonuna neden olabilir ve bu durumda aşağıdaki belirtiler görülebilir;
  • Sırtın alt bölümünde ağrı
  • 38 derece veya üstünde yüksek ateş
  • Titreme
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Kokulu idrar
  • İdrar sırasında ağrı
  • Sık idrara çıkma isteği
  • İshal

Böbrek Taşı ve Beslenme

Böbrek taşı oluşumunu, doğru beslenme programı ve yeterli miktarda sıvı tüketilerek büyük oranda önlenebilir. Taşın türüne bağlı olarak farklı beslenme programları oluşturulabilir.
Aşağıda örnekleri bulabilirsiniz ancak kendi yaş aralığınıza ve sağlık koşullarınıza uygun bir beslenme programı için bir beslenme uzmanına danışmanız daha doğru olacaktır.
Kalsiyum Oksalat Taşları: Bu taşlardan korunmak için sodyum, hayvansal protein, kalsiyum ve oksalatın azaltılması önerilir.
Kalsiyum Fosfor Taşları: Sodyum, hayvansal protein ve kalsiyum azaltılmalıdır.
Ürik Asit Taşları: Yumurta, et ve balıktan alınan hayvansal protein sınırlandırılmalıdır.

Böbrek Taşı Tedavisi
Böbrek taşı tedavisinde izlenecek yöntem taşın büyüklüğüne ve yarattığı rahatsızlığa göre değişmektedir. Küçük böbrek taşları alınan sıvı miktarı arttırılarak idrarla birlikte vücuttan atılır.

Taş böbrekten çıkıp üst idrar yoluna girdiğinde ağrılar artarsa doktorunuz güçlü ağrı kesici reçete edebilir.

Taşın türüne bağlı olarak taş formasyonunu azaltan ve büyümüş taşların bölünmesine yardımcı olan ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlarla birlikte idrar söktürücü ilaçların kullanılması önerilebilir.

Böbrek taşı ameliyatı, böbrek taşı normal yollarla vücuttan atılamıyorsa, büyüyorsa, idrar akışını engelliyorsa ve ağrılar kontrol edilemiyorsa başvurulan yöntemdir.
Ameliyat türü, taşın büyüklüğüne ve bulunduğu bölgeye göre değişir.

Litotripsi: Bu yöntemde, böbrek ve üst idrar yolunda bulunan küçük taşlar şok dalgaları ile parçalanır. Küçülen taşların idrar yoluyla atılması hedeflenir.

Perkütan Nephrolithotomy: Küçük bir kesikle vücuda sokulan endoskopi ile yapılan böbrek taşı ameliyatıdır. Bu ameliyat çoğunlukla böbreğe yakın büyük taşların alınması için yapılır.

Diğer yöntemler işe yaramadığında açık cerrahi müdahale olan “nephrolithotomy” tercih edilebilir.

Ureteroscopy: Ciltte bir kesik açılmadan gerçekleştirilen ve alt idrar yolundaki taşların temizlenmesinde kullanılan müdahale yöntemidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp