Beyin Damar Tıkanıklığı Ameliyatı

Beyin damar tıkanıklığı ameliyatı ile ilgili merak ettiklerinizi bu yazıda okuyabilirsiniz...Karotis arterler boynun her iki tarafında beyninize oksijenli kan taşıyan büyük atardamarlardır (Şah-damarı). Bu damarlardan biri daraldığı zaman beyninize yeteri kadar oksijen taşınamaz. Bu da “Felç” olmaya neden olabilir. Aşağıda beyin damalarının tıkanıklığı ve felç olma riskini azaltmak için neler yapılabileceği kounusunda bilgi yer almaktadır.

Beyin damar tıkanıklığı tedavisinde kullanılan % 100 Bitkisel ürünleri görmek için tıklayabilirsiniz....

FELÇ BULGULARI:

Beynin herhangi bir bölgesine giden kan akımının geçici olsa bile durması felç durumuna yol açar. Felç geçici olabilir ancak çoğunlukla kalıcıdır. Felç durumunda en çok görülen şikayetler şunlardır: Kollarınızda veya ayaklarınızda güç kaybı veya uyuşukluk, görmenizde ani değişiklikler veya bir gözün tamamı ile kör olması, konuşmanın anlaşılmaz hale gelmesi, yüz felci.

FELÇ OLASILIĞINI AZALTMAK:

Karotis endarterektomi, tıkalı olan şah-damarlarının cerrahi olarak açılması için kullanılan tıbbi terimdir. Eğer felç olduysanız, ameliyat bazen hemen gerekebilir. Eğer hiç şikayetiniz yoksa doktorunuz ameliyat kararı vermeden önce birkaç ay sizi takip etmek isteyebilir. Bu da damarlardaki darlığın derecesine bağlıdır.

FELÇ NEDEN OLUR:

Sağlıklı bir şahdamarı beyninize kesinitisiz kan akışının devam etmesini sağlar. Ancak eğer şah-damarının içinde tıkanıklık varsa er veya geç küçük veya büyük bir felç durumu ortaya çıkabilir. Sigara kullanmak, yüksek kolesterol, şeker hastalığı gibi çeşitli hastalıklar bu atardamarın daralamasına ve tıkanıklığa yol açabilir. Tıkanıklık derecesi arttıkca felç olma riski de artar.

Karotis Arterlerde (Şah damarında) Daralma Olursa:

Yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve diger bazı sağlık problemleri arterin içinde kireçlenmeye yol açar. Sigara kullanımı ve sağlıksız diyet de bu damarların kireçlenmesini artırır. Kireçlenme ile birlikte damarın iç çapı daralır. Bu durum damar içindeki kan akışını azaltır ve kan pıhtısı oluşma riskini artırır. Damar daralmasına bağlı olarak beyine giden kan miktarı önemli derecede azalır.Açık ve sağlıklı bir şahdamarı beyine kolayca ve kesinitisiz kan akımı sağlar. Daralmış veya tıkalı damar kan akımının azalmasına yol açar.

Karotis arterin tıkanmasının tehlikeleri:

Arterin tıkanıklığı ile küçük kan pıhtısı parçaları ve kireç parçaları arterin duvarından koparak beyindeki küçük damarlara gider ve bu damarların tıkanmasına yol açabilir. Beyinde damar tıkanıklığı da felç olmaya yol açar.

Geçici Felç Nasıl Olur:

Küçük kan pıhtısı parçaları beynin değişik yerlerinde kan akımının geçici olarak bozulmasına ve “mini-felç” veya “geçici felç” durumuna yol açar. Bu durum birkaç dakikadan 24 saate kadar sürebilir. Geçici felç veya mini-felç çok ciddi bir sorundur ve kalıcı büyük bir felcin habercisi olabilir. Böyle bir durumda hemen tıbbi yardım gerekir.

Kalıcı Felç Nasıl Olur:

Daha büyük kan pıhtıları beynin bir kısmında kan dolaşımını tamamen durdurur ve bu olay buradaki beyin dokularının ölümüne ve kalıcı felce yol acar. Felç sonrası şikayetler beynin hangi kısmının etkilendiğine bağlı olarak değişir. Bazı hastalar felçten sonra yürümekte zorluk çeker, bazı hastalar konuşma zorluğu çeker, bazı durumlarda felç öldürücü de olabilir. Bütün bu durumlarda hastanın acil olarak hastaneye kaldırılması büyük önem taşır. Arrter içinde kireçlenme kan pıhtılarına yol açar. Beyine giden kan pıhtıları geçici felç veya kalıcı felç durumuna yol açar.

GEREKEN TETKİKLER NELERDİR:

Doktorlarınız karotis damarındaki sorun hakkında daha detaylı bilgi edinebilmek için çeşitli tetkikler yapabilir. Bu tetkileri takiben daha başka tetkikler de gerekebilir. Bunların amacı da sorunu tam anlamı ile ortaya çıkarmak ve cerrahi bir müdahelenin gereğinin olup olmadığını anlamaktır.

Tıbbi Geçmişiniz:

Doktorunuza sorunlarınızı detaylı olarak anlatınız. Bu şikayetler uyuşukluk, kuvvetsizlik, görme bozuklukları gibi sorunlar olabilir. Doktorunuza yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi diger sağlık sorunlarınız hakkında da bilgi vermeği de unutmayınız. Bu hastalıklar felç olma riskinizi artırabilir.

Doktor Muayenesi:


Doktorunuz tansiyonunuzu ölçecek ve bütün damarlarınızı tıkanıklık bulguları için dinleyecektir. Tıkanmış damarlarda kan akımının bozulması nedeni ile kalp atışı ile beraber anormal bir ses duyulabilir. Gözlerinizdeki kan dammarlarındaki ince noktalar da karotis arter hastalığının bir göstergesi olabilir.Doktorunuz refleksleriniz ve kol ve bacaklarınızda kuvvet kaybı olup olmadığını da inceleyecektir. Muayene bulgularınıza bağlı olarak başka tetkikler de istenebilir.

DOPPLER ULTRASON TETKİKİ:


Bir teknisyen ultrason yöntemini kullanarak karotis arterlerinizin görüntülemesini sağlar. Bu tetkik sırasında özel bir alıcı cihaz boynunuza hafifçe bastırılır, bu sırada bir televizyon ekranında görüntü oluşur. Sonuçta bu arterlerin ne kadar daraldığı anlaşılır.

ANJİYOGRAFİ:

Sizden anjiyografi denilen bir tetkik de istenmiş olabilir. Bu tetkik sırasında bir doktor damardan verilen boya ile karotis arterlerin röntgen filmini çeker. Arterlerin içinin haritasi çıkarılır.

Diğer Görüntüleme Tetkikleri:

Manyetik Rezonans Anjiyografi ile röntgen ışınları ve radyasyon kullanılmadan arterlerin haritası çıkarılabilir. Bu daha yeni bir yöntemdir. Beyin tomografisi ile de daha önce felç geçirip geçirmediğiniz ve eğer varsa beyinde olusan hasarın miktari belirlenir.

Ameliyat Gerekiyor mu?

Doktorunuz sizin için en uygun tedavi yöntemini size önerecektir. Ameliyata ihtiyacınız olup olmadığı şikayetlerinize ve arterlerdeki daralmanın miktarına bağlıdır. Doktorunuz ameliyat önereceği gibi bir süre sizi takip etmek de isteyebilir.

Ameliyat ne zaman gerekir:


Damarlarınızdaki daralma hafif derece olsa bile eğer gelip giden geçici felç olma gibi şikayetleriniz varsa ameliyat gereklidir. Hiç şikayetiniz olmasa bile, tetkikler arterlerinizde ağır derecede tıkanıklık gösteriyorsa felç olma şansınız yine yüksektir ve ameliyata gerek vardır.

Tedavi Planınız:

Eğer ameliyat gerekiyorsa doktorunuz size “karotis endarterektomi” denilen bir ameliyat önerecektir. Bu ameliyatla damarların içindeki kireçlenme temizlenir ve damarın içi yeniden pürüzsüz hale getirilir. Böylece damar içinde kan pıhtısı oluşması önlenmiş olur. Hemen ameliyat önerilmese bile doktorunuz size felç riskini azaltıcı bazı degisiklikler önerebilir: bunlar tansiyonu kontrol altına almak, sigarayı bırakmak, daha sağlıklı yiyecekler yemek ve düzenli olarak egzesiz yapmak gibi değişikliklerdir. Kanın akışını düzenleyici ve kanı sulandırıcı bazı ilaçlar almanız da önerilebilir.

AMELİYATA HAZIRLIK:

Bu ameliyatın başarılı olması için sizin de hasta olarak büyük bir rolunuz vardır. Doktorunuz size ameliyattan önce neler yapmanız gerektiğini detaylı olarak anlatacaktır. Ameliyatin riskleri ve olası komplikasyonları hakkında detaylı bilgi verecektir. Eğer tereddüt ettiğiniz noktalar varsa doktorunuza sormaktan çekinmeyiniz.

Ameliyattan önce:

Aşağıda belirtilen noktalara dikkat etmeniz ameliyatınızın başarılı geçmesine önemli ölçüde yardımcı olacaktır:
-Doktorunuza aspirin dahil aldığınız bütün ilaçları belirtiniz
-Eğer sigara kullanıyorsanız ameliyattan önce kesinlikle bırakmaya çalışınız
-Ameliyat günü gece yarısından sonra hiçbirsey yiyip içmeyiniz, buna su ve çay da dahildir
-Eğer doktorunuz ameliyat sabahı ilaçlarınızı almanızı önermişse bu hapları çok az miktarda bir su ile içiniz.

AMELİYATIN RİSKLERİ VE OLASI KOMPLİKASYONLARI:

Her ameliyat gibi karotis endarterektominin de bazı riskleri ve olası komplikasyonları vardır. Bunlardan bazıları şunlardir:
-Kanama
-Geçici olarak konuşmada bozukluk ve yutkunma güçlüğü
-Kalp sorunları
-Geçici veya kalıcı olarak felç olmak

Hastaneye yatışınız sırasında size ameliyat hakkında yeniden ayrıntılı bilgi verilecektir. Bu ameliyat genel olarak bir veya iki saaten fazla sürmez. Hastanede yatış süresi ise bir veya daha nadir olarak iki gece olabilir.

Hastaneye Yatış:

Ameliyat hazırlığının bir parçası olarak bir ameliyat izin formu imzalamanız gerekecektir. Bu form ameliyatın bazı detaylarını ve risk ve olası komplikasyonlarını kapsar. Ayrıca tansiyonunuz ve nabzınız ölçülür ve bir damar yolu başlanır.

Anestezi:

Anestezi ameliyat sırasında ağrı duymamanızı sağlar. Anestezi uzmanı bir doktor size hangi tür anestezi yöntemi uygulanacağını anlatacaktır. Genel anestezi ameliyat sırasında sizin tam anlamıyla uyumanızı sağlar. Lokal anestezi ise sadece ameliyat yerini uyuşturur ancak ameliyat sırasında şuurunuz açık kalır. Bu sırada sizi sakinleştirmek için bazı ilaçlar da verilebilir.

Ameliyat Yeri:

Ameliyat için yapılan insizyon karotis arterlerin tam üzerine gelecek şekilde yapılır. Yaranın uzunluğu ve boyundaki yeri hastadan hastaya değişik olabilir.
Ameliyat sırasinda ince bir tüp ile kanın akış yolu değiştirilir ve cerrahınız damar üzerinde çalışırken beyine kan akımının devam etmesi sağlanır. Bu teknik diğer taraftaki damarın tıkanıklık derecesine bağlı olarak bazı hastalarda uygulanır.

Damarın Temizlenmesi:

Cerrahınız damarı içndeki kireçenmeyi dikkatlice damar duvarıdan ayırır. Böylece damar içinde pıhtı oluşması ve dolayısı ile felç olma tehlikesi büyük ölçüde azaltılmış olur.

Ameliyatın Sonlandırılması:

Kireçlenme çıkarıldıktan sonra doktorunuz damar duvarını dikişlerle kapatır. Bazen ameliyat yerine ince bir dren bırakılır ve yara küçük bir bandajla kapatılır.

Hatanede yatış dönemi:

Ameliyattan sonra ayılma ünitesine alınacaksınız. Buradan da bir veya birkaç gün kalacağınız bir hasta odasına götürülürsünüz. Hastalar bu ameliyattan sonra genellikle ertesi gün taburcu edilirler.Ameliyat sonrası ilk birkaç saat: Ameliyattan hemen sonra ya bir ayılma ünitesinde ya da yoğun bakım ünitesinde olacaksınız. Ameliyat yerinde biraz ağrı hissetmek normaldir. Başınızı çok fazla oynatmamaya çaı,lışın. Bir damar yolu ile ağrı kesici ilaçlar ve yeteri kadar sıvı almanız sağlanacaktır.

Bu arada tansiyonunuz, kalp hızı ve solunumuz yakın olarak takip edilir. Ziyaretçilerin bu sırada sizi görmesine de izin verilir.Ameliyattan sonra birkaç saat içinde başka bir hastane odasına gönderileceksiniz. Sizden kısa bir süre içinde ayağa kalkıp yürümeniz beklenir. Eğer yara içine bir dren konmuşsa bu doktorunuz taraıfndan çıkarılır. Yine doktorunuz ne zaman taburcu olabileceğinize karar verir.

Taburcu olduktan sonra:

Taburcu olduktan birkaç gün sonra kendinizi iyi hissetmeye başlayacak ve eski gücünüze kavuşacaksınız. Ancak yine de ameliyatlıolduğnuzu ve vücudunuzun dinlenmeye ve iyileşmeye ihtiyacı olduğunu unutmayın. Kendinizi aşırı derecede yormayın. Doktorunuzun verdiği önerilere tamamı ile uyun.

İyileşmenizi hızlandırmak:

Taburcu olduktan sonra ilk birkaç günü evde dinlenerek geçirin.
-İlaçlarınızı önerildiği şekilde alın
-Doktorunuz izin verene kadar (bir veya iki hafta süre ile) araç kullanmayın
-Önerildiği zaman duş almanızda bir sakınca yoktur ancak yaranın üzerini hafifçe ılık su ile yıkayın
-Eger traş olacaksanız yaranın çevresinde dikkatli olun

Doktorunuzu ne zaman aramanız gerekir:

-Boynunuzda şişme olursa
-Yarada akıntı olursa
-Kollarda veya ayaklarda uyuşma ve kuvvetsizlik olursa
-Aniden bir gözünüzde görme kaybı olursa veya görmenizde herhangi başka bir bozukluk olursa
-Konuşmanızda tutukluk olursa

Yorumlar

  • Zey*** Kan**
    7 yıl önce
    merhaba benim sum anjuyoluyla tikali kalp damarinin acilmasinda dolayi hayati tehlke ola bilirmi ne yapilmalidir arkadasim ölümden kkuy herseyden uzaklasiy budurm beni endiselendiriy bana bir yol gösterirmisiniz iki kalp dmari tikali anju ile acilmamis
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Damar tıkanıklığı atardamarlarda meydana gelen en yaygın hastalıklardan biridir. Atardamarlardan birinin, belirli bir sebeple daralması veya tıkanmasına denir.En önemli nedeni damar sertliğidir.Yaban mersini iyi bir damar açıcıdır.Bunun için size yaban mersini karışımlı setimizi önerebiliriz.Tedavi ile izlediğimiz yol için linke tıklayabilirsiniz. Geçmiş olsun bilgi hattı: 224 2 3 4 5 6 7 8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp