Beta Agonistler

Beta Agonistler :

Vücudumuzda beta 2 reseptörleri bronş çevresindeki düzkaslarda ve ayrıca muküs bezlerinde. eozinofıl. makrofaj ve lenfosit gibi inflamatuar hücrelerde bulunur. Beta reseptörleri hücre zarından içeri uyarı gönderen Gproteinilişkili reseptörler superfamilyasındandır.

Salbutemol. terbutaline. pirbuterol. ve procaterol gibi beta agonist bir ilaç bu reseptöre bağlandığında reseptörün intraselluler kısmı Gproteinleri ile bağlanır. adenil siklazı aktive eder. cAMP artmasıyla protein kinazA uyarılır ve kas gevşemesi için gerekli fosforilasyon işlemi tamamlanır. Salmeterol ve formoterol gibi beta adrenerjikler ise lipofılik yan zincirleri dolayı sıyla uzun etki süresine sahiptirler. inhalasyon tarzında kullanılan ilaçların etkisi ilacına göre farklı olmakla beraber genel olarak birkaç dakika içinde başlar 2 saat sonra zirveye çıkar ve 48 saat sonra da sona erer.

Beta 2 agonist ilaçların inhalasyon şeklini kullanamayan çocuklarda özel yardımcı cihazlar kullanılabilir. Ayrıca bu ilaçların tablet ve şurup formları verilebilir. Oral sistemik kullanım bazı hastalarda ellerde titreme yapabilir. Bu ilaçların bazılarının uzun etkili kapsülleri de vardır. Kısa etkili beta 2 agonist ilaçları kullanırken hasta inderal veya lopresor gibi beta bloker ilaçları aynı anda da kullanılıyorsa fazla fayda göremez. Böyle durumlarda bu ilaçlar uygun şekilde değiştirilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp