Bel Soğukluğu Tedavisi Kaç Gün Sürer

Bel Soğukluğu Tedavisi Kaç Gün Sürer

Tedavide hastalığın şiddetine göre ağızdan alınan tablet şeklindeki antibiyotikler veya iğne şeklindeki antibiyotikler ve genellikle birden fazla ilaç kullanılır. Eş tedavisi de yapılır.

Hastalığın ağır olduğu durumlarda hastaneye yatırılarak yapılan tedavi önemlidir.
Tedavide temel amaç hastalığın vücutta yayılmasını ve en az bunun kadar önemli genital sistemde hasar bırakmasını önlemektir..
Erken başlanan tedavi tüplerin tıkanmasını önlemede oldukça etkilidir.

Bel Soğukluğu Nedir

Belsoğukluğu (Gonore de denir), Neisseria gonorrhoeae bakterisinin neden olduğu, döl ve idrar yollarında görülen bulaşıcı hastalık.

Belsoğukluğu hastalığı kişiye cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Çok eşlilik başlıca nedenlerindendir. Cinsel ilişkiyle bulaşan hastalığın kuluçka süresi 2-30 gündür; ancak genellikle enjekte olduktan sonra belirtiler 4-6 gün içinde ortaya çıkabilir. Bu hastalıkta cinsel organdan sperme benzer damlalar halinde sıvılar gelir, özellikle erkeklerde üre boşaltımı sırasında ve sonrasında cinsel organda yanma hissi meydana gelir. Eğer tedavi edilmezse kişide kısırlık gibi önemli hastalıklara sebebiyet verir.

Belsoğukluğu hastalığı doktor kontrolünde verilen seftriakson, doksisiklin gibi ilaç tedavileri uygulanır. Bu ilaçlar sadece belsoğukluğu için kullanılmadığı gibi belsoğukluğunu sadece bu ilaçlar da geçiremeyebilir. Çünkü belsoğukluğuna neden olan bakteri olasılıkla %90 oranında neisseria bakterisidir ve bu ilaçlar çoğunlukla bu bakteriye karşı etkilidir. Bu nedenle belsoğukluğu olan hastalar en kısa sürede bir ürolojik test yaptırmalı ve bakterinin cinsine göre ilaç kullanmalıdır. Belsoğukluğu hastalığı kişinin kısır kalmasına ve cinsel ilişki durumunda karşı tarafın da bakteriyi kapması neticesinde karşı cinsin de kısır kalmasına neden olmaktadır. Belsoğukluğu bu bağlamda çok ciddi bir hastalıktır ve bulaşıcı özellik taşır.

Erkeklerde hastalık kuluçka süresinden sonra idrar yaparken ağrı ve irinli akıntı belirtileri görülür. Bu aşamada tedavi edilmezse hastalık iç organlara yayılarak kısırlığa yol açabilir. Kadınlarda, döl ve idrar yollarında ağrılı akıntı başlar. Yine bu aşamada giderilmezse kısırlığa neden olacak biçimde dölyatağına yayılabilir.

Belsoğukluğu, bulaşıcı olması nedeniyle toplumsal bir hastalıktır. Ayrıca septisemi, eklem yangısı, göz yangısı gibi hastalıklara da yol açabilir.

Belsoğukluğu nasıl geçer?

Belsoğukluğu doğrudan cinsel yolla geçen bir hastalıktır. Hastalığın etkeni gonokok cinsinden Neisserria Gonorrhoeae (N. Gonorrhoeae) adlı bir bakteridir ("Nayserya Gonore" diye okunur, "Gonore mikrobu" olarak da kısaltılabilir)

Neisserria Gonorrhoeae (N. Gonorrhoeae), mikroskobik olarak "kahve çekirdeği şeklinde" gram negatif bir diplokok bakteridir, yani çiftler halinde bulunur. İlk defa 1879 yılında Albert Neisser tarafından tanımlanmıştır.

Gonore başka ne tür enfeksiyonlara yol açar?
Belsoğukluğu etkeni mikroorganizma (Neisserria Gonorrhoeae) "farenjit" gibi boğaz enfeksiyonlarına da yol açabilmektedir. Bu durum özellikle oral sex yapan kişilerde sorun ortaya çıkmaktadır.

N. Gonorrhoeae aynı zamanda kişilerde konjuktivit (gözde konjuktiva iltihabı), proktit (makad iltihabı), prostatit (prostat iltihabı), üretrit (uretra iltihabı) ve orşit (testis iltihabı) da yapabilmektedir.

Doğum sırasında anneden bebeğine Neisserria Gonorrhoeae geçebilmektedir...
Evet. Daha önceden Neisserria Gonorrhoeae bakterisi taşıyan anneler normal doğum sırasında bebeklerine mikrobu taşıyabilirler.

Yeni doğan bebeklerde gözün "konjuktiva" adı verilen beyaz kısmı enfekte olabilir (konjuktivit) ve bu şekilde "körlük" dahi gelişebilir. Bu yüzden yeni doğan bebeklerin gözlerine doğumdan hemen sonra bir takım antibiotikli göz damlaları damlatılmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp