bitkisel romatizma tedavisi nasıl yapılır

Bitkisel Romatizma Tedavisi : Vücudumuzun hareketini sağlayan kas ve iskelet sistemimizde şişlik, ağrı, hareket sınırlamasına yol açan, iç organlarımızda çeşitli rahatsızlıklara neden olan hastalıklara romatizma denir. Romatizma tek bir hastalık değildir. 200′den fazla çeşidi vardır.Kadınlarda daha fazla görülse de erkeklerde daha çok görülen türleri de vardır (gut gibi). Yaş ilerledikçe görülme olasılığı artar. Çocuklarda genelde 1-3 ve 9-12 yaşlarında başlar. Kız çocuklarında görülme sıklığı daha fazladır ama ülkemizde durum bunun tersidir. Ağrı, ateş, eklem tutulması, zayıflık, iç organların tutulması gibi şikayetler gözlenir. Aniden ortaya çıkabilir ya da yavaş yavaş gelişir.

Daha ağır seyreden ve genelde tüm vücudu etkileyen iltihaplı romatizmaların nedeni bağışıklık sistemi bozukluklarıdır. Tüm organlarda etkisi görülebilen ve genetik geçişin önem taşıdığı bu hastalıkların hiçbirinin kesin tedavisi bulunamamıştır. Romatizmal hastalıklar genel olarak kadınlarda daha sık görülmekte ve yaş ilerledikçe sıklığı artmaktadır. Bununla birlikte erkeklerde daha sık görülen (gut, ankilozan spondilit vs) ya da ön planda gençlerde görülen (sistemik lupus eritematozus, ankilozan spondilit vs) hastalıklar da vardır. Romatizmal hastalıklar çocukluk çağında da görülebilir (akut romatizmal ateş, juvenil romatoid artrit vs). Romatolojik hastanın en sık yakınmaları ağrı, halsizlik, yorgunluk ve tutukluktur.

Omega 3 yağ asitleri. Omega 3 asitleri iltihaplarla savaşıyor. En zengin omega 3 kaynağıysa balık yağı. Balık yağı somon ve ton gibi yağlı balıklardan elde ediliyor. Araştırmalara göre omega 3 eklemlerdeki ağrılara ve sabah uyuşukluklarına iyi geliyor. Ama dezavantajı da var. Omega 3 yağları kanama riskini arttırıyor, özellikle de bazı ilaçlarla birlikte kullanılınca. Ayrıca yüksek tansiyonu olanlar için de önerilmiyor.

Hodan yağı. Şişkin ve hassas eklemlerin tedavisinde hodan yağı da etkili. Ama uzmanlara göre bunun yanı sıra bir ağrıları azaltacak ilaçlar kullanılmalı. Örneğin steroidler. Ayrıca hatırlatalım, hodan yağı ağız yoluyla alındığında bir de yan etkisi var: midenizde şişkinliğe ve rahatsızlığa yol açabilir. Ayrıca karaciğerinize zarar vererek kanamaya yol açabilir.

Yeşil çay esansı, kürkümin, kuersetin, zencefil, beyaz söğüt kabuğu. Bunlar da bitkisel romatizma tedavisinin yollarından. Hepsinin ortak özelliği iltihap giderici olmaları. Ama bir de uyarı var. Tıpkı birçok doğal yöntem gibi zencefil de kanama riski taşıyor. Bu yüzden zencefili diyabeti, kalp sorunları ve kanama sorunları olanlar kullanmamalı. Kürkümin de mide rahatsızlıklarına ve mide bulantısına yol açabiliyor. Safra kesesi sorunları ve safra kesesi taşları olanlar kürküminden uzak durmalı. Alerjisi olanlar da söğüt kabuğundan uzak durmalı. Daha önce alerjiniz olmuşsa söğüt kabuğu sizde tekrar alerjik reaksiyon yaratabilir. Özellikle de geçmişte aspirine alerjisi olanlar dikkatli olmalı.

Avokado ve soyanın sabunlaşmayan ekstresi. Bu maddeler vücuttaki dokuların düzelmesine ve normale dönmesine yardım ediyor. İsimleri size karmaşık görünmüş olabilir. Bu maddeleri aramak yerine avokado ve soya fasulyesi yemeniz bile etkili olacaktır.

Arnika. Bu madde ağız yoluyla aldığınızda zehirli ya da zararlı olabilir. Onun yerine ağrıyan bölgelere krem gibi sürerek uygulamanız daha sağlıklı.

Koloidal gümüş. Gerçekten de gümüş içeren bir madde ve bedeni geçici olarak maviye boyuyor. Ama uzmanlar pek fazla önermiyor. Çünkü böbrek sorunları, nörolojik sorunlar, mide rahatsızlıkları ve yorgunluk riski taşıyor.

Bitkisel Tedaviler:

Romatoid Artrit üzerinde etkili olan bitkiler şöyle sıralanabilir:
•Isırgan: Son derece kuvvetli yangı ve ağrı giderici etkisi vardır. Güvenli bir bitkidir.
•Kuşburnu: Yangı gidericidir ve yüksek miktarda C vitamini içerir.
•Papatya: Yangı giderici ve sakinleştiricidir.
•Zencefil: Kuvvetli yangı gidericidir. Mide bulantısını giderir.
•Zerdeçal: Kuvvetli yangı giderici özelliği yanında, Karaciğer üzerinde kuvvetlendirici ve kan yağlarını düşürücü etkisi vardır.
•Meyan kökü: Yangı gidericidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp